rošada u obitelji

Kate Middleton i princ William nakon smrti kraljice promijenili titule, više nisu samo vojvode od Cambridgea

09.09.2022 u 09:58

Bionic
Reading

Nakon što je proglašena smrt kraljice Elizabete i Velika Britanija dobila novog monarha, kralja Charlesa, princ William i njegova supruga morali su promijeniti svoje titule, dobivši i naziv vojvode od Cornwalla. To je inače titula koju je Charles nosio dok mu je majka bila živa

Nedugo nakon što je Buckinghamska palača u četvrtak objavila da je 96-godišnja kraljica umrla u škotskom dvorcu Balmoral, ažurirani su službeni profili @KensingtonRoyal na Twitteru i Instagramu, a uz titulu vojvoda od Cambridgea dobili su titulu od Cornwalla.

Vojvodu od Cornwalla tradicionalno drži najstariji sin vladajućeg britanskog monarha, a njegova supruga nosi titulu vojvotkinje. Sve do jučer tu su titulu nosili Charles i Camilla.

Princ William i Kate poznati su po titulama vojvode i vojvotkinje od Cambridgea, a te im je titule na dan vjenčanja u travnju 2011. dodijelila pokojna kraljica Elizabeta. No osim titula vojvode od Cornwalla očekuje se da će par naslijediti i titule princa i princeze od Walesa, koja se obično daje muškom nasljedniku. Kralj Charles III, koji je nosio titulu princa od Walesa do kraljičine smrti u četvrtak, također je prethodno nosio titule vojvode od Cornwalla i vojvode od Rothesaya, koja se koristila u Škotskoj.

  • +4
Princ William i Kate Middleton s djecom Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kralj Edward VIII je tu titulu nosi veći dio svog života, sve dok nije stupio na prijestolje s kojeg je abdicirao nekoliko mjeseci kasnije.

No titula princa od Walesa ipak neće odmah prijeći na Williama nakon smrti njegova bake već mu je mora dati suveren, njegov otac Charles, koji je titulu princa od Walesa dobio sa samo 9 godina od svoje majke. Kad William dobije novu titulu, njegova supruga kate postat će princeza od Walesa što je titula koju je nosila pokojna princeza Diana nakon udaje za Charlesa.

Kraljeva supruga Camilla, s kojom je u braku 17 godina, poznata kao vojvotkinja od Cornwalla, sada će preuzeti ulogu kraljice supruge.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia