u kazalištu komedija

Jacques Houdek i ove godine na Chansonfestu

07.11.2017 u 19:07

Bionic
Reading

Dvadeseti Chansonfest 2017., održat će se 16. studenog u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija, a među brojnim imenima nastupaju Ksenija Erker, Ibrica Jusić, Jacques Houdek, Zagreb Balkan Jazz Band, Zdenka Kovačićek i mnogi drugi

Kritike koje su slijedile sve do sada održane Chansonfeste, pokazale su da u Zagrebu postoji potreba za izvođenjem glazbenog sadržaja kao što je šansona, žanra specifičnog za Zagreb te visoke razine kakav je Chansonfest, stoji u priopćenju.

Ove godine na Chansonfestu u kazalištu Komedija 16. studenog s početkom u 20 sati će među ostalim nastupiti Ksenija Erker, Ibrica Jusić, Jacques Houdek, Zagreb Balkan Jazz Band, Zdenka Kovačićek, Lado Leskovar, Mario Huljev, Ervin Baučić, Đani Stipaničev, Helena Bastić, Zrinka Posavec, Đuka Čaić i mnogi drugi.

Prvi Chansonfest 1998. u jednom svom dijelu bio je posvećen Zvonimiru Golobu dok je drugi, 1999. godine sadržavao prisjećanje na tragično preminulog hrvatskog pjesnika Željka Sabola. Treći je bio posvećen hrvatskoj ratnoj šansoni, a četvrti je bio obilježen nastupom gostiju iz Francuske, Češke i Poljske. Mali jubilej obilježava se  petim Chansonfestom čije su šansonijerske zvijezde prve večeri Igor Šebo, Lidija Bajuk i Miroslaw Czyzykiewic.

Spomenimo da je na prvom Chansonfestu svoj recital imao francuski šansonjer Marc Robin kojeg je iduće godine, na drugom Chansonfestu slijedio Talijan Eugenio Bennato i ansambl 'Musica Nova'. Treću je godinu obilježio francuski La Baronne Quartet – točnije njegova vokalistica i bubnjarica Sylvie Cobo, a četvrtu su nam se godinu predstavili Francuskinja Corine Milian, Čeh Igor Šebo i Poljakinje Maria Mayer i Elzbieta Okupska. Na Chansonfestu 2003. godine, gosti iz inozemstva bili su Jan Pleštenjak i Drago Ivanuša iz Slovenije i Piotr Bukartyk i Witold Cisło iz Poljske, 2004. gosti iz inozemstva bile su umjetnice Ghislaine Daisile (Francuska) i Lara P. Jankovič (Slovenija), 2005. Zafir Hadžimanov (Makedonija) i Jiri Dedeček (Češka), a 2006. Zoran Predin (Slovenija). Poseban gost 2007. bio je ansambl 'Gojim' iz Beča. Prijatelji šansone iz Splita 'Les amis de la chanson' bili su gosti 2008.

U posebnom programu 2009. kao gost nastupio je Arsen Dedić uz glasovirsku  pratnju maestra Branka Bulića. 2011. nastupila su sve velika autorska i izvođačka imena žanra: Zrinko Tutić, Rajko Dujmić, Arsen Dedić, Gabi Novak, Ksenija Erker, Alka Vuica, Dražen Žanko, Andrej Baša, Mladen Medak Gaga. 2014. godine izvedene su skladbe koje su obilježile Zagrebačku školu šansone, započetu kultnim koncertom prije pedest godina 1964. u Gavelli, no ovaj puta u novim izvedbama. Na njemu je, kao jedini izvorni umjetnik izvođač iz 1964. nastupio, na svojem posljednjem Chansonfestu, Arsen Dedić, čija je potpora bila permanentna i dragocjena. Chansonfest je tako 2014. godine obilježio 50 godina od 'Večeri šansona' koju je organizirala skupina glazbenika, književnika, dramskih umjetnika i raznih drugih ljubitelja šansone koji su se okupili u neformalnu grupu pod nazivom 'Studio 64'.

Taj legendarni koncert označio je početak jednog novog glazbenog pokreta koji je kasnije nazvan Zagrebačkom školom šansone. Retrospektivnim programom Chansonfest je 2014. u cijelosti posvećen ljudima koji su stvarali 'našu' šansonu i formirali pojam 'Zagrebačka škola šansone'. Bio je to koncert kojim se izrazilo poštovanje prema autorima i onima koji su ostvarili kultne interpretacije, riječju hommage pjesnicima, skladateljima, aranžerima i ostalima koji su tijekom pedeset godina stvarali hrvatske šansone.

Chansonfest je bio prirodno okruženje za obilježavanje ovako značajne obljetnice, a svoje je programe do sada ponudio glazbenoj javnosti već devetnaest puta, počam od 1998. godine.

Koncertima 2015. kao i 2016. sadržajno se vraćamo novim skladbama koje su pristigle na natječaj, no s posebnim obzirom prema novim autorima i izvođačima te nastojanjem da se prepozna novo vrijeme i slijedom toga novi senzibiliteti. Šansona kao svojevrsni komentar vremena i prostora u kojem nastaje svakako o tome vodi računa.