AMERIKANKA ILI BRITANKA?

Rođenje kćeri Meghan Markle i princa Harryja otvorilo pitanje o njezinu državljanstvu

06.06.2021 u 20:33

Bionic
Reading

Sretnu vijest o dolasku prinove, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa podijelili su na svojoj službenoj stranici Archewell, a britanski mediji sada spekuliraju o tomu kakvo će državljanstvo imati njihova djevojčica

Dvogodišnji Archie ovog je petka dobio sestru imena Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor. S obzirom na to da su princ Harry i Meghan Markle odstupili s kraljevskih dužnosti, sretnu vijest o dolasku prinove podijelili su na službenoj stranici svoje humanitarne zaklade, umjesto na službenim profilima britanske kraljevske obitelji.

Kako ističu britanski mediji Meghanina kćer, poput brata, imat će američko državljanstvo, ali i britansko zahvaljujući svom ocu, britanskom princu Harryju. Prema britanskom zakonu, državljanstvo se može prenijeti na jednu generaciju, stoga će Harryjeva djeca nasljediti to pravo.

U odnosu na svoju sestru, dvogodišnji Archie rođen je u Velikoj Britaniji u londonskoj bolnici Portland, a poput njega uživat će u dvojnom državljanstvu.

  • +2
Meghan Markle i maleni Archie Izvor: Profimedia / Autor: IMP Features / IMP Features / Profimedia

Kada se Meghan Markle 2018. godine vjenčala za britanskog princa harryja, javnosti je obznanjeno kako bivša američka glumica planira postati britanskom državljankom, no na taj bi status, da je ostala živjeti u Britaniji, trebala čekati i do nekoliko godina.

Vjeruje se kako je njihova odluka o daljnjem životu na američkom tlu finalna, stoga ne postoji mogućnost da će Meghan ikada postati britanskom državljankom, što se ne može reći za njezinu djecu.

Kada je Harry prošle godine s Meghan odlučio živjeti u SAD-u, izvori magazina Times otkrili su kako nije podnio zahtjev za dobivanjem zelene karte i dvojnog državljanstva. Da je to učinio, morao bi se odreći svojih titula i svoje bogatstvo izložiti američkom poreznom sustavu, prema Zakonu o imigraciji i nacionalizaciji.