BROJKE VALJDA NE LAŽU

Koliko zapravo iznosi bogatstvo kraljice Elizabete II, ali i ostalih članova njezine mnogobrojne obitelji

22.03.2022 u 06:36

Bionic
Reading

Fascinacija britanskom kraljevskom obitelji traje već desetljećima, stoga ne treba čuditi to da su inspiracija za mnogobrojne filmove, ali i serije poput Netflixova hita 'Kruna'. Iako mnogi kažu da ne rade ništa, većina ih je 'teška' milijune dolara

Camilla Parker Bowles: 5 milijuna dolara

S princem Charlesom vjenčala se u travnju 2005., i to bez potpisanog predbračnog ugovora, a njezina službena titula glasi Camilla, vojvotkinja od Cornwalla. Za nju kažu da je iznimno draga i skromna osoba, a ima i svoj novac. Većinu vremena provodi baveći se humanitarnim radom, posvećena ponajviše udrugama koje se brinu o zdravlju, a pomaže i onima koji nisu imali toliko sreće u životu. Osobito je fokusirana na udruge utemeljene u Cornwallu, čiju titulu nosi, a koje se bave umjetnošću, brigom o životinjama, ali i pomažu žrtvama seksualnog zlostavljanja, kao i onima koji se bore s karcinomom.

Princeza Beatrice: 10 milijuna dolara

Jedna od omiljenih kraljičinih unuka, kći princa Andrewa i Sarah Ferguson, princeza Beatrice posvećena je svojim obavezama kao članica kraljevske obitelji. Od bake je preuzela neka pokroviteljstva, među ostalima Berkshire Community Foundation, Broomwood African Education Foundation, Englesku nacionalnu baletnu školu i dječji hospicij Forget Me Not. Najstarija kći vojvode od Yorka u rujnu je sa suprugom Edoardom Mapellijem Mozzijem dobila prvo dijete, Siennu Elizabeth.

Princeza Eugenie: 10 milijuna dolara

Mlađa sestra princeze Beatrice, princeza Eugenie, udala se za Jacka Brooksbanka u kapelici sv. Georgea u dvorcu Windsor 12. listopada 2018., a u veljači je rodila i prvo dijete, sina Augusta Philipa Hawkea Brooksbanka. Njezin suprug bio je ambasador za tekilu Casamigos, no u kolovozu je preuzeo očevu tvrtku Pangaea Land And Property Limited. Njezino bogatstvo procjenjuje se na 10 milijuna dolara, a šuška se da se nalazi u dvjema zakladama - onoj koju su otvorile njezina baka, kraljica Elizabeta, II i prabaka, Kraljica Majka, ali i u onoj njezinih roditelja. Eugenie je dio novca i sama zaradila. Naime s diplomom povijesti umjetnosti i engleske književnosti, radila je kao pomoćnica direktora u umjetničkoj galeriji u Londonu.

bez greške

Kate Middleton još jednom je dokazala da je kraljica elegancije i profinjenosti, a njezin stajling skrivao je i posebnu poruku

Pogledaj galeriju

Kate Middleton: 10 milijuna dolara

Iako je njezino bogatstvo procijenjeno na 10 milijuna dolara, Kate Middleton zasigurno će naslijediti i 'dio kolača' iz obiteljske tvrtke Party Pieces, u vlasništvu njezinih roditelja, a koja je procijenjena na čak 50 milijuna dolara. Zahvaljujući svojoj staloženosti, prizemljenosti, ali i odličnom smislu za modu, Kate je odavno postala miljenica kraljevske obitelji, ali i međunarodna superzvijezda. Troškove, kada su u pitanju njezino osoblje, putovanja, ali i garderoba za službena pojavljivanja, podmiruje njezin svekar, princ Charles.

Princ Philip: 30 milijuna dolara (u trenutku smrti)

Philip Mountbatten vjenčao se s princezom Elizabetom u studenom 1947. godine, pet godina prije nego što je ona okrunjena kao kraljica. Zbog davnih dana uspostavljenih pravila i propisa monarhije nikada nije dobio titulu kralja iako je njegovim žilama tekla kraljevska krv. Rođen kao princ Philip od Grčke i Danske, otac mu je bio princ Andrew od Grčke, a majka princeza Alice od Battenburga. Prezime Mountbatten preuzeo je 1947. odrekavši se u tom trenutku kraljevskih titula Grčke i Danske i postavši tako britanski podanik.

Princ Philip služio je u britanskoj kraljevskoj mornarici od 1939. do 1953. godine, a bio je i uspješan pilot, ostvarivši više od 5900 sati leta u 44 godine, te je 1953. primio odlikovanje Royal Airforce Wingsa. Preminuo je u travnju prošle godine u dobi od 99 godina.

