Robert Downey Jr.

Karijera mu je zapala u crnu rupu, a sada mu se smiješi Oscar zahvaljujući 'Oppenheimeru'

22.02.2024 u 05:58

Bionic
Reading

Robert Downey Jr. poznat je čak i onima koji se ne smatraju vrsnim filmofilima, no glumac je proživio veliku karijernu krizu tijekom koje nikako nije mogao vratiti svoje mjesto pod holivudskim suncem. Iz nje ga je izbavio jedan od najpoznatijih redatelja - Christopher Nolan

Robert Downey Jr. trenutno živi svoju holivudsku renesansu. Uloga u filmu 'Oppenheimer' vinula ga je u nebesa, a za svoj uspjeh i velik povratak filmskim uspješnicama glumac je zahvalio Christopheru Nolanu, poznatom redatelju koji je već nekoliko puta pokazao da zasluženo uživa status najvećih umjetnika u filmskoj industriji.

Kada je Downeyju Jr.-u uručena nagrada za najboljeg sporednog glumca u 'Oppenheimeru', posebna zahvala Nolanu imala je veliko značenje jer je upravo on pronašao način da mu oživi karijeru.

Glumac je glumio u desetak Marvelovih filmova, dva filma o Sherlocku Holmesu, no za njegovo ime gotovo da i nismo čuli od 2019., kada je glumio u 'Avengersima'. Rupu od četiri godine bez filmskog naslova popunjava tek 'Doolittle', a koji su mnogi prozvali katastrofalnim i 'negledljivim'.

'Bio sam na mjestu u svom životu, u svojoj karijeri, kada mi je trebao netko tko će imati viziju onoga što je moguće za mene, a što nisam mogao sam vidjeti', otkrio je jednom prilikom Downey Jr.

Nasreću, u njegove je ruke dospio scenarij za film koji trenutno slovi kao najveći favorit za Oscara.

Već ranije Nolan je objasnio da mu je posebno zadovoljstvo u filmovima surađivati sa zvijezdama čija karijera kreće silaznom putanjom te onda od njih ponovno napraviti najveće zvijezde, a to mu je uspjelo još jedanput. Od Downeyja Jr.-a napravio je Lewisa Straussa, jednog od prvobitnih članova Povjerenstva za atomsku energiju Sjedinjenih Država.

Posve je to različita uloga od one kakve je igrao u Marvelovim filmovima, a na dodjeli BAFTA-e rekao je kako svoju nagradu duguje britanskom senzibilitetu redatelja 'Oppenheimera'. Za ovu je ulogu dobio i poveći broj nominacija te osvojio cijenjene nagrade kao što su Critics Choice te Zlatni globus, a već za nekoliko tjedana otkrit ćemo hoće li na svoju policu staviti i prvi Oscar.

  • +2
Robert Downey Jr. Izvor: Profimedia / Autor: Steve Vas / INSTAR Images / Profimedia