VEEP NA HBO-u

Izvrstan sitcom koji nestrpljivo očekujemo i na nacionalnom TV-u

10.06.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Sjajan novi politički sitcom na američkom HBO-u djelo je britanskog TV velemajstora Armanda Iannuccija kod nas najpoznatijeg po filmu 'U banani'

Iako možda ne zvuči tako, Armando Giovanni Iannucci rođeni je Škot (otac mu je, doduše, došao iz Napulja), a u Velikoj Britaniji je već godinama golemi autoritet, pogotovo u sektoru političke satire. Njegovo najpoznatije djelo je serija 'The Thick Of It' (2005), mockumentary o dnevnom funkcioniranju političkog ureda, na kojem je potpisan kao kreator, scenarist, režiser i producent, a koji je sprdanje s političkom elitom, ali i prostačenje na malom ekranu podigao na dotad nedostižan nivo. Tko nije nikad vidio epizodu 'Thicka', ništa ga ne može pripremiti na uragan u obliku Malcolma Tuckera (igra ga Peter Capaldi, još jedan Škot talijanskog porijekla), premijerovog spin doktora iz čijih usta kao na pokretnoj traci frcaju nevjerojatno sočne psovke i uvrede na račun svakog tko mu se nađe na putu. Kod nas je igrao filmski spin-off serije, 'In The Loop' (preveden 'U banani', valjda prema tada popularnoj Sanaderovoj procjeni hrvatske ekonomske zbilje) iz 2009, u kojem je Tucker dobio priliku svoje 'evanđelje' širiti po Washingtonu, i, malo je reći, dobro je iskoristio.

Iannuciijev su razvoj budno pratile oči američkih TV glavešina, pa su ga 2006. priveli da za nacionalnu komercijalnu kuću ABC proizvede pilot američkog 'Thicka' (s Oliverom Plattom kao Tuckerom), no na kraju je stvar propala, a sam Iannucci je izrazio zadovoljstvo takvim ishodom jer on s pilotom, za koji kaže da je bio grozan, nije imao previše veze. To je zapravo i logično jer Iannuccijev kvazi cinema verite vizualni stil i 'bogat' vokabular i nisu za 'nacionalke', ali itekako jesu za kreativno superiornu kabelsku televiziju. Tu se u priču uključio najjači među 'kabelašima', HBO i Iannuccija angažirao da za njih pokuša prepraviti 'The Thick Of It', ovaj put s puno više umjetničke slobode. No razvoj projekta odveo ih je u drugom pravcu – u seriju o dnevnom funkcioniranju ureda potpredsjednika SAD-a, u vašingtonskom žargonu Veepa (Vice President). Stvar je dugo i pomno pripremana, Iannucci je dobio mogućnost dovesti iz Britanije svoje stare suradnike (Simon Blackwell, Chris Morris, Tristram Shepeero...), a za ulogu Veepa odabrana je Julia Louis-Dreyfus, najpoznatija po antologijskoj ulozi Elaine u 'Seinfeldu'.

Nakon odgledanih nekoliko epizoda prve sezone 'Veepa' (druga je već naručena), može se slobodno reći da je operacija implantacije anarhoidne iannuccievštine u strogo formalno američko okruženje sasvim uspjela. Serija je uzela najbolje od naslijeđa 'Thicka', a to bi bili superbrzi, duhoviti, nerijetko ekstremno vulgarni, turboinsajderski dijalozi, i spojila ih s američkom atmosferom i, što je puno važnije, čvrstom dramaturškom strukturom i zapletom koji su 'Thicku' poprilično falili. U kratkoj uvodnoj špici saznajemo da se senatorica zasad nepoznate stranačke pripadnosti (ali može se pretpostaviti da će ispasti demokrat) Selina Meyer natjecala za predsjedničku nominaciju, no nakon par kikseva bila prisiljena prihvatiti potpredsjedničku. Izbori su odavno završeni i Selina je postala Veep, nominalno drugi čovjek najveće sile na svijetu, a faktički osoba bez ikakvih ingerencija i ovlasti, zapostavljena i sasvim po strani od ključnih tokova moći.

Naravno da je to izvor goleme frustracije za nju (jedna od često ponavljanih fora je Selinino uzaludno pitanje sekretarici svaki put kad uđe u svoj ured je li je zvao predsjednik) i njezinu svitu, uobičajenu grupu PR-ovaca, spin doktora i raznih drugih asistenata, mahom poltrona i uvlakača (ili 'yes mena', kako to tamo vole nazivati), ali odreda svaki na svoj način zanimljivih likova.

Dreyfusica je naprosto sjajna kao Selina
, istovremeno iskusna i naivna, inteligentna a površna, čestita, a ne baš imuna na spletku, strahovito spretna, a opet superšeprtljava političarka koja konstantno upada u probleme i teške neugodnjake – tu je 'Veep' na tragu najboljih momenata Larryja Davida i Rickyja Gervaisa, šampiona nelagodnog humora. Treba izdvojiti i Selininu šeficu kabineta, 31-godišnju Annu Chlumsky, koje se (možda još) sjećamo kao slatke klinke iz davnog filma 'Moja djevojka' s malim i tada također slatkim Maculayem Culkinom. Chlumskyca se vrlo brzo ostavila glume, završila fakultet i udala se, no prije par godina se srećom predomislila i sad je gledamo u njezinom novom početku.

Koliko god bio sjajno pogođen i na momente neobuzdano urnebesan, 'Veep' međutim ipak nije roba za masovnu konzumaciju – previše je tu insajderske spike, pojmova a la POTUS (skraćenica za President Of The United States) ili FLOTUS (First Lady Of The U.S.), kompliciranih proceduralnih zavrzlama i raznih drugih nuspojava političkih spletki i rovarenja, pa treba dosta koncentracije i ponešto predznanja, ali za nekoga tko prati američku politiku, barem na nivou late night talk šou scene, 'Veep' je suho zlato koje treba što prije otkopati.