DUBOKA STAROST

Želje su jedno, mogućnosti drugo: Kraljicu Elizabetu II sve ćemo rjeđe viđati u javnosti

15.03.2022 u 06:40

Bionic
Reading

Krajem travnja vladarica britanske krune navršit će 96 godina, od čega je sedam desetljeća na tronu Britanije. Kraljica Elizabeta II u posljednje vrijeme sve se rjeđe pojavljuje u javnosti, a iako njezini predstavnici negiraju ikakve ozbiljne zdravstvene probleme, angažmane koji zahtijevaju izlazak iz palače prebacila je na svoje nasljednike

Najdugovječnija je kraljica u povijesti, čak 70 godina nosi titulu i vješto izvršava sve svoje zadatke. Međutim u posljednje dvije godine kraljici Elizabeti zaista nije lako. Doživjela je duboku starost, a s time u skladu i sve tegobe koje muče i one mnogo mlađe od nje. Već nekoliko puta u javnosti se pojavila hodajući uz pomoć štapa, na koji se teško oslanjala.

Umor i godine čine svoje, pa je primorana neke od najzahtjevnijih javnih angažmana prebaciti na mlađe i sposobnije nasljednike.

Iako iz palače negiraju bilo kakve ozbiljne zdravstvene probleme, ističu da kraljica više nije u stanju obnašati zadatke zbog kojih mora dugo stajati, pa će ih izvršavati princ od Walesa, vojvode od Cambridgea ili princeza Anne.

  • +2
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

‘Kraljica je i dalje radišna, sposobna i zainteresirana, ali fizički nije tako jaka kao nekad, što je za ženu njezinih godina sasvim razumljivo’, potvrdio je neimenovani član kraljičina kabineta pa dodao da se kraljičina prisutnost na nekim audijencijama još uvijek ne isključuje.

Vijesti o sve rjeđim javnim angažmanima 95-godišnje kraljice dolaze nakon što je otkazala dolazak na obilježavanje Dana Commonwealtha u Westminstersku opatiju, a umjesto nje došao je princ Charles.

Bez obzira na to što je dio javnih poslova prebacila na prve nasljednike, kraljica Elizabeta i dalje obnaša svoju dužnost iz palače. Odluku o angažmanima na terenu donijela je razumno, pogotovo zato što je u posljednje dvije godine upravo takvih susreta bilo malo zbog pandemije koronavirusa. Mnogo je zaklada, udruga i građana koji su zbog toga bili zakinuti za susret s članovima dvora, a kako se situacija poboljšava, treba nadoknaditi sve to.

Od prošle jeseni kraljicu prati niz iscrpljujućih zdravstvenih tegoba, a zbog kojih koristi štap za hodanje. Neki navode da je zbog toga jako žalosna, ali protiv godina jednostavno ne može. Osim toga, njezino zadnje pojavljivanje pred publikom zbilo se u listopadu prošle godine. Sve ostale poslove odrađivala je u skladu s tadašnjom epidemiološkom situacijom, videopozivima i sastancima, a onda je u veljači i sama oboljela od koronavirusa.

Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Steve Parsons / PA Images / Profimedia

Nakon što se oporavila prvi je susret u palači obavila s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom. Kanadski predsjednik vlade kasnije je objasnio medijima da je kraljica u izvrsnom zdravstvenom stanju, vedra duha te da gotovo nije ni koristila štap za hodanje.

U narednim tjednima očekuje se misa zahvalnica za kraljičina pokojnog supruga, princa Philipa, a ona je potvrdila dolazak na nju. Bit će to prilika da britanska javnost vidi Njezino Veličanstvo nakon pola godine izbivanja.