GRAYDON CARTER

Legendarni urednik Vanity Faira o Meghan i Harryju: 'Sve će im se obiti o glavu'

07.06.2023 u 19:16

Bionic
Reading

Za vrijeme Graydona Cartera, Vanity Fair bio je šarmantna mješavina reportaže, Hollywooda i posebnog humora, a za njegova mandata otkriven je između ostalog i identitet 'Dubokog grla' koji je bio Woodwardov i Bernsteinov izvor za Watergate skandal

Kad pogleda unatrag na to doba, ovaj rođeni Kanađanin koji danas ima 73 godine, kaže kako je Vanity Fair bio 'vjerojatno bio bjelji nego što je trebao biti, ali je i uvelike odražavao kulturu tog vremena'.

Njegov novi pothvat, Air Mail, zasad je samo online, a čine ga zasad uglavnom milenijalci - uključujući i njegovog najstarijeg sina - te doista ima nešto od Vanity Fairove mješavine intriga, skandala i glamura. Još nije isplativo, ali ima plan. 'Imamo trogodišnji put do profitabilnosti. 'Vanity Fairu' je trebalo devet godina', uvjeren je on.

Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Ističe i da ga ne zanimaju previše intrige oko kraljevske obitelji.

'Uopće me ne zanimaju kraljevske obitelji, ali mislim da su za Britance na neki način potrebni kao što npr. Disneyland treba Mickeyja, Šilju i Plutona, jer su oni dio narativa i to je ono što ljudi dolaze vidjeti. U Britaniji, ako oduzmete kraljevsku obitelj, ona postaje poput male bliskoistočne zemlje. To je kao Magic United Kingdom. Volim kad im stvari krenu loše. Kad stvari idu kako treba, dosadno je', u svom stilu komentira Carter.

Što se tiče pal Harryja i Meghan i o njima također ima svoje mišljenje.

'Princ Harry i Meghan jednostavno su fascinantni likovi. Učinili su nešto što će požaliti, a to je da njihova djeca nemaju rođake. Nemaju rođake koje viđaju, stričeve ili tetke, a ne viđaju bake i djedove, osim jedne bake. To će im se vratiti u određenom trenutku. Montecito je prekrasan, ali to je poput neke božje čekaonice: nemate ništa, ništa, baš cništa što biste mogli raditi. Udaljen je 40 minuta vožnje od LA-a. Tamo nema puno djece jer si to mlade obitelji ne mogu priuštiti. To je usamljeno, lijepo mjesto. 'Živio sam u New Yorku 50 godina i vi tamo ne možete ići brže od tri milje na sat. Kada sam prvi put pročitao o tome, pomislio sam: 'To ne izgleda dobro'. Osim toga, oni izazivaju previše pozornosti. Za takve ljude nedostupnost je najveća prednost. Ako ste previše okolo, možete se smučiti javnosti. Mislim da su napravili svaki pogrešan potez koji možete učiniti', bez dlake na jeziku progovara legendarni urednik.

Carter koji je bio urednik Vanity Faira od 1992. do 2017. godine, producirao je brojne dokumentarce, a i vlasnik je restorana u New Yorku, Waverly Inn. Tijekom karantene počeo je pisati memoare te sad kaže i kako je oko 85 posto materijala spremno. Inače, ima petero djece: četvero iz braka s Cynthijom Williamson - par se razveo 2000. nakon 18 godina - i 14-godišnju kćer s Annom Scott, s kojom se vjenčao 2005.