INTERVJU S OPRAH

Je li Archie, kako kaže Meghan Markle, ostao bez titule princa zbog boje kože ili je pravi razlog ovo?

08.03.2021 u 16:23

Bionic
Reading

Ne stišavaju se reakcije javnosti na dvosatni televizijski intervju kojeg su britanski princ Harry i bivša američka glumica Meghan Markle dali slavnoj Oprah Winfrey. Tijekom razgovora, vojvotkinja od Sussexa sugerirala je kako je palača njezinu sinu Archieju uskratila njegovo pravo dobivanja titule princa i kako je odluka palače protivna postojećem kraljevskom protokolu

U bombastičnom televizijskom intervjuu, Meghan Markle govorila je o svom šoku kad joj je rečeno da njezin sin neće dobiti policijsku zaštitu jer nema titulu princa, te je dala naslutiti kako je odluka donesena na osnovu njegove mješovite rase.

U spomenutom intervjuu vođenom od strane Oprah Winfrey, Markle nije krila uznemirenost zbog ideje da prvi pripadnik boje u kraljevskoj obitelji ne bude naslovljen na isti način na koji bi to bili i drugi kraljičini unuci.

'Nije njihovo pravo oduzeti mu titulu', izjavila je Oprah na što ju je voditeljica upitala smatra li da se takva odluka krije iza njegove rase?

  • +4
Meghan Markle kod Oprah Winfrey Izvor: Profimedia / Autor: CBS / Ferrari / Profimedia

'U onim mjesecima kada sam bila trudna, otprilike u isto vrijeme imali smo razgovor u kojem nam je rečeno da Archie neće dobiti policijsku zaštitu niti titulu princa. Palača također nije krila zabrinutost na račun toga kako će njegova koža izgledati kada se rodi', ističe Markle.

Prema protokolima koje je kralj George V uspostavio u patentiranim pismima davne 1917. godine, djeca i unuci jednog suverena imaju automatsko pravo na naslov HRH (Njegovo visočanstvo) i titulu princa ili princeze.

U vrijeme kad se Archie rodio, bio je praunuk suverena, a ne unuk.

  • +3
Meghan Markle i princ Harry s malenim Archiejem Izvor: Profimedia / Autor: Pool/George Rogers / Sipa Press / Profimedia

Izjava kralja Georgea V. u povijesnim dokumentima glasila je: 'Unuci sinova bilo kojeg takvog suverena u izravnoj muškoj liniji (osim najstarijeg živog sina najstarijeg sina princa od Walesa) imat će i uživati ​​u svim prilikama, stilu i naslovu koji uživaju djeca vojvoda ovoga carstva'.

Kao takav, Archie će imati pravo na naslov princa onoga dana kada princ Charles stupi na prijestolje.

Izjava Georgea V znači da je samo princ George, kao praunuk monarha po direktnoj liniji nasljeđivanja prijestolja, prvotno imao pravo biti princ, jer je najstariji sin najstarijeg sina princa od Walesa .

Kraljica je uskočila uoči Georgeova rođenja i izdala patente kako bi osigurala da djeca vojvode i vojvotkinje od Cambridgea imaju naslove princa i princeze.

Ali oni su djeca budućeg monarha, dok Archie nije. Njegov otac, Harry, šesti je u redu do prijestolja, i kretat će se nizom sukcesije ako William i Kate budu imali više djece, a kao što George, Charlotte i Louis budu imali vlastitu djecu.

  • +10
Prinčevi William i Harry sa suprugama Izvor: Profimedia / Autor: Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

U vrijeme Archiejeva rođenja navodilo se kako je par odlučio da bi on trebao biti običan 'majstor' Archie Mountbatten-Windsor – nositi prezime koje je za kraljevsku obitelj odražavalo obiteljsko ime princa Philipa i prezime Windsor koje je usvojio kralj George V.

Sugeriralo se da je to zato što par želi da se na njega gleda kao na normalnog, bez tereta da bude princ. No Meghan je u intervjuu jasno stavila do znanja da to nije slučaj. 'Nismo mi donijeli takvu odluku', rekla je.

Sussexovi su u intervjuu naznačili da su očekivali da će Archie dobiti titulu princa nakon što Charles stupi na prijestolje, ali da im je rečeno da će se protokoli mijenjati - u skladu s Charlesovom željom za smanjenom monarhijom - tako da bi Archie bio isključen od mogućnosti dobivanja titule princa i postajanja Njegovim visočanstvom.

Upitana je li joj bitno da Archie ima titulu princa, Meghan Markle odgovorila je sljedeće: 'Ako to znači da će biti na sigurnom, onda naravno. Sva veličina koja okružuje ove stvari prilog je koji ja nemam. Bila sam konobarica, glumica, princeza, vojvotkinja. Jasno mi je tko sam, neovisno o tim stvarima. Najvažniji naslov koji ću ikada imati je 'mama''.

Prošireni članovi kraljevske obitelji također nemaju automatsko pravo na policijsko osiguranje, o čemu kraljevska obitelj nikad ne raspravlja. Odluka je to donesena s obitelji, Ministarstvom unutarnjih poslova i metropolitanskom policijom. Princeza Eugenie i princeza Beatrice više nemaju na raspologanju osiguranje koje se financira sredstvima poreznih obveznika.

Princeza Beatrice Izvor: EPA / Autor: STR