kraljica serija

Ksenija Pajić: 'Godine dolaze, a tome se baš ne veselim'

Ksenija Pajić

Ksenija Pajić

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Prije skoro dva mjeseca pala je prva klapa nove domaće serije Nove TV 'Čista ljubav' koji će emitiranje krenuto od ove jeseni. Bit će to ujedno novi izazov za glumicu Kseniji Pajić, vladaricu malih ekrana. Otkako se prije trinaest godina pojavila u prvoj sapunici domaće produkcije postala je miljenica televizijske publike. Šarmantna, uvijek puna pozitivne energije, 55-godišnja Riječanka za tportal je otkrila detalje o svojoj novoj ulozi, a kako joj je ona donijela i promjenu imidža, pričala je i o svom novom izgledu, ali i o kćeri Viti te novoj ljubavi

Jedna od ikona hrvatskog glumišta, uz svoju bogatu filmsku i kazališnu karijeru, u posljednjih trinaest godina postala je veteranka serija hrvatske proizvodnje. Gledali smo u brojnim, poput ‘Ville Marije, ‘Ljubavi u zaleđu’, ‘Ponosu Ratkajevih’, ‘Sve će biti dobro’, ‘Najboljim godinama’,‘Tajnama’, 'Vatrama ivanjskim' i to pretežno uloge negativki. Od jeseni glumicu, koja je prvu veliku slavu doživjela 1987. godine s ulogom Matilde u filmu ‘Oficir s ružom’, gledat ćemo u ulozi kakvoj je još nismo imali prilike vidjeti. Utjelovit će Editu, neobičnu i pomalo usamljenu ženu nerealnih očekivanja.

Od uloge u 'Villi Mariji' do danas prošlo je trinaest godina. Ta sapunica je bila prvi takav projekt u Hrvatskoj, a time i velik izazov. Još uvijek ih rado radite?

Naravno da ih još uvijek rado snimam. Uvijek ih radim nakon određene pauze. Imala sam stanku od tri godine pa sad opet radim, tako da mi je to u redu. Vjerojatno bi mi, kad bih radila samo na sapunicama, to bilo previše naporno. Volim raditi i imam argumente zašto to već činim godinama. Radim sa svojim divnim kolegama, partnerima, redateljima. Recimo ovaj put radim s dva redatelja s kojima do sada nisam radila, tako da mi je uvijek iznova zanimljivo, drukčije.

Trenutno snimate novu dramskoj seriji - 'Čista ljubav'. Do sada smo vas uglavnom gledali u zločestim ulogama. Možete li nam otkriti ponešto o vašoj najnovijoj ulozi?

Riječ je o ulozi gospođe u zrelim godinama, udovici koja živi u vili. Naravno da ima svoje tajne koje se otkriju u kasnijim epizodama. Vrlo je pozitivna i emotivna. Ima neke ljude u svojoj blizini koje voli i kojima želi pomoći, a kako godinama živi sama, samoća je vrlo utjecala na nju i formirala je.

Ksenija Pajić u novoj seriji Nove TV 'Čista ljubav' glumi 'pozitivku'

Ksenija Pajić u novoj seriji Nove TV 'Čista ljubav' glumi 'pozitivku'

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Uporište serije je, kako je najavljeno, na snažnim dramaturškim preokretima. Kakva je atmosfera na snimanju? Je li bilo kakvih anegdota?

Ne mogu ništa izdvojiti, ali na setu je vrlo ugodna atmosfera. Za sada ritam rada nije prenaporan. Radi se puno, ali nekako svi rade s velikim zadovoljstvom i guštom jer se pogodila sjajna ekipa od glumaca, snimatelja, producenta. Sad imamo produkcijsku pauzu.

Pogađaju li vas kritike dijela kolega koji sapunice i dramske serije zapravo degradiraju?

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, zar ne? Kome se to ne sviđa taj ne radi, onome kome se sviđa, taj radi. Nemam ništa protiv toga da netko ima mišljenje o sapunicama kakvo ima. Naravno da film, televizija i kazalište svaki imaju svoje posebnosti i zakonitosti, ali na kraju sve to bude moja profesija, sve je to gluma. Svugdje se dobro osjećam, jer svemu pristupam profesionalno. Radim svoj posao najbolje što mogu, ali to nije lako. Ne znam koji su to koji govore protiv rada na sapunicama, ali možda baš ti koji tako govore to ne bi ni mogli, jer je to poprilično zahtjevno.

Rad na sapunicama je, kaže, poprilično zahtjevan

Rad na sapunicama je, kaže, poprilično zahtjevan

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ranije ste zbog uloga mijenjali boju kose. Nekoliko puta bojali ste se u crvenu i bakrenu boju, no u boji koja izgleda da je posve sijeda dosad vas još nismo imali prilike vidjeti. I ovoga puta je vaša nova boja vezana uz ulogu?

