BRIGA ZA ZDRAVLJE

Jelena Veljača iskreno progovorila o problemu koji muči mnoge

28.04.2021 u 23:00

Bionic
Reading

Jelena Veljača, glumica, aktivistica i producentica aktivna je na društvenim mrežema gdje je otvoreno progovorila o HPV-u

'Bila sam dvadesetogodišnjakinja i nisam znala što HPV znači. Godinama sam se borila s upalama i lošim nalazima, dok nisam upoznala pravu ginekologinju koja mi je i promijenila i spasila život pravom terapijom i pravovremenom reakcijom. Ali, samo njoj dugujem svoje zdravlje, dijete, mir, i odlične papa nalaze već 15 godina. Mnoge djevojke i dan danas ne znaju što je HPV, ali ovakvi trenuci mira kao ovaj sa slike od prošlog vikenda postaju nemogući jer se boriš sa strahovima, infekcijama, tjeskobom', poručila je Jelena na Instagramu.

Njezina je objava izazvala brojne reakcije, a mnogi su bili oduševljeni njezinom hrabrošću.

'Bravo Jelena', 'Treba educirati', 'Cijepila obje kćeri', glasili su neki od komentara.

Inače, HPV (humani papiloma virus) obuhvaća grupu od preko sto široko rasprostranjenih tipova virusa, od kojih je tridesetak spolno prenosivo. Spolno prenosivi HPV tipovi napadaju genitalnu sluznicu i kožu, dok ostali tipovi inficiraju druga područja na tijelu i najčešće uzrokuju bradavice, primjerice na rukama ili stopalima.

Važno je naglasiti kako spolni odnos nije nužan da bi se dobila infekcija, s obzirom na to da se HPV vrlo lako prenosi s kože na kožu.

Kako su nedavno objavili iz HZJZ-a, cijepljenje protiv HPV infekcije je za učenike i učenice ove godine je besplatno i neobavezno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.