TAMNA STRANA SLAVE

Julia Roberts priuštila mu je noćnu moru i napustila set na koji se nikad više nije vratila

01.03.2024 u 14:35

Bionic
Reading

Zahvaljujući svojoj 40 godina dugoj karijeri, tijekom koje je uistinu svašta prošao, redatelj Ed Zwick upoznao je i najveće holivudske face i s većinom njih imao priliku raditi. Kako je to izgledalo napisao je u svojim memoarima, ne ustručavajući se oplesti po svakom tko je, po njegovom mišljenju, to zaslužio

U svojoj 71. godini života i nakon više od 40 godina koje je proveo radeći kao pisac, redatelj i producent, Ed Zwick vidio je ono najbolje, ali i najgore što Hollywood može ponuditi.

Tijekom godina dobio je priliku raditi i s najvećim zvijezdama industrije, od kojih su mu mnogi zahvalni na dobivenoj prilici. Tako je primjerice Denzel Washington zahvaljujući njemu osvojio svog prvog Oscara za ulogu u filmu ‘Rat za slavu’, Brad Pitt se okušao u westernu ‘Legenda o jeseni’, Leonardu DiCapriju ‘podario’ je zimbabveanski naglasak u ‘Krvavom dijamantu’, a Toma Cruisea pretvorio u samuraja u ‘Posljednjem samuraju’.

Uz ega holivudskih zvijezdi, Ed Zwick naučio je kako se nositi sa škrtim producentima, hirovitim glumcima, ali i pohlepnima moćnicima poput Harveyja Weinsteina.

Budući da je Zwick svoju karijeru započeo kao novinar, ne čudi što je u ovoj dobi shvatio da je došlo vrijeme da neke od tih priča stavi na papir. Rezultat svega su memoari ‘Hits, Flops, and Other Illusions: My Fortysomething Years in Hollywood’ u kojima je pisao o svojim brojnim uspjesima, a manje neuspjesima, no obuhvatio je sve.

ROMANTIKA U LONDONU

Leonardo DiCaprio i Vittoria Ceretti pokušali su proći nezapaženo, ali nije im uspjelo

Pogledaj galeriju

‘Nisam mogao izbjeći ono što je bilo. To su bili ljudi s kojima sam radio. Moja fascinacija njima prethodila je mojoj familijarnosti pa je bilo neizbježno da ću postati svjestan onoga što se s vremena na vrijeme čini nepoželjnim’, rekao je Zwick i dodao kako knjiga govori o glumcima i njihovom ponašanju na setu, a ne o njihovim privatnim životima i romansama.

Tako je otkrio kako je DiCaprija na setu ‘Krvavog dijamanta’ ‘ulovio’ u prikolici kako sjedi s Jennifer Connelly i lista katalog donjeg rublja, za Matta Damona rekao je da je bio prilično nestašan, dok je Billy Connollyj bio smiješan do te mjere da mu je morao reći da zašuti.

COOL LOOK ILI...

Brad Pitt privlačio poglede u bizarnom stajlingu s lubanjom kakav se ne viđa svaki dan

Pogledaj galeriju

O vječitom zlatnom dečku Hollywooda, Bradu Pittu rekao je je kako mu je jedina briga bila da mu je napudrana i našminkana stražnjica, a njih dvojica na setu se nisu libili vikati jedno na drugoga, psovati ili bacati stolice.

Najstresnije dane u životu priuštio mu je Matthew Broderick, zvijezda filma ‘Slobodan dan Ferrisa Buellera’, na snimanju filma ‘Rat za slavu’. Naime, Broderick je bio iznimno nervozan zbog snimanja da je zatražio nekoliko promjena u scenariju, te je čak na set doveo svoju majku Patsy da se svađa u njegovo ime.

A dotakao se u memoarima i Julije Roberts koja mu je priuštila noćnu moru na snimanju filma ‘Zaljubljeni Shakespeare’ početkom 90-ih. Zwick je, nakon što mu je prezentirana ideja o filmu, natjerao studio da plati Tomu Stoppardu milijun dolara kako bi napisao scenarij nakon što mu je Julia Roberts obećala da će glumiti u njemu.

HOLIVUDSKA MILJENICA

U crnom od glave do pete: Julia Roberts plijenila elegancijom na jugu Francuske

Pogledaj galeriju

Ona je zajedno sa Zwickom odletjela u London na čitanje s mladim britanskim glumcima kako bi mogli odabrati najbolje. Tijekom leta, Julia mu je priznala kako se na snimanjima često zaljubi u svoje kolege. Nakon što Danie Day-Lewis nije bio dostupan, Zwick je doveo Ralpha Fiennesa na čitanje, no to je bila, kaže, katastrofa.

Nakon toga je odbila Hugha Granta, Ruperta Gravesa, Ruperta Everetta, Colina Firtha, Seana Beana, Tima Rotha i Jeremyja Norhtama te tek na kraju prihvatila Paula McGanna da glumi uz nju. No, i to je bilo kratkog vijeka, budući da je ubrzo samoinicijativno napustila projekt.

Zwick i Julia od tada nisu progovorili niti jednu jedinu riječ, no on joj to danas ne zamjera: ’Nisam ljut na nju. Bila je preplašena mlada osoba koja je tražila ljubav.’