PROMJENE U KRALJEVSKOJ OBITELJI

Evo koju će titulu nakon krunidbe princa Charlesa nositi njegova supruga Camilla

08.09.2022 u 20:01

Bionic
Reading

Smrt kraljice Elizabete II koja je vladala čak 70 godina, mijenja položaj mnogih članova monarhije, što će se posebno odnositi na suprugu princa Charlesa, Camillu, vojvotkinju od Cornwalla

Camilla, vojvotkinja od Cornwalla i supruga princa Charlesa, prvog u redu za engleski tron, čekaju velike promjene nakon što njezin suprug i službeno postane novi engleski kralj.

Vojvotkinja Camilla dobit će titulu queen consort, odnosno kraljice supruge, koju će jednoga dana, kad princ William sjedne na engleski tron dobiti i njegova supruga, Kate Middleton.

Camilla će tom prigodom nositi krunu s 2800 dijamanata, a dobro upućeni izvori kažu kako se to zna već nekoliko godina.

  • +10
Princ Charles u Ruandi Izvor: EPA / Autor: EUGENE UWIMANA

Naime, prilikom obilježavanja 70. godina od ustoličenja, kraljica Elizabeta je izrazila želju da supruga njezinog sina, princa Charlesa postane kraljicom, pa se čini kako će Camilla doista naslijediti kraljičinu krunu iz 1937. godine koja sadrži skupocjeni indijski dijamant Koh-i-Noor. Iako je javnost za to saznala tek uoči obljetnice, spekulira se da je Charles još prije nekoliko godina dobio dozvolu od majke da promijeni krunidbene zavjete te u njih uključi 'Kraljicu Camillu'.

  • +6
Camilla, vojvotkinja od Cornwalla Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Kada moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu podršku koju ste dali meni; i moja je iskrena želja da, kada to vrijeme dođe, Camilla bude poznata kao kraljica supruga jer nastavlja svoju odanu službu', istaknula je kraljica Elizabeta II u svom ovogodišnjem neočekivanom obraćanju javnosti u veljači ove godine.

Camilla će tako, kada princ Charles postane kralj, imati priliku nositi platinastu, dijamantnu krunu kraljice majke, izrađenu za krunidbu kralja Georgea VI.

Kruna sadrži 2800 dijamanata s velikim kamenom koji je turski sultan dao kraljici Viktoriji 1856. godine kao gestu zahvalnosti za britansku potporu tijekom Krimskog rata. Na prednjem križu se nalazi poznati dijamant Koh-i-Noor od 105 karata, koji potječe iz Indije.

Inače, Camilla Parker Bowles u braku je s princom Charlesom od 2005. godine i prešla je trnovit put od omražene plemkinje do ugledne članice kraljevske obitelji.

Naime, nakon smrti prve Charlesove supruge princeze Diane, Camilla je bila omiljena tema tabloidnih novina. No, vojvotkinja od Cornwalla sada redovito predstavlja kraljevsku obitelj uz Charlesa prilikom obnašanja njegovih službenih dužnosti.

Kroz britansku povijesti, supruzi kralja se obično davala titula kraljice supruge, koja nema ustavne ovlasti. U razdoblju kada su se vjenčali, odlučeno je da će Camilla koristiti titulu princeze supruge ako Charles postane kralj.