STRASNA I TRAGIČNA PRIČA

Ljubav na prvi pogled dostojna Hollywooda: Čovjek koji je istim žarom volio Marilyn Monroe sve do svoje smrti

29.03.2021 u 06:37

Bionic
Reading

Pedesetih godina prošlog stoljeća plamtjela je strastvena ljubav između Joea DiMaggija i Marilyn Monroe, a iako se taj plamen kod holivudske ikone povremeno stišavao, poznati igrač bejzbola istim ju je žarom volio sve do svoje smrti krajem prošlog stoljeća

Ona je bila legendarna zvijezda američke kinematografije, glamurozni idol čija će popularnost, kako se činilo, trajati dovijeka. On je bio jedan od najvećih igrača bejzbola u povijesti SAD-a. Povezala ih ljubavna priča jednako strasna, koliko i tragična, a Joe DiMaggio volio je Marilyn Monroe kao nijedan muškarac u njezinu životu.

Ljubav na prvi pogled dostojna Hollywooda

Joe DiMaggio imao je iznimnu bejzbolašku karijeru i kao slavni igrač ekipe Yankeesa iz New Yorka od 1936. do 1951. godine devet puta osvojio je Svjetsku seriju te tri puta naslov najboljeg igrača Američke lige. Među njegovim slavnijim rekordima je i uzastopno osvojenih 56 utakmica s barem jednim pogotkom, što je pravi podvig u ovom sportu. No nakon sjajne sezone i opetovanih ozljeda Joe DiMaggio se povukao 1951. u dobi od 36 godina.

U to doba 25-godišnja Marylin Monroe ostvarila je nekoliko uloga, ali njezina se karijera tek trebala zakotrljati. Uspjeh napokon dolazi nakon golišavog poziranja za kalendar, kad su sve oči odjednom bile uprte u ovu senzualnu plavušu blistavog osmjeha. U travnju 1952. godine našla se na naslovnici časopisa Life uz naslov 'Razgovor o Hollywoodu'.

  • +8
Marylin Monroe i Joe DiMaggio Izvor: Profimedia / Autor: - / Everett / Profimedia

DiMaggio naišao je u tom periodu na fotografiju na kojoj Monroe simulira bejzbolski strike, pa se trenutno zaljubio u nju i poželio je upoznati. Sastanak je uspio zakazati zahvaljujući zajedničkom prijatelju Davidu Marchu. Iako nikad nije čula za njega, Monroe prihvaća poziv i upoznaje bivšeg bejzbolaša na večeri u restoranu Villa Nova u Los Angelesu. Među njima se trenutno dogodila kemija, a otkrili su i neke dodirne točke, posebno sramežljivost koju su oboje skrivali. Bila je to prava ljubav na prvi pogled i te večeri nisu se pozdravili, nego su završili u hotelskoj sobi.

Bio je to početak istinske ljubavne priče u kojoj dvoje ljubavnika nikad nisu napustili jedno drugo. U nadolazećim godinama Monroe je snimila neke od svojih najvećih hitova, poput 'Muškarci više vole plavuše' i 'Kako se udati za milijunaša', oba iz 1953. godine.

Joe DiMaggio postao je komentator bejzbolskih utakmica u New Yorku, ali redovito je putovao do Los Angelesa i natrag kako bi viđao svoju ljepoticu. Marylin tada zanemaruje društvena zbivanja i daleko od hypea koji potiče radije provodi večeri u ribolovu sa svojim dragim.

Nakon dvije godine stabilne i glamurozne veze par se odlučio i službeno združiti, no na tom putu čekale su ih neke prepreke. Naime Joe DiMaggio već je bio u braku i od svoje se bivše supruge civilno razveo 1939. godine. Međutim crkveno poništenje braka nije uspio dobiti. Iako mu je kao praktičnom katoliku prijetila ekskomunikacija ako se ponovno oženi, DiMaggio je to ignorirao te je izjavio kako bi 'radije otišao ravno u pakao, nego da se odrekne vlastitog rajskog vrta'. Marylin Monroe udala se za bivšeg igrača Yankeesa 14. siječnja 1954. godine pred sucem Charlesom S. Perryjem i predstavnicima američkog tiska.

