ČEKA SE REAKCIJA PALAČE

Harry je pritisnuo gumb nuklearne bombe, a iako svi čekaju žestok odgovor, kraljica Elizabeta ne žuri sa svojim potpisom

09.03.2021 u 11:15

Bionic
Reading

Britanska javnost bjesni nakon intervjua princa Harryja i Meghan Markle s Oprah Winfrey, optužujući vojvodu od Sussexa da je 'pritisnuo nuklearni gumb' i 'dignuo u zrak svoju obitelj'. Zaziva se oduzimanje svih kraljevskih titula paru, ali kraljica Elizabeta ne žuri s odlukom i još ne želi potpisati odgovor palače na intervju

Jedini pobjednici u cijelom ovom metežu koji pogađa britansku kraljevsku obitelj su mrzitelji monarhije, piše u Daily Mailu Richard Kay i objašnjava kako su se napadom na kraljevsku obitelj Harry i Meghan pogubno približili uništenju cijele institucije, zbog čega moraju izgubiti svoje titule, a isto na društvenim mrežama zaziva i britanska javnost.

Ni vrhunac ratova Charlesa i Diane, piše Kay, nije donio takav sjaj u srca antimonarhista kao što je učinio senzacionalni intervju Meghan i Harryja s Oprah Winfrey.

Eksplozivne tvrdnje o okrutnostima, zanemarivanju, snobizmu i rasizmu u srcu kraljevske obitelji dolaze od dvoje ljudi koji su još donedavno predstavljali kraljicu. Bila je to savršena predstava, piše Kay, koja je dokazala da je vojvotkinja i artikulirana i nemilosrdna.

  • +4
Meghan Markle kod Oprah Winfrey Izvor: Profimedia / Autor: CBS / Ferrari / Profimedia

U 85-minutnom intervjuu, koji je oduzimao dah odvažnošću, Meghan i Harry oduzeli su ono malo misterija koji je ostao monarhiji, reducirajući ih na dimenzije jeftine sapunice, u kojoj palača i njezini savjetnici izgledaju zlonamjerno i destruktivno.

Vojvode od Sussexa tako su neimenovanog člana kraljevske obitelji optužili za rasizam, sugerirajući da se netko od Harryjevih rođaka pitao koliko će njihova beba biti tamnoputa, pa ispada da ih je iz Britanije dijelom otjerao i rasizam. Osim toga, optužili su svu mašineriju palače da nije pružila podršku Meghan koja se borila sa suicidalnim mislima.

Harry je na svjetlo dana iznio i zapanjujući razdor s ocem, princem Charlesom, rekavši da ga je obitelj financijski odrezala. Sugerirao je i to da je kraljica Elizabeta loše savjetovana kad je otkazala sastanak zakazan u Sandringhamu.

Meghan je udarila i na šogoricu Kate tvrdnjom da je ona zapravo rasplakala nju, a ne obrnuto, kako su uoči kraljevskog vjenčanja pisali britanski mediji. Sugerirala je i kako su stariji članovi kraljevske obitelji kovali planove kojima bi osigurali to da Archie nikad ne dobije titulu i odgovarajući stupanj zaštite, a rekla je i kako se dužnosnici nikad nisu zauzeli za njih protiv rasističkih komentara, dok su lažima štitili druge članove kraljevske obitelji.

U kraljevskim krugovima prevladava mišljenje da su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, vrlo slikovito opisano, 'napunili avion i bacili nuklearnu bombu na Buckinghamsku palaču', a to je raspoloženje podijelio na svom Twitteru i lord Zac Goldsmith, vladin ministar i saveznik Borisa Johnsona, uz mali ispravak: 'Ne Buckinghamsku palaču, nego Harryjevu obitelj. Harry diže u zrak svoju obitelj.'

Podrazumijeva se da je Buckinghamska palača pripremila izjavu u kojoj se naglašava ljubav kraljevske obitelji prema paru, kojom se pokušava izbjeći dodatno pojačavanje napetosti. Međutim kraljica nije željela žuriti bez pažljivog razmatranja, navodi The Times.

Kay se u svom osvrtu prisjeća bombastičnog intervjua princeze Diane i napominje da se situacijom nakon njega ipak moglo upravljati. Dianin sin i njegova supruga oslobodili su snage koje su daleko ozbiljnije. Težina situacije, kaže Kay, postala je jasna kad se premijer suočio s pitanjima o krizi tijekom nečega što je trebalo biti rutinski brifing o pandemiji Covida-19. Kao povjesničar, Boris Johnson zna da je monarhija glavni stožer britanskog ustavnog sustava i ako se nešto učini ili kaže da oslabi instituciju, poput optuživanja jedne od njezinih visokih osoba za rasizam, onda je dužnost premijera da savjetuje kraljicu o vladinom stajalištu.

  • +8
Kraljica Elizabeta II Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

Zato je ovaj intervju, zaključuje Kay, otvorio mnogo više od pukog nepopravljivog raskola u kraljevskoj obitelji i predstavlja jasnu i prisutnu opasnost za budućnost monarhije.

Kao dva najkritičnija momenta intervjua Kay ističe teme rasizma i mentalnog zdravlja. Obje su nesumnjivo privukle gomilu empatije prema vojvotkinji. Ako je to uistinu sve što je željela, tada će, naravno, biti simpatija i razumijevanja za nju, kaže Kay i dodaje da će njezin nedostatak emocionalne inteligencije uvjeriti mnoge da intervju Harryja i Meghan nije bio 'plač srca', već sebična navala traženja pažnje.

'Tragedija je u tome što su time otvorili ranu u srcu monarhije. Krv teče, a nitko ne vidi kako se može zaustaviti. Da bi uspjeli preživjeti, a kraljica (i vlada) imat će ogromnu podršku Britanaca, Harry i Meghan morat će biti odbačeni i ostavljeni bez dodatne opreme svog kraljevskog života – svojih titula', kaže Kay i dodaje da ukoliko se ništa ne poduzme, ugled kraljice i monarhije bit će smrtno narušen.

'Znači li to čak i gubitak podrške u zemljama poput SAD-a, to mora biti prilika koju vrijedi iskoristiti', zaključuje Kay.

Kraljica, princ Charles i princ William obavili su hitne krizne pregovore o tome kako reagirati na niz eksplozivnih optužbi Harryja i Meghan, no unatoč spremnom odgovoru palače, kraljica još ne želi staviti na njega svoj potpis i traži još vremena za odluku.