VRLO LIJEPO!

Kazahstanci su preboljeli traumu: Ljepote svoje zemlje reklamiraju Boratovom poštapalicom

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 27.10.2020 19:10
  • Objavljeno 27.10.2020 u 19:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Kazahstan koji je bio zabranio prvi film Sache Barona Cohena 'Borat', ipak je u svojoj turističkoj kampanji usvojio njegovu poštapalicu 'Vrlo lijepo!'

Borat, fiktivni kazahstanski novinar, rasist i grubijan, kojeg je britanski humorist Sacha Baron Cohen glumio u prvom filmu 2006., vratio se na filmsko platno 23. listopada.

Kazahstanske vlasti su bile zabranile prvi film jer je ismijavao njihovu zemlju i njezine stanovnike.

Ovaj put je Kazahstan odlučio izvući korist iz 'šušura' koji je potaknuo film pa je prošlog tjedna počeo turističku kampanju preuzimajući poštapalicu 'Vrlo lijepo!' kojom se Borat svako malo koristi, uvodeći je u reklamu koja prikazuje zemlju u boljem svjetlu.

'Htjeli smo pronaći način kako se okoristiti tim publicitetom', rekao je za AFP Dennis Keen, Amerikanac koji godinama živi u Kazahstanu i koji je osmislio čitavu kampanju.

Reklama prikazuje turista koji planinari sa selfie štapom ('Vrlo lijepo!'), pije fermentirano konjsko mlijeko ('Mm, ovo je zapravo vrlo dobro!'), divi se arhitekturi ('Uh, vrlo lijepo') i pozira za fotografiju u tradicionalnoj kazahstanskoj nošnji ('Ovo je vrlo lijepo!').

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Kazahstanci su donekle bili traumatizirani' zbog Borata koji je kroz humor prikazao zemlju kao 'mizoginu, homofobnu i antisemitsku'.