ruka pomirenja

Kralj Charles kao mirotvorac: Već iskušan obrazac u nastojanju da se pomiri s Harryjem i Meghan

24.03.2023 u 18:15

Bionic
Reading

Unatoč žestokim napadima Harryja na članove kraljevske obitelji, a posebice na Williama i Camillu, Charles je ipak odlučio pružiti ruku pomirenja. Na krunidbu je pozvao sina princa Harryja i snahu vojvotkinju Meghan, no njihov se odgovor još čeka. Mirovna strategija koju monarh koristi već je viđena prethodnim skandalima kraljevske obitelji

Kad je službeno potvrđeno da je monarh doista poslao Sussexima pozivnicu za svoju ceremoniju krunidbe 6. svibnja 2023, mnogi promatrači su ili kimali s odobravanjem ili odmahivali glavom bez razumijevanja jer ipak je princ Harry iznio snažne optužbe na račun obitelji. Sa sve bližim datumom krunidbe, Charles i palača trebaju finalizirati sve detalje oko svečanog dana, a potvrda dolaska Harryja i Meghan još se čeka. Ipak, kralj želi zajedništvo i pruža ruku pomirenja u nadi za najboljim.

Svojevrsne akcije pomirenja Charlesu nisu strane.

U kasnim 1960-ima i ranim 1970-ima, dok je Charles bio prilično mlad, bio jedan od rijetkih članova kraljevske obitelji koji su htjeli imati odnos s Edwardom VIII i bili voljni ići u Pariz u posjet svom ujaku i njegovoj supruzi. Edward je u to vrijeme bio 'odbačen' jer je predao krunu svome bratu kako bi se mogao oženiti za Amerikanku Wallis Simpson.

Britanska vlada tada se iz političkih i moralnih razloga protivila njegovoj želji da oženi već razvedenu Amerikanku pa je Edward otišao u Francuska. Raskid s krunom omogućio mu je da se oženi svojom velikom ljubavi, ali to je pokvarilo obiteljske odnose. Između Edwarda i obitelji razvio se odnos neodobravanja, a samo je Charles htio održati kontakt s ujakom o čemu je savjetovao i svoju majku.

Britanski kralj još uvijek živi po uzoru na moto obitelji Windsor 'nikada se ne žali, nikada ne objašnjavaj', a proučavatelji kraljevske obitelji zaključili su da je pozivanje Sussexa proizašlo iz Charlesove želje za mirom i slogom u vlastitim redovima.

  • +5
Princ Andrew i kralj Charles III Izvor: Profimedia / Autor: Euan Cherry/Daily Mail / PA Images / Profimedia