NOVO DOBA ZA PALAČU

Kraljica Camilla napravila drastičan rez i prekinula sa stoljetnom tradicijom

28.11.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Kraljica supruga Camilla ukinula je položaj dvorske dame, čime je u Buckinghamskoj palači prekinuta stoljetna tradicija

Dvorske dame igrale su ključnu ulogu u kraljevskom životu, služeći kao pratiteljice, savjetnice i tajnice. Pokojnu kraljicu Elizabetu i njenu sestru princezu Margaretu pratile su na službenim dužnostima i inozemnim turnejama.

U svojim nastojanjima za pojednostavljenjem službe, kraljica supruga Camilla dvorske dame će zamijeniti sa šest pomoćnika nazvanih 'kraljičini pomoćnici'. Kako doznaje Daily Mail, za pokrivanje tih troškova dobit će nominalnu naknadu kao i za dvorske dame.

'Kraljica supruga nije željela niti je trebala dvorske dame, a kraljičini pratioci imat će drugačiju ulogu i biti ovdje da Njezinom Veličanstvu pruže podršku i društvo. Na kraju vrlo napornog dana, lijepo je imati dugogodišnjeg prijatelja pored sebe', rekao je kraljevski izvor za The Sunday Times.

Nova uloga prema izvoru s palače u obzir uzima promjenjive potrebe 75-godišnje kraljice supruge, od koje se neće zahtijevati redovita prisutnost, a glasnogovornik palače kaže kako će uloga kraljičinih pratioca biti pružanje podrške kraljici supruzi na nekim njenim službenim i državnim dužnostima.

  • +5
Kralj Charles i kraljica supruga Camilla Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Palača je kraljevske pratioce imenovala u nedjelju navečer, a među njima je pet žena iz najužeg kruga kralja i kraljice, za koje se vjeruje da su neke od najstarijih i najodanijih prijateljica kralja.

To su 68-godišnja Lady Lansdowne, dizajnerica interijera s okom za modu i profesionalno poznatija kao 'Fiona Shelburne', Jane von Westenholz, za prijatelje 'Lofty', Lady Katharine Brooke igra glavnu ulogu u konjskim utrkama i kći je bivše dvorske dame, 69-godišnja Sarah Troughton, prva žena koja je obnašala dužnost Lorda-namjesnika od Wiltshirea i rođakinja pokojne kraljice, Lady Sarah Keswick, najstarija prijateljica kraljice supruge i zbog opakog smisla za humor  poželjno društvo na večeri, te barunica Carlyn Chisholm, bivša medicinska sestra i doživotna plemkinja koja s kraljevskim parom prati konjske utrke, a nekada je s njima išla i u lov na lisice.

Zahvaljujući promjeni tradicije, svoju je ulogu prvi put dobio i muški savjetnik, Camillin odani plemić koji brine o konjima Ollie Plunkett, koji će raditi zajedno s njezinom privatnom tajnicom.

Dvorske dame pokojne kraljice Elizabete ostaju u palači, gdje će od sada raditi kao dame u kućanstvu.