NASMIJAT ĆE VAS DO SUZA

Hit serija koja će vas prikovati za ekrane: 'Schitt’s Creek' proglašena je najboljom serijom, a konačno se može gledati i kod nas

06.02.2021 u 07:43

Bionic
Reading

Nakon što su za šestu sezonu nagrađeni s rekordnih devet Emmyja, hit seriji ‘Schitt’s Creek’ smiju se novi kipići. Na ovogodišnjim nominacijama za Zlatni globus nominirani su u čak pet kategorija, i to onih najvažnijih - za najboljeg glumca i glumicu, najboljeg sporednog glumca i glumicu te za najbolju humorističnu TV seriju. No, ono što nikome nije jasno je zašto je trebalo snimiti finalnu sezona da bi serija dobila zasluženo priznanje struke

Svake godine na malim se ekranima pojave nove televizijske serije koje se sve nadaju samo jednom - da će baš one biti odabrane od publike, ali i struke i ući u povijest kao najgledanije. No, takvo što dogodi se tek rijetkima, mada postoje i iznimke, poput 'Schitt’s Creeka’, koje budu prepoznate tek s odmakom.

Naime, tvorcima kanadske humoristične serije posrećilo se tek sada, u šestoj, ujedno i finalnoj sezoni kada je njihov rad prvo nagrađen sa čak devet osvojenih Emmyja, a sada im se smiješe i Zlatni globusi.

Dobra je vijest što će od petka 5. veljače u istoj moći uživati i hrvatski gledatelji i to zahvaljujući RTL-ovom Play Premiumu, koji je dostupan na MAXtv-u, gdje će se emitirati ekskluzivno sve sezone, a nakon petka i premijere prve sezone, dnevno će se dodavati nove epizode.

O čemu se radi u 'Schitt’s Creeku'?

Inače, seriju je osmislio Dan Levy, koji je za svoj talent već nagrađen Emmyjem za scenarij, ali i za sporednog glumca. Ideja mu je bila kako bi neka bogata obitelj, kakve se često mogu vidjeti u američkom reality programu, reagirala da joj se oduzme sav novac, a u razradi mu je pomogao i otac Eugene Levy, koji je u seriji utjelovio videotekarskog magnata Johnnyja Rosea.

  • +15
Schitt's Creek Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Johnnyjeva supruga bivša je zvijezda sapunica Moira (Catherine O'Hara), s kojom ima i dvoje odrasle te razmažene djece. Bogata obitelj postaje žrtva prevare poslovnog menadžera i gubi gotovo sav imetak, a jedino što im je još ostalo mjesto je u kojem počinju graditi svoj život ispočetka – gradić Schitt's Creek, koji je u šali kao rođendanski poklon Johnny kupio Davidu 1991. godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Bogata obitelj postaje žrtva prevare poslovnog menadžera i gubi gotovo sav imetak, a jedino što im je još ostalo mjesto je u kojem počinju graditi svoj život ispočetka – gradić Schitt's Creek, koji je u šali kao rođendanski poklon Johnny kupio Davidu 1991. godine.

Roseovi se sele u Schitt's Creek i nastanjuju u dvije susjedne sobe zapuštenog motela, a u prilagodbi na novi život njihovi se stavovi sukobljavaju s razmišljanjima provincijalaca, između ostalih s gradonačelnikom Rolandom Schittom (Chris Elliott), njegovom suprugom Jocelyn (Jenn Robertson) i upraviteljem motela Steviejem Buddom (Emily Hampshire).

Dirljivi trenuci iz 'Schitt's Creeka' Izvor: Društvene mreže / Autor: Ms Mojo

Priznanje struke kasno je stiglo

Serija se počela emitirati još 2015. na CBC-u u Kanadi i Pop TV-u u Americi, nakon što su ih odbile veće kuće poput HBO-a i Showtimea, trebalo je proći vremena da se ljudi na nju zakače. Za neke možda i ukleta ili kako god je nazivali, no za tvorce serije 'Schitt’s Creek’, 2020. je bila sve ono što su željeli i o čemu su sanjali godinama. Bolje ikad, nego nikad, rekli bi neki pa makar to bilo i u finalnoj sezoni. No, na veliku žalost milijuna obožavatelja diljem svijeta, nove, sedme sezone neće biti, unatoč velikom uspjehu postignutom s posljednjom sezonom. Zvijezde serije, ali i kreatori iste slažu se u jednom - sada je pravo vrijeme za reći zbogom.

‘Nije li savršen trenutak za 'nestati'? Trenutno smo na uzlaznoj putanji, a na istoj ćemo ostati i sa posljednjom epizodom’, rekao je Eugene Levy.

Zanimljivo je da su im prve nominacije i priznanje struke stigle u srpnju 2019. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što su autori najavili da će iduća, šesta sezona, ujedno biti i posljednja. Četiri nominacije za Emmyja, uključujući onu za najbolju humorističnu seriju, potvrdile su da ono što rade posljednjih godina, rade itekako dobro.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako je Dan Levy namjeravao sve završiti prvo nakon treće sezone, što se nije dogodilo, kao ni iza četvrte, budući da su tada dobili ponudu da snime još dvije sezone, u jednom je jasan:

‘Od samog početka pa do kraja naše serije sve je baš onako kako smo namjeravali. Najveća pogreška koju možete napraviti na televiziji je da maknete fokus s likova i pripovijedanja na očekivanja publike. Oni su tu samo zato što ste nešto dobro napravili.’

A fokus je itekako ostao na glavnim likovima.

Tko su glavni likovi?

Johnny Rose (Eugene Levy), 65-godišnji bogatun, videotekarski magnat, nevjerojatno ponosan na svoju reputaciju što prije novac troši jednako brzo kao što ga i zarađuje. Novi događaji u obitelji na test su stavili njegov lagodan stav, kao i smireni temperament, a on u svemu pokušava ponovno na noge staviti obiteljsko financijsko carstvo, ali i zadržati na okupu svoju obitelj.

Moira Rose (Catherine O'Hara), Johnnyjeva deset godina mlađa supruga, zvijezda televizijskih sapunica i kratko rečeno - snob. Itekako sklona dramatiziranju, što je dodatno pojačano sada kada više ne može krasiti naslovnice tabloida zbog kupovine najskupljih Birkin torbica.

David Rose (Dan Levy), 29-godišnji sin Johnnya i Moire, hipster, koji je nekad bio jedan od vladara američke avangardne umjetničke scene, ponajviše zahvaljujući očevoj financijskoj potpori, David je razvio kompleks kulturne superiornosti koji se najviše očitava u njegovim odnosima s građanima Schitt's Creeka.

Alexis Rose (Annie Murphy), 27-godišnja kći Johnnyja i Moire koja je živjela život iz bajke i bila pripadnica jet-seta. Bila je u vezi sa sinovima diktatora, sultanima, ali i nekoliko playboyja koji su se svi zvali Stavros. Zabavna je, avanturističkog duha, no ovisna o drugima. Unatoč svojem CV-u i utjecajnim dečkima iz bogatih obitelji, iznenađujuće se dobro snašla među muškarcima Schitt's Creeka.

Roland N. Schitt (Chris Elliott), 50-godišnji gradonačelnik grada čije prezime nosi i potomak obitelji Schitt, točnije, njegova četvrta generacija. Možda nije najpametniji, no sveprisutan je kad je riječ o 'petljanju' u Johnnyjev život. To je njegova omiljena razbibriga, uz tjesteninu sa sirom koju radi njegova supruga.