10. svibnja

Kries dolazi u Boogaloo

29.02.2024 u 11:43

Bionic
Reading

Boogaloo, Zagreb // petak, 10. svibnja 2024.

Kries, jedan od najaktivnijih predstavnika world music scene s ovih prostora, vraća se u Zagreb i klub Boogaloo u petak 10. svibnja 2024.

Veliki samostalni koncert Kries zakazuje više od godine dana nakon posljednjeg nastupa, a bit će to prilika premijerno čuti nekoliko novih pjesama.

Kao bend koji nadahnuće pronalazi u tradicijskim pjesama u slavenskoj mitologiji, Kries je izvrstan primjer uspješne simbioze tradicionalne i moderne glazbe. Vođen arhaičnim hrvatskim napjevima u izvedbi energičnog frontmena Mojmira Novakovića, Kries svojim instrumentima gradi vezu između prošlosti uz gajde, diple, lijerica ili udaraljke, kao i sadašnjosti uz gitaru, bas, bubnjeve.

Kries - Selo na okuke Izvor: Društvene mreže

Osnovan 2003., bend već sljedeće godine objavljuje prvi album ‘Ivo i Mara’. Njihov drugi album ‘Kocijani” objavljen je 2008. pod producentskom palicom Martina Swana (Mouth Music). Posljednji album ‘Selo Na Okuke / Village tracks’ objavljen je 2017. u izdanju Riverboat Records, a dobio je sjajne kritike u fRoots, Songlines i drugim vodećim svjetskim glazbenim medijima, te je dva mjeseca bio na vrhu World Music Charts Europe.

Vlastiti spoj tradicijske i moderne glazbe uspješno predstavljaju diljem svijeta na koncertnim i festivalskim nastupima. Bend je stekao kultni status u Hrvatskoj, te svirao na brojnim svjetskim festivalima poput mađarskog Szigeta, Roots&Blues festivala u Kanadi, Rainforest Music Festivala u Borneu, malezijskog Penang World Music Festival, Celtic Connections u Škotskoj ili češkog Colors of Ostrava. Komentirajući nastupe Guardian tako piše da je Kries bend koji treba gledati, škotski Sunday Herald hvali sirovi koncert koji uparuje rock bazu i iskonsku silu, a fRoots ga naziva predvodnikom hrvatske glazbe na svjetskim pozornicama.

Kries - Sve Vam zdravo - Live at MSU Izvor: Društvene mreže

Bend čine Mojmir Novaković koji je vokal, Ivo Letunić uz vokal svira i lijericu, Andor Végh svira gajde, diple, frula, dvojnice, kaval, Krešimir Oreški udaraljke, Erol Zejnilović električnu gitaru, Konrad Lovrenčić je na basu, a Ivan Levačić na bubnjevima.

Kries trenutno rade na novom albumu čiji se izlazak očekuje krajem godine, a na koncertu u klubu Boogaloo će premijerno izvesti nekoliko novih pjesama.

Ulaznice kreću u prodaju u petak 1. ožujka po early bird cijeni od 13 eura. Ta cijena će vrijediti do 24. ožujka, a dan nakon penje se na 16 eura. Na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 19 eura. Ulaznice su dostupne na Eventim.hr i Entrio.hr, kao i svim njihovim prodajnim mjestima, te u Dirty Old Shopu i Rockmarku.