DRUGAČIJE NE BI NI IŠLO

Ipak su lagali: Napokon se oglasio nadbiskup od Canterburyja i otkrio kad su stvarno vjenčani princ Harry i Meghan Markle

31.03.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Nadbiskup od Canterburyja Justin Welby prekinuo je šutnju o navodima para izrečenim u intervjuu s Oprah Winfrey i odbacio tvrdnju vojvode i vojvotkinje od Sussexa da ih je vjenčao na tajnoj ceremoniji prije velikog javnog vjenčanja u dvorcu Windsor, rekavši kako je vjenčani list princ Harryja i Meghan Markel potpisao na dan kad su se vjenčali pred milijunima ljudi

Među tvrdnjama koje je Meghan iznijela u intervjuu, jedna od onih koje su jače odjeknule bila je i ta da su se ona i Harry zapravo vjenčali u svom dvorištu, sami i samo pred nadbiskupom Canterburyja.

No, 65-godišnji nadbiskup Justin Welby, koji je na promotivnoj turneji svoje nove knjige 'Reimagining Britain: Foundations For Hope', rekao je u utorak za talijanske novine La Repubblica da je legalno vjenčanje održano u subotu, 19. svibnja.

Nadbiskup je upitan je li doista vjenčao Harryja i Meghan tri dana prije službeog vjenčanja, na što je odgovorio kako je s vojvotkinjom i vojvodom imao niz privatnih i pastoralnih sastanaka prije vjenčanja, ali da je legalno vjenčanje bilo u subotu.

'Potpisao sam vjenčani list, koji je pravni dokument, i počinio bih teško kazneno djelo da sam ga potpisao znajući da je lažan. Možeš raditi što god ti se sviđa, ali pravno valjano vjenčanje je bilo u subotu', rekao je nadbiskup i dodao kako neće otkrivati što se dogodilo na bilo kojem drugom njihovom sastanku.

  • +16
Meghan Markle i princ Harry Izvor: EPA / Autor: DOMINIC LIPINSKI / PA PHOTOS / P

Oko tvrdnje Meghan i Harryja odmah su se pojavile sumnje, dijelomično i stoga što za zakonski brak u Velikoj Britaniji trebaju dva svjedoka. Par, koji je u potpunosti razrješen svih svojih kraljevskih dužnosti, prošloga je tjedna ustuknuo i povukao izjave o privatnoj ceremoniji vjenčanja.

'Par je izmijenio osobne zavjete nekoliko dana prije službenog / legalnog vjenčanja 19. svibnja', rekao je njihov glasnogovornik za američku web stranicu Daily Beast.

Razmjena zavjeta u dvorištu ne smatra se brakom. Unatoč tome, kad je Meghan tijekom intervjua s Oprah iznosila tu tvrdnju, Harry je uskočio dodajući kako su bili 'samo njih troje'.

  • +4
Meghan Markle kod Oprah Winfrey Izvor: Profimedia / Autor: CBS / Ferrari / Profimedia

Glasnogovornik Nadbiskupskog ureda je prošlog tjedna rekao da ne komentira osobna ili pastoralna pitanja, ali u raspravu oko ovoga pitanja uključili su se i drugi svećenici.

Velečasni Mark Edwards rekao je da je kontaktirao Nadbiskupski ured kako bi 'razjasnio' stvari oko tih tvrdnji te da su mu je član osoblja Lambeth Palacea rekao kako 'Justin ne radi privatna vjenčanja'.

'Meghan je Amerikanka, ne razumije. Justin je privatno razgovarao s parom u vrtu o vjenčanju, ali uvjeravam vas, nikakvo vjenčanje nije održano do nacionalnog događaja na televiziji', objašnjeno je velečasnom Edwardsu iz Nadbiskupskog ureda.

Sam nadbiskup o tome nije želio ranije govoriti, jer je rastao pritisak na njega da odbaci te tvrdnje. Iako njegovi jučerašnji komentari ne negiraju kategorički privatnu ceremonoju, odbacuju svaku sumnju u to kada su i gdje Meghan i Harry službeno i po zakonu vjenčani.