FINALE 'DO POSLJEDNJEG ZBORA'

Josip Kaplan najveći među raspjevanim divovima

12.05.2012 u 21:47

Bionic
Reading

Finalna pjevačka utrka 'Do posljednjeg zbora' oduševila je kvalitetom bez kalkulacija najbolja tri zbora, a u borbi divova na najvišu stepenicu sjeo je zbor Josip Kaplan

Za početak velikog finala Do posljednjeg zbora, tri odabrana zbora, Izvor, Concordia discors i Josip Kaplan, razbila su tremu raspjevanim i rasplesanim miksom od Queena do Robbieja Williamsa. Finale je iz poznatog tužnog razloga propustila Sanja Doležal, koju su zborovi pozdravili pjesmom 'Za dobra stara vremena'. Sanju nitko nije zamijenio u žiriju, a o pobjedniku šoua su ionako odlučivali glasovi gledatelja.

Natjecateljski dio finala otvorio je Izvor egzotičnim zvukovima pjesme 'Tumba lele' Ismaela Rivere, koja im je omogućila pjevačku razigranost, što su popratili vrlo dopadljivim scenskim pokretima. Mi smo uživali, elegantno se naježivši, što je uvijek dobar znak. Još bolja je činjenica da je Vladimir Kranjčević podijelio je naše mišljenje.

Nešto scenski ukočeniji nastup, posebice muških članova, ponudili su 'Concordia discors', odlično otpjevavši Queenov standard 'Don't Stop Me Now', no ostavivši i nas, na tragu muških plesača, pomalo ukočenima. Za razliku od nas, Krešo Dolenčić na papir je ispisao gomilu komplimenata, a maestro Kranjčević im se pridružio.

Zbor Josip Kaplan zapjevao je Rehab, Amy Winehouse, iznenadivši nas nedovoljno zborskim (ako to možemo tako reći) izborom pjesme, no otpjevavši ga odlično. Posebno bismo istaknuli solisticu i odličan opušteni nastup. Zamjerka ide linearnosti pjesme kojoj je nedostajalo tipičnih zborskih uzleta do kulminacije i natrag. Maestro je, poput nas, pohvalio upravo solisticu i scenski nastup, odnosno uvjerljiv rad rukama, odnosno šakama.


U drugom krugu, Izvor je zapjevao kaubojku 'Daddy Sang Bass' Johnnyja Casha i opet je bio ritmični, usklađen, scenski razigran, vizualno složan s pjesmom, jednom riječju odličan. Krešo se suznih očiju složio s nama.

Concordia discurs je za drugi nastup odabrao dijaloški pjevački klasik 'Baby, It's Cold Outside', odlično 'sukobivši' u prvom dijelu pjesme muški i ženski dio zbora, da bi ih s razvojem pjesme spojili, glasovno ih preplevši i nas oduševivši.

Drugi krug zatvorio je zbor Josip Kaplan s Michael Jackson miksom. Vrlo zahtjevnom izvedbom zvučno su raslojili kralja popa do cijele škvadre opako raspjevanih pop-kraljeva.

Nakon drugog kruga oprostili smo se od Concordia discursa, koji je završio na trećem mjestu.

Izvor je završni krug otvorio hrvatskom duhovnom pjesmom 'Bože, smijem li', uronivši u čistu pjevačku emociju, podalje glasovnih ekshibicija, čime su na najljepši mogući način zaokružili svoj cjelokupni nastup u šouu.

Zbor Josip Kaplar za završni nastup odabrao je pravu zborsku pjesmu Brazda, upravo Josipa Kaplara čije ime nose. Odličnim višeglasjem pretakali su i prelijevali pjesmu nemirnim, 'brazdavim' putima, dočaravši svu dramatičnost, ali i veličinu trenutka.

Na kraju cijele priče, u bonus iznenađenju, veliki i vidljivo dirnuti maestro Vladimir Kranjčević dobio je priliku dirigirati svojem nekadašnjem zboru s kojim je postigao velike (i) međunarodne uspjehe, Ivan Goran Kovačić

Kao što smo već napisali, pobijedili su Riječani, no bez pretjerane tuge ostalih finalista. Šou, zaključimo, iako nije uspio dostići gledanost raspjevanih, rasplesanih, ali i pomalo umornih zvijezda, bio je vrlo kvalitetno osvježenje u programu. Posebno nam se svidjelo što je natjecateljska dimenzija šoua pala u drugi plan pod naletom pjesme. Za razliku od brojnih šouova u kojima se natjecateljski dio forsira do krajnjih i snažno iritantnih pretjerivanja.

Raniji nastup zbora Josip Kaplan