Promjena je vezana uz ulogu, sviđa se mojoj kćeri, prijateljima i kolegama. Ošišala sam se, pofarbala i dobro mi je došla ta promjena. Volim promjene koje zahtjeva uloga jer mi i privatno to dobro dođe. Barem imam izgovor: 'Ja to moram zbog uloge'. (smijeh)

Izgledate bolje nego ikad, jesu li sada komplikacije s kralježnicom iza vas?

Ništa posebno ne radim, kod mene je to isključivo genetski. Kad je riječ o kralježnici, dijagnoza još uvijek postoji, ali nemam nikakvih problema. Treba to samo održavati, vježbati i paziti se malo više.

Kako održavate mladolikost, vitalnost? 

Dosta šetam i radim. Posao me održava vitalnom.

  • +4
  • +1

Ksenija Pajić

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Vratimo se onda još malo na posao. Ima li uloge koju ne biste mogli ili željeli odigrati?

Ne znam što bi to moglo biti? (smijeh) Možda neke drastične stvari, nešto čime recimo može biti ugroženo moje zdravlje ili nešto čime bih povrijedila svoje bližnje, obitelj.

Prilično ste samozatajni kad je o vašem ljubavnom životu riječ no nedavno ste otkrili da ste godinu dana u sretnoj vezi sa zagrebačkim liječnikom. Čime vas je osvojio?

Osvojio me svojom duhovitošću, elokvencijom, optimističnim gledanjem na život, svijet i svojom pozitivnom energijom.

Što danas znate o ljubavi, a niste u dvadesetima?

Nisam po tom pitanju postala pametnija. (smijeh) Čini mi se da svako doba, bilo da je to dvadeset, trideset, četrdeset ili šezdeset godina, nosi svoje, no ne mogu reći da drukčije definira ljubav. Jel ljubav je ljubav, jedna i jedina, univerzalna i uvijek je osjećaj isti. To je nešto lijepo, što nas ispunjava, veseli, jedino što se drukčije ponašamo u ljubavi sa dvadeset, a drukčije u kasnijim životnim dobima. Zato ne razmišljam drugačije o njoj, sada ili prije.

Glumica isto razmišlja o ljubavi sada kao i u dvadesetima

Glumica isto razmišlja o ljubavi sada kao i u dvadesetima

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Živite li svoje najsretnije i najbolje godine?

Zadovoljna sam!

Što je ono najbolje u godinama u kojima ste sada?

Nekako se osjećam ugodno u svojoj koži, zdravlje me služi, imam posla, Vita mi je super, odrasla je pa imam manje brige. Godine dolaze, a tome se baš ne veselim.

Spomenuli ste kćer Vitu, koje svoje karakterisike prepoznajete u njoj? Godi li vam to što se, po uzoru na vas, upustila u umjetnost?

Kad je o Viti riječ, sretna sam s njezinim izborima i naravno da sam ponosna zbog svega i da mi je to užitak. Najvažnije mi je da je ona zadovoljna. Diplomirala je klavir na Glazbenoj akademiji, sad studira pjevanje. Poprilično je bolja od mene, ali hvala Bogu tako bi trebalo biti da djeca budu bolja i naprednija od roditelja. Ona ima svoj svijet, svoj karakter i ne mogu reći da je nešto bitno od mene pokupila.

Ksenija Pajić sa kćeri Vitom

Ksenija Pajić sa kćeri Vitom

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Kako najradite s njom provodite vrijeme?

Šetamo psa i razgovaramo, pogledamo neki film ili slušamo glazbu. Zajedno idemo na koncerte, volimo prirodu. 

Jednom ste izjavili da vam je najbolji kritičar. Stigne li od svojih obaveza i dalje na vaše premijere, gleda li serije u kojima ste?

Serije ne gleda jer nema vremena, a inače ne gleda televiziju, ali dođe mi na svaku predstavu. Ako baš ne stigne doći na premijeru, onda je svakako pogleda kad stigne. Pametna je i ima senzibiliteta za kazalište. Njoj uvijek vjerujem. 

Kako ćete provesti ljeto? Idete li na Brač gdje ste godinama ljetovali, rodnu Rijeku ili...?

Mislim da ću ptići do Rijeke jer imam vrlo malo odmora. Za vrijeme produkcijske pauze imam predstave. Sezona u Gavelli je završila, ali imam sa privatnom produkcijom, kazališnom grupom Lectirum s kojom godinama surađujem, više predstava tako da mi ostaje vrlo malo vremena za predah. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!