  • +4
Kate Middleton i princ William Izvor: Profimedia / Autor: Mark Thomas / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princ William: 30 milijuna dolara

Najstariji sin princa Charlesa i pokojne princeze Diane, ujedno budući britanski kralj, trenutno je drugi na popisu kao nasljednik britanskog trona. Većinu svog nasljedstva dobio je zahvaljujući majci. Na 30. rođendan, 2012. godine, princ William naslijedio je oko 12,3 milijuna dolara. A osim što je većinu iznosa dobio zahvaljujući svom statusu u kraljevskoj obitelji, William je neko vrijeme zarađivao kao pilot helikoptera za zračnu hitnu pomoć. Svoju cijelu plaću u iznosu od 62 tisuće dolara donirao je u humanitarne svrhe, a danas radi isključivo kao član kraljevske obitelji.

On i njegova supruga Kate Middleton nose titule vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, a otkako je njegova baka, britanska kraljica Elizabeta II u 95. godini života počela prebacivati svoje brojne dužnosti na nasljednike, upravo oni dobili su neka od važnijih zaduženja.

Meghan Markle: 60 milijuna dolara

Iako su princ Harry i Meghan Markle donijeli odluku da više ne žele biti službeni članovi kraljevske obitelji niti obavljati dužnosti koje su im bile namijenjene, oni su i dalje dio obitelji. Meghan Markle postala je članicom kraljevske obitelji udajom za Harryja u svibnju 2018., a njezino bogatstvo, koje je stekla zahvaljujući ulozi u seriji 'Suits', gotovo preko noći poraslo je s 10 na nevjerojatnih 60 milijuna dolara, koliko posjeduje danas. Za to su zaslužni mnogobrojni unosni ugovori koje su ona i Harry potpisali s Netflixom i Spotifyem, a ona sama izdala je dječju knjigu 'The Bench'.

  • +9
Princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Princ Harry: 60 milijuna dolara

Iako je ostao bez svih svojih vojnih obilježja, ali i službenih kraljevskih dužnosti, princ Harry imao je karijeru u britanskoj vojsci sve do 2015. godine. Kao kapetan Army Air Corpsa, Harry je godišnje zarađivao oko 45 tisuća dolara. Njegovo bogatstvo itekako se povećalo u rujnu 2014., kada je navršio 30 godina, pa je napokon mogao upravljati naslijeđem pokojne majke u iznosu od 12,3 milijuna dolara. Danas sa suprugom Meghan Markle i dvoje djece živi u luksuznoj vili vrijednoj 14,7 milijuna dolara u američkom Monecitu, a bogatstvo mu se gomila, baš kao i Meghan, iz godine u godinu.

Princ Charles: 100 milijuna dolara

On je prvi u redu kao nasljednik britanskog trona, no princ Charles nikako da dočeka trenutak da i zasjedne ne njega. No budući kralj ima zavidno bogatstvo vrijedno 100 milijuna dolara, ali i pristup prihodima od Vojvodstva Cornwall, čime se plaćaju sve javne, privatne i dobrotvorne troškove princa Charlesa, ali i njegove djece. Vojvodstvo Cornwall osnovao je 1337. godine kralj Edward III i uključuje više od 130 tisuća hektara zemlje na kojoj se nalaze poljoprivredne površine, ali i stambeni i poslovni objekti. Posjedom se upravlja na održiv, financijski isplativ način, a pritom ima značajnu vrijednost za lokalnu zajednicu.

  • +6
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens / AFP / Profimedia

Kraljica Elizabeta II: 600 milijuna dolara

Najbogatija je, naravno, sama kraljica Elizabeta II, a njezino nasljeđe uključuje nakit, umjetnine, ali i dva privatna posjeda - Sandringham i dvorac Balmoral. Kao kraljica, upravlja i s gotovo 28 milijardi dolara u imovini, u što spadaju Crown Estate (zemljišta i posjedi u Ujedinjenom Kraljevstvu koji pripadaju britanskom monarhu), kao i Buckinghamska palača, Vojvodstvo Lancaster, Vojvodstvo Cornwall, Kensingtonska palača i kraljevsko imanje u Škotskoj. Spomenutu imovinu ona ne može, ako to poželi, prodati, ali sama kraljevska obitelj dobiva 25 posto profita od Crown Estatea dok ostatak odlazi u britansku riznicu. O kojem je iznosu riječ, dovoljno govori podatak o fiskalnoj godini koja je završila 31. ožujka 2020., kada je Crown Estate ostvario više od 475 milijuna dolara dobiti. Od toga je 120 milijuna dolara dobila kraljevska obitelj, a time su plaćeni njihovi službeni troškovi, među koje spadaju putovanja, plaće, osiguranja i slično.