NETFLIXOV ADUT

Kritičari hvale novu sezonu serije 'The Crown' koja otkriva tajne kraljevske obitelji: 'To je još uvijek jedna od najljepših drama'

06.11.2019 u 06:31

Bionic
Reading

Ako još niste, vrijeme je da počnete gledati hvaljenu seriju 'The Crown', čija treća sezona uskoro stiže na Netflix, a kojoj kritičari već predviđaju da će biti jedan od glavnih favorita za nagradu Emmy u mnogim kategorijama. Novu sezonu većina kritičara hvali, a pritom ističu visoke standarde produkcije, glumu, režiju i kostimografiju. No najviše pohvala ipak stiže na račun Olivije Colman, oskarovke koja u ovoj sezoni utjelovljuje kraljicu Elizabetu II

Dok svijet trese streaming groznica, Netflix iz rukava vadi svoj adut. Premijera treće sezone serije 'The Crown' zakazana za 17. studenog i kod mnogih izaziva nestrpljenje te budi uzbuđenje, a pogotovo nakon sjajnih kritika koje dolaze sa svih strana.

Podsjetimo, u trećoj sezoni pratit ćemo kraljicu Elizabetu II i njezinu obitelj u periodu od 1964. do 1976. godine. Bile su to uzbudljive godine koje su donijele inovacije u svijetu glazbe, mode i znanosti, ali i burne za britansku kraljevsku obitelj, unutar koje dolazi do eskalacije napetosti.

Godine su to u kojima se kraljevska obitelj suočavala s izazovima odrastanja mladih članova, ali i burnog braka princeze Margarete i lorda Snowdona, koji se i dalje raspada. Treća sezona odvija se u kraljičinoj životnoj dobi od 38 do 50 godina, a za scenarista Petera Morgana starenje kraljice Elizabete i princa Filipa, kojeg pak utjelovljuje Tobias Menzies, jedna je od ljepših stvari u njoj, ali i prilično dirljiva za gledanje.

Iako su se u trećoj sezoni dogodile neke velike promjene kako u glumačkoj postavi, tako i u scenariju s obzirom na novo razdoblje prikazivanja britanske kraljevske obitelji, serija u suštini ostaje ista - jednako dobra, uzbudljiva, s visokom produkcijom, čime uspijeva zadovoljiti apetite gledatelja.

Treća sezona serije 'The Crown' Izvor: Backgrid UK / Profimedia / Autor: Backgrid

Kritičar Vulturea hvali 45-godišnju londonsku glumicu Oliviju Colman. Prihvativši ulogu centralnog lica, Colman je prema njihovim kritikama ponovno dokazala da joj ekscentrične uloge idu u prilog. Gotovo sve kritike hvale njezin prikaz kraljice Elizabete kakvu svijet zapravo poznaje - kao hladnu, osvetoljubivu, strogu i sklonu potiskivanju emocija. Takav nastup navodno gledamo sve do velike obiteljske krize, kada ni ona ne ostaje u potpunosti imuna. U tom trenutku oslobađa emocije u mjeri u kojoj misli da treba, a sve je to Colman izvrsno prikazala.

'Colman sjajno utjelovljuje Elizabetu koju svi poznajemo i uzimamo zdravo za gotovo. Ima nešto zasljepljujuće banalno u njoj. Ona je monarh koji siječe vrpce na otvaranju autoceste i šalje vas na spavanje usred božićne poruke', piše kritičar Indiwirea te smatra da, usprkos malim manama, 'The Crown' ne gubi sjaj - to je još uvijek jedna od najljepših drama na televiziji, ističu.

Osim toga, kritičari iznimno hvale Helenu Bonham Carter, glumicu koja utjelovljuje sestru kraljice Elizabete. 'Nevjerojatna je, sjajno je odglumila svoj lik, zapravo je toliko dobra da je razočaravajuće što je nema malo više u kadrovima', piše pak kritičar Varietyja.

Ono što je posebno sjajno u narednim epizodama, kao i u seriji općenito, jest to što nam ostavlja prostora da suosjećamo s tim ljudima, a da pritom zanemarimo njihove očite mane. Primjerice, Elizabetinu okrutnost koja se vidi u odnosu prema Charlesu ili sestri, Margaretino ludilo ili pak pretenciozno držanje princa Philipa koji u jednom trenutku govori da je logično da se nisu svi rodili jednaki i s jednakom moći.

U globalu, serija nam na sjajan način prikazuje svakodnevne probleme, komplicirane obiteljske odnose i ljubavne zavrzlame iz britanskog kraljevstva. Kod svakoga će gledatelja u jednom trenutku pobuditi osjećaj da su i oni samo ljudi te da nisu krivi zato što su se rodili s titulama.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Uspoređujući prvu sezonu, koja je ostvarila nevjerojatan uspjeh, te drugu sezonu, u kojoj je nagrade preuzela nešto bolja 'Igra prijestolja' 2018., čini se kako bi treća sezona serije Netflixovoj ekipi mogla ponovno osigurati toliko željenog Emmyja.

Osim toga, ova će sezona tek otvoriti put novim gledateljima koji možda najviše teže razdoblju dolaska princeze Diane u kraljevstvo.

Četvrta sezona trebala bi prikazivati vrijeme u kojem princ Charles odrasta i odabire Dianu za svoju suprugu te vrijeme vladavine Margaret Thatcher, koju će glumiti Gillian Anderson. Za sada su kritičari složni da Netflixova uzdanica nije izgubila sjaj.

PONUDA STREAMING SERVISA

Što ćemo gledati u studenom: Izdvojili smo filmove i serije koje će vas prikovati uz ekrane

Pogledaj galeriju