GRAD DUHOVA

Jackie Chan za kulisu filma izabrao bivši bedem IS-a u Siriji

17.07.2022 u 13:36

Bionic
Reading

Hajar al-Aswad nedaleko sirijske prijestolnice, 'grad duhova' od operacije istjerivanja džihadista 2018. godine, ponovno je oživio kao mjesto radnje akcijskog filma Jackieja Chana

Film 'Kućna operacija' inspiriran je evakuacijom Kineza i drugih stranih državljana 2015. iz ratom pogođenog Jemena, operacijom koju Peking smatra izvorom nadahnuća.

Naime, Jemen se doimao preopasnim mjestom za snimanje. Stoga se neke scene filma, koji podržava i produkcijska kuća iz Emirata, snimaju u Siriji - iako se u scenariju spominje samo izmišljena zemlja naziva 'Poman'.

Ruševine Hajar al-Aswada u četvrtak su bile ispunjene šarolikom ekipom glumaca u odjeći jemenskih plemena, zatim sirijskim statistima u uniformama te članovima kineske filmske ekipe u polo majicama. Glavni producent je Jackie Chan koji, međutim, ne planira posjetiti Siriju.

Film se promovira kao blockbuster koji će veličati ulogu kineskih vlasti u herojskoj evakuaciji. Redatelj Yinxi Song potvrdio je propagandnu namjeru filma prilikom obraćanja novinarima dok je njegova ekipa postavljala opremu i tenkove na predviđena mjesta.

'Potrebna je perspektiva diplomata, članova Komunističke partije, koji su preživjeli kišu metaka u ratom razorenoj zemlji i tako sve kineske sunarodnjake neozlijeđene doveli na ratni brod', kazao je. Na otvaranju snimanja za koje se očekuje da će trajati nekoliko dana bio je prisutan veleposlanik Kine, jedne od rijetkih zemalja koja je održala dobre diplomatske odnose s režimom sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Prilikom male ceremonije razvijen je crveni transparent na tri jezika. Drugi, na kojemu je pisalo 'Mir i ljubav' postavljen je na prednjem dijelu tenka. Hajar al-Aswad, što na arapskom znači 'crna stijena', nekada je bilo gusto naseljeno predgrađe Damaska ​​smješteno pored palestinskog izbjegličkog kampa Yarmuk.

  • +3
Jackie Chan Izvor: EPA / Autor: BALAZS MOHAI

Oba područja postala su glavna žarišta sirijskog građanskog sukoba koji je izbio 2011. i barem djelomično ih je u nekom trenutku kontrolirala skupina Islamska država. Ponovno osvajanje obaju susjedstava od strane sirijskih provladinih snaga u svibnju 2018. označilo je trenutak kada je režim vratio cijeli glavni grad Damask pod svoju kontrolu.

Međutim, dijelovi Hajar al-Aswada potpuno su sravnjeni sa zemljom pretvarajući prostor u zlokobni niz sivih, razorenih zgrada.

Nekoliko stanovnika vratilo se u najmanje oštećene dijelove Hajar al-Aswada ostavljajući ostatak potpuno nenaseljenim.

'Ratom opustošena područja u Siriji pretvorila su se u filmski studio. Ovakva mjesta privlače filmske producente', rekao je redatelj Rawad Shahin koji čini dio ekipe Home Operation Syria.

'Izgradnja studija sličnih ovim područjima vrlo je skupa pa se ona smatraju jeftinim studijima', pojasnio je.