Za tajnu ceremoniju doznali su svi, a nazočili su joj i brojni obožavatelji koji su se došli diviti mladencima. Vjenčanje je jako usrećilo Monroe pa je kasnije izjavila: 'Što mi znači Joe? Volim ga svim srcem. Znali smo da će lako biti u tom braku.' Par je proveo medeni mjesec u Japanu, a glumica se čak odlučila na pauzu u karijeri kako bi se posvetila braku.

Haljina razdora

Međutim popularnost Marylin Monroe je rasla. Kamo god otišla, novinari i obožavatelji okupljali su se i željeli razgovarati s njom, a Joe DiMaggio ostaje u kutu sobe zasjenjen aurom svoje supruge. Bivši sportaš sve teže prihvaća njezinu slavu i pomamu za njom. Slika seks simbola koja se stvara oko nje u njemu izaziva nasilne napade ljubomore. Porast tenzija jako opterećuje glumicu te postupno tone u depresiju, što još jače ljuti DiMaggija.

Konačnu razliku između ovog ljubavnog para iskristalizirala je mitska scena iz karijere Marylin Monroe. Glumica 15. rujna 1954. snima kultnu scenu iz filma Billyja Wildera 'Sedam godina vjernosti' u bijeloj haljini koja leprša iznad rešetaka za ozračivanje. Sekvenca se snima na otvorenom, na ulicama New Yorka, ispred kina, kamo histerično hrle novinari i brojni obožavatelji kako bi svjedočili trenutku koji je postao planetarno poznat. Wilder je pokretao snimanje scene 15 puta jer su gledatelji počeli vrištati pri svakom podizanju haljine. Prisutan je bio i Joe DiMaggio, kojega je histerija koju je izazvala njegova Marylin još jednom iživcirala.

Još jednom, ali i jednom previše, pa Marylin tri tjedna kasnije objavljuje na tiskovnoj konferenciji da se razvodi od bivšeg igrača Yankeesa. Odgovornost za neuspjeh pripisala je njihovim karijerama i napustila konferenciju shrvana i u suzama. Brak Joea DiMaggija i Marylin Monroe službeno je okončan nakon 274 dana.

Ljubav koja je izdržala kušnju vremena

Kraj njihovog braka nije bio i kraj njihove ljubavi. Bili su doista toliko bliski da je DiMaggio pratio Monroe na premijeri filma 'Sedam godina vjernosti' samo nekoliko mjeseci nakon razvoda. Ponovno udruživanje možda je ipak došlo prebrzo pa se par ponovno svađao i mjesecima nije razgovarao.

Glumica se ponovno udala 1956. godine za dramaturga Arthura Millera, ali i taj je brak nažalost završio razvodom 1961. godine. Bilo je to vrlo teško razdoblje za Monroe, u kojem se suočila s nekoliko prekida trudnoće, ali i filmskih neuspjeha. Tijekom bolnih trenutaka holivudskoj zvijezdi u život se vraća bivši suprug Joe DiMaggio kao podrška. Čak ju je odveo iz psihijatrijskog centra u kojem se oporavljala kako bi je njegovao kod kuće. U svom bivšem suprugu ona pronalazi prijeko potrebnu stabilnost, a činilo se da se ljubav, koja zapravo nikad nije prestala, rađa još čvršća i jača. Čak su razgovarali o ponovnom vjenčanju i odabrali datum 8. kolovoza 1962. godine.

Sudbina je odlučila drugačije pa je Marilyn umrla u noći s 4. na 5. kolovoza nakon predoziranja drogom. Njezina smrt nikad nije rasvijetljena, a odlazak holivudske ikone još uvijek je obavijen brojnim misterijama pa se nagađa o pukoj nesreći, samoubojstvu, pa čak i ubojstvu.

DiMaggio se nije oporavio od tog gubitka i na dan sahrane nagnuo se nad lijes i triput prošaptao 'volim te'. Nikad je nije izdao u svojim sjećanjima niti blatio njezino ime. Bivšim ljubavima velikih zvijezda dogode se manje blještava priznanja, ali on je govorio o Marilyn samo kako bi pokazao to da joj se beskrajno divi.

Bivši igrač Yankeesa više se nije ženio, a grob svoje bivše supruge posjećivao je tri puta tjedno, donoseći joj cvijeće. Sve do svoje smrti 8. ožujka 1999. godine, Joe DiMaggio je bez ikakve sumnje ostao čovjek koji je istinski volio Marylin Monroe.