glazbena poslastica

Iron Maiden opjevan i odsviran na jeziku klapske klasike

19.04.2024 u 21:42

Bionic
Reading

Želite li ušima i očima doživjeti kako pjesme najvećeg heavy metal sastava svih vremena zvuče u naizgled nespojivoj kombinaciji klapske pjesme i klasične glazbe? Za to su se pobrinuli momci iz Metaklape i članovi Zagrebačke filharmonije koju su u posve novo ruho obukli klasike Iron Maidena i prenose energiju metal glazbe bez električnih instrumenata. Zvuči nemoguće? Ni najmanje, a jedinstvenu priliku za ovaj doživljaj imat ćete u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u petak, 3. svibnja u 19.30 sati

Metaklapa je šestočlani a cappella sastav koji umjesto tipičnih dalmatinskih i primorskih slika, višeglasnim pjevanjem donosi vlastite interpretacije heavy metal pjesama.

Poštujući sve muzičke postulate klapske pjesme, ali i energičnost metal glazbe, 2022. god. objavili su svoj prvijenac The choir of beasts na kojem su na specifičan način opjevali deset pjesama Iron Maidena. To se pokazalo kao dobitna kombinacija jer se melodije ovih heavy metal veterana sjajno daju oblikovati u klapski višeglasni akord čime je njihova glazba dobila posve nov način interpretacije. Domaćoj su se publici predstavili nizom samostalnih koncerata, dok su u inozemstvu najveće uspjehe imali u Njemačkoj, gdje će se i ove godine, treći put zaredom, pojaviti na glasovitom Wacken open air festivalu, jednom od najvećih i svjetskih metal festivala.

Zagrebačku filharmoniju nije potrebno nadugo predstavljati, valja samo naglasiti da se radi o najuprestižnijem domaćem orkestru s tradicijom vrhunskog muziciranja duljom od 150 godina, promotoru glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturnom veleposlaniku Hrvatske u svijetu koji je prisutan u svim važnijim manifestacijama od povijesne važnosti za našu državu i koji je svojim programom obogatio živote generacija zaljubljenika u klasičnu glazbu. O njihovoj otvorenosti prema drugim glazbenim žanrovima i širini njihovog koncertnog repertoara svjedoči i ova suradnja s Metaklapom koja će u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog imati svoju svjetsku premijeru.

Poveznice na glazbene uratke:

Društvene mreže