HTV 1, 9. LISTOPADA

'Loza' - stiže domaća serija koja nije sapunica

07.10.2011 u 11:37

Bionic
Reading

U nedjelju 9. listopada, u 21 sat na HTV 1 počinje nova domaća dramska serija 'Loza', koja u 16 epizoda prati živote obitelji Radovani i Gamulin na imaginarnom otočiću Kamparu

Više od mjesec dana nakon što su Nova TV i RTL pokazali svijetu domaćih gledatelja svoje glavne jesenske adute, 'Larin izbor' i 'Ružu vjetrova', dočekali smo i treću domaću seriju – 'Loza'. Osim što je propustila početak jesenske sheme, 'Loza' se sa svojih 16 epizoda od spomenutih suparnica razlikuje duljinom, odnosno hrabrom i nama neobično dragom odlukom da se odmakne od vladajućeg svijeta sapunica i telenovela koji u potpunosti guši hrvatski televizijski prostor.

Na papiru, čini nam se da ćemo s 'Lozom' konačno dobiti dramsku seriju u onom pravom smislu riječi – s jasnim početkom i krajem te čvrsto koncipiranim puteljcima koji s jednog na drugi dio stižu bez beskonačnih dramaturških petlji i ljubavnih čvorova. Kako tvrde producenti, riječ je o seriji visoke produkcije, a sretnici koji su imali priliku pogledati prvu epizodu prije televizijske premijere kažu da takvo što još nije viđeno u hrvatskim serijama.

Sukob oko zemlje kao dramski okidač

Radnja serije odvija se na otoku Zlarinu, koji glumi imaginarni otočić Kampor, a u središtu poprilično aktualne radnje su dvije obitelji koje žele isti komad zemlje, oko čega nastaju sukobi.

Vinko Radovani
Žarko Radić) živi na Kamparu i bavi se proizvodnjom vina dok je građevinar Zvonimir Gamulin Milan Štrljić) prije više godina napustio otok i otišao u Zagreb. Njihove obitelji povezuju brakovi i djeca Frane i Maja Vicko Bilandžić i Leona Paraminski), a njihovi se odnosi zakompliciraju kada vinaru zatreba novo zemljište za sadnju vinove loze za koje je zainteresiran i građevinar.

Prije samog početka emitiranja, zaključimo najavu riječima onih koji trenutno seriju najbolje poznaju – glumaca i producenta.

Akteri o seriji

'Savršeno je što moj lik nije crno-bijel, on živi jedan konvencionalan život, no kada se nađe u situaciji da mora riješiti problem, spreman ga je razmotriti sa svih strana, čak i reterirati ako je potrebno', rekao je Žarko Radić o liku Vinka Radovanija koji tumači. Sa snimanja nosi samo riječi pohvale. 'Prvi film snimio sam prije 40 godina i zaista se ne sjećam jesam li se ikada bolje osjećao na nekom snimanju. Atmosfera je bila odlična i svi smo imali osjećaj da stvaramo nešto iznadprosječno', dodao je Radić.

Sjajnu atmosferu na snimaju ističe i Ksenija Pajić, koja je u seriji utjelovila lik Magde. 'Magda ima muža i dvoje djece, i spremna je učiniti sve da zaštiti svoju obitelj. Na prvi pogled bi se moglo učiniti da je njezin lik negativan, no ni Magda ni ostali likovi iz serije nisu napisani plošno, oni su kompleksni i mijenjaju se od situacije do situacije', rekla je Ksenija Pajić

Urednik serije Mislav Brumec, ujedno i urednik Dramskog programa HRT-a rekao je da očekuje visoku gledanost i dobre reakcije publike s obzirom na kvalitetu produkcije, scenarij i glumačku postavu. 'Serija je također aktualna u odnosu na hrvatsku zbilju, što će svakako doprinijeti interesu gledatelja. Emitirat će se u takozvanom dramskome terminu, dakle u nedjelju navečer u 21 sat', rekao je Brumec.

Seriju je režirao Dario Pleić, scenarist je Vlado Bulić, a dramaturg Drago Kekanović. Uz spomenute glumce, u seriji glume i Snježana Sinovčić Šiškov (Marija Radovani), Goran Marković (Vinkić Radovani), Franka Klarić (Kate Radovani), Kaja Toma Branica (Ante Radovani), Jakov Milošević (Stipe Radovani), Špiro Guberina (Prošpero), Marko Cindrić (Filip Gamulin) i drugi. Serija počinje s emitiranjem 9. listopada u 21 sat na HTV 1, te će se emitirati svake nedjelje u tom udarnom terminu.