Slučaj je pokrenut u New Yorku

Julia Ormond tuži Harveya Weinsteina, ali i Disney za spolno zlostavljanje

05.10.2023 u 15:32

Bionic
Reading

Glumica Julia Ormond podnijela je tužbu protiv holivudskog producenta i osuđenog seksualnog predatora Harveya Weinsteina, tvrdeći da ju je seksualno napastovao 1995. nakon večere u New Yorku

Zvijezda 'Legende o jeseni' također traži odštetu od Disneya, Miramaxa i svoje bivše agencije za koje kaže da je nisu zaštitili od zlostavljanja, prenosi BBC.

Slučaj je pokrenut u New Yorku prema zakonu koji dopušta podnošenje tužbi vezanih uz seksualne odnose bez zastare. Weinstein trenutno služi kaznu od 23 godine zatvora zbog silovanja.

Ormond, najpoznatija po ulogama u filmovima iz 90-ih Prvi vitez, Smilla osjeća snijeg (Smilla's Sense of Snow) i Sabrina, tvrdi da se njezina karijera nikada nije oporavila nakon Weinsteinovog napada.

U tužbi se tvrdi da su se na vrhuncu svoje karijere ona i Weinstein vratili s poslovne večere u stan koji je osigurala produkcijska kuća, gdje se on 'skinuo gol i prisilio je na oralni seks s njim'. 'Taj seksualni napad na Ormond mogao se spriječiti da su Miramax ili Disney pravilno nadzirali Weinsteina i da su ga zadržali znajući da predstavlja opasnost za žene s kojima se susreće na poslu', stoji u tužbi koja je podignuta u srijedu.

Weinsteinov odvjetnik Imran Ansari izjavio je za Associated Press da njegov klijent 'kategorički poriče optužbe koje je protiv njega iznijela Julia Ormond i spreman je oštro se braniti'.

Ormond također tuži Creative Artists Agency (CAA), svoju bivšu agenciju za koju kaže da je nije upozorila na Weinsteinovo zlostavljanje i da joj je 'sugerirala da joj se ne bi vjerovalo ako bi prijavila Weinsteina vlastima i da bi on ozbiljno naštetio njezinoj karijeri'.

'Još gore, nedugo nakon Weinsteinova napada na Ormond i nakon što ih je izvijestila o napadu, CAA je izgubio interes da je zastupa, a njezina je karijera dramatično patila', dodaje se u tužbi.

'Šteta karijeri Julie Ormond zbog Weinsteinova napada i posljedice bile su katastrofalne i osobno i profesionalno', stoji u tužbi, dodajući da je glumica 'gotovo nestala iz javnosti' od navodnog napada i odmazde optuženih. U izjavi koju su objavili njezini odvjetnici, britanska glumica je rekla: 'Nakon što sam desetljećima živjela s bolnim sjećanjima na svoja iskustva u rukama Harveya Weinsteina, ponizna sam i zahvalna svima onima koji su riskirali da progovore'.

Julia Ormond Izvor: EPA / Autor: MOHAMED OMAR