JESENSKA SHEMA PO DOMAĆE

Invazija domaćih serija i novi sitcom Gorana Kulenovića

01.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Nakon dugog ljetnog TV drijemeža, odnosno dubokog hrka, domaće televizije udarnički kreću u jesen, a glavne adute vide u domaćim dramskim serijama

HTV – red ljute drame, red humora

Leona Paraminski na setu 'Loze'

HTV-ov domaći dramski adut je serija 'Loza' koja u 16 epizoda prati živote obitelji Radovani i Gamulin. Radovanijevi žive na imaginarnom otoku Kamparu i bave se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, dok su Gamulini prije niz godina otišli s otoka u Zagreb i bave se građevinom. Obje obitelji povezuju brakovi i djeca, a komplikacije nastaju oko dijela otočke uvale na koji su obje obitelji bacile oko. Režiju serije potpisuju Goran Rukavina i Dario Pleić, a emitiranje počinje u jesenskoj shemi na HTV1 u udarnom terminu.

Po recepturi 'red ljute drame, red humora', uz 'Lozu', HTV-ovci za jesen čuvaju i novu humorističku seriju tvorca slavnih 'Bitanga i princeza', Gorana Kulenovića. Riječ je o sitcomu Provodi i sprovodi', koji će (za početak, nadamo se) imati 20 polusatnih epizoda. Uz Kulenovića scenarij potpisuje Branko Ružić, a režiju Vinko Brešan, dok glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Dražen Kühn.

Kad smo pri smijehu, jesenska shema nudi nam i novih 20 epizoda humoristične serije 'Stipe u gostima'.

Prava dokumentarna poslastica trebao bi biti serijal 'Hrvatski kraljevi', igrano-dokumentarno-obrazovni projekt koji u osam 45-minutnih epizoda tematizira najranije razdoblje hrvatske povijesti – od doseljenja u 7. stoljeću do kraja narodne vladarske dinastije Trpimirovića (oko 1100. godine).

U seriji je korištena najmodernija kompjutorska 3D tehnologija, izrađeno je više stotina povijesnih kostima te su napravljena čitava sela izvornog ranosrednjovjekovnog izgleda Like i Zagvozda, što bi moralo osigurati vizualnu atraktivnost. Autor serije je Domagoj Burić, a početak emitiranja slijedi sredinom listopada.

Od zabavnih emisija, i ove jeseni ćemo pratiti raspjevane zvijezde (ako je takvih ostalo) u šouu 'Zvijezde pjevaju', dok će udarni nedjeljni termini biti rezervirani za novi kviz i starog voditelja. Nakon 'Milijunaša' i '1 protiv 100', Tarik Filipović preuzima vođenje novog kviza na HTV-u, 'Risk it all'.

'Hrvatski kraljevi'


RTL – od sapunice do životne sapunice

RTL-ov jesenji džoker je dramska serija 'Ruža vjetrova', koja je počela s prikazivanjem 29. kolovoza. Osim što ima daleko više epizoda od 'Loze', vjetrovita ruža se vrti oko jedne obitelji više nego HTV-ova serija te znatno više zapleta, intriga i srcedrapateljnih situacija, sve na tragu punokrvne sapunice. Os oko koje će se zavrtjeti sve te napetice je ljubavna priča dvoje mladih iz različitih podneblja i drukčijih obitelji. U seriji glume Anja Alač, Matko Knešaurek, Frano Lasić, Robert Kurbaša, Nives Ivanković, Stojan Matavulj, Mirela Brekalo i mnogi drugi.

Nadalje, s novim epizodama vraća se dokumentarna serija 'Krv nije voda', inspirirana svakodnevnim životnim pričama koje se kreću od ljubomore preko prevare do razvoda i brakorazvodnih parnica te post scriptuma u obliku postbračnih sukoba oko djece.

Za jesensku shemu RTL ne priprema nijedan reality, no zato nastavlja s emitiranjem 'Večere za 5', koja ulazi u devetu sezonu emitiranja, potom 'Ljubavi na selu' s Marijanom Batinić u ulozi voditeljice te šoubiz top liste 'Javne tajne', koja je premijerno krenula u ožujku.

Na RTL2 sredinom rujna vraća se Antonija Mandić sa 'Studijom 45'.

Uvodna špica u 'Ružu vjetrova'

NOVA TV – ljubav, bol i želja za uspjehom

Ivan Herceg i Doris Pinčić

Treća dramska serija ove jeseni jedan je od jesenskih aduta Nove TV. Riječ je 'Larinom izboru', mediteranskoj ljubavnoj priči iz pera Jelene Popović-Volarić u kojoj se mlada dama lomi između dva momčića, a da ne ostane sve na ljubavi, lomovi nastaju i na relaciji karijera - obitelj. U seriji, između ostalih, glume Ivan Herceg, Doris Pinčić, Ecija Ojdanić i Filip Jurčić

Stiže nam i peta sezona humorističke serije 'Lud, zbunjen, normalan' te novina iz iste kuhinje, serija 'Dva smo svijeta različita', redatelja Elmira Jukića, koji redateljsku palicu drži i ludim, zbunjenim i normalnim Fazlinovićima iznad glava. U dva različita svijeta Emir Hadžihafisbegović tumači priprostog seljaka koji zbog malverzacija mora bježati sa sela u grad.

Jedini pravi reality u jesenskoj shemi pripada kuhinji Nove TV. Riječ je o trećoj sezoni Supertalenta koji je ove godine na audicije privukao 1.200 kandidata. Žiri ostaje isti, što znači da će sudbu talenata u svojim rukama dobrim dijelom držati Dubravko Merlić, Nina Badrić i Enis Bešlagić. Tek nam je vidjeti jesu li prve dvije sezone iscijedile talent iz Hrvata ili se uspio sačuvati pokoji biserčić.

Kad smo kod realityja, spomenimo i novu sezonu vrhunski rasplesanog američkog talent šoua 'Znate li plesati' na Doma TV-u. Na istom programu moći ćete pratiti i lifestyle emisiju 'Zadovoljna', koja će specijalizirati teme zdravlja, njege i ljepote žena, a kroz koju će vas voditi Mirna Maras. Vraća se i serija 'Hitna 94' s Alenom Liverićem, Jelenom Perčin, Sašom Anočićem, Lucijom Šerbedžijom i Petrom Dugandžić u glavnim ulogama.

Sve u svemu, promatrano na papiru, televizijska jesen ne čini nam se pretjerano uzbudljivom, no tko zna, možda je pokoji televizijski lonac pripremio jestivog zeca.

'Larin izbor' - teaser