ČERNO-BIL,KRŠKO-BU

Jedna jedina: Drugi nastavak serijala Dubravka Merlića

10.01.2022 u 19:00

Bionic
Reading

U ponedjeljak 10. siječnja na HRT1 u 20:10 prikazuje se drugi nastavak dokumentarne serije Jedna jedina autora Dubravka Merlića naziva 'Černo-bil, Krško-bu'. Dokumentarni serijal kroz tri epizode donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije

Možda nuklearka u Krškom ne bi ostala 'jedna jedina' u bivšoj Jugoslaviji da se 1986. godine nije dogodila havarija u Černobilu koja je u cijelom svijetu zaustavila brojne projekte, stoji u najavi.

Aljkavost i niska razina sigurnosti doveli su do havarije koja je u svim mogućim tamnim bojama ocrtala opasnosti korištenja nuklearne energije. Stanje u Černobilu i danas je prepuno ozbiljnih upozorenja, no čini se i da je ta havarija podigla razinu sigurnosti nuklearnih elektrana u cijelom svijetu.

Dokumentarni serijal Jedna jedina prikazuje se na HRT1  ponedjeljkom u terminu od 20:10 sati. Autor projekta je Dubravko Merlić, producenti Dubravko Merlić i Matej Merlić, redateljica Lana Kosovac, a scenarij potpisuju Željko Matić i Dubravko Merlić.