glazbena nada

Hana Huljić: 'Naučila sam prebroditi svoju sramežljivost, ali i dalje ne volim biti među mnogo ljudi. To više ima veze s mojim karakterom nego s nekom opterećenošću prezimenom'

19.07.2021 u 13:45

Bionic
Reading

Hitmejker Tonči Huljić će na stepenicama Meštrovićeve galerije u Splitu, 5. i 6. kolovoza, u okviru 67. Splitskog ljeta, doživjeti praizvedbu njegove 'Mise Meditarane'. Riječ je o prvoj pop misi na svijetu, a skladatelj ju je napravio u samo 20 dana. Dio priče čini i Hana Huljić, najmlađa članica popularne glazbene obitelji

'Ovaj projekt zaokupirao nas je proteklih mjeseci u neku lijepu radnu atmosferu. Zahvalna sam što sam imala prilike u vrijeme kada je većini ljudi, među ostalim i glazbenicima, period smanjenog i upitnog posla, raditi na onome što najviše volim – skladati. Za potrebe ovoga koncerta, pored snimanja vokala za tatinu 'Missu Mediteraneu', pisala sam svoje djelo koje će se također izvesti – 'Dies Irae' ('Dan gnjeva'). To je skladba odvojena od njegove, ali u istom duhu projekta – tekst je iz mise za mrtve', rekla je Hana Huljić za Slobodnu Dalmaciju.

Dodala je kako je uživala pisati za orkestar i zbor, jer to je ono što je i studirala, a nema puno prilika da se takvo djelo negdje izvede. 'Ovdje sam uspjela iskoristiti sve ono što volim, skladanje, orkestraciju, pjevanje svojih solo dionica. Zahvalna sam tati na povjerenju jer skladbu mi je uvrstio u program svoga koncerta odavno, a čuo ju je tek nedavno, kada sam je potpuno orkestralno i studijski dovršila', ponosna je mlada skladateljica.

  • +3
Hana Huljić Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Tata je njezinu skladbu čuo kada je bila potpuno dovršena i snimljena. 'Inače često pitamo za savjet jedni druge oko razvoja pjesme, tata, brat i ja', otkrila je. Kad je riječ o glazbi, Hana sluša raznovrsne žanrove.

'Među ostalim slušala sam tijekom Akademije i mnogo crkvene glazbe iz svih povijesnih razdoblja. Imam široki spektar glazbe koju slušam, od one koju sam proučavala teoretski do opuštajućih pjesama današnjeg razdoblja. Isto tako volim i pisati raznoliko, od kantautorskih pop-pjesama, simfonije, pjesama za predstave... Ovih dana snimam spot za svoju petu autorsku pjesmu i imam probe za ovaj koncert, i oboje me raduje podjednako', najavila je. Kad je riječ o vjeri, kaže da je vjernicai to joj mnogo znači u životu, ali isto tako 'voli to držati za sebe i osjećati za sebe'.

'Svakako mi vjera pruža veliki mir i vjerujem da je sve uvijek onako kako treba biti, samo se treba naučiti prepustiti. Svaki dan zahvalim na tom danu kakav god bio, imam takve neke svoje potrebe, koje ne odradim zato što moram, nego zato što tako osjećam', priznaje. Progovorila je i o pritisku odrastanja kao dijete poznatih roditelja.

'Kao maloj, znam da bih nekad hodala gradom malo iza roditelja jer mi nije bilo ugodno da se ljudi okreću, bila sam jako povučeno dijete. S godinama sam naučila prebroditi svoju sramežljivost, ali i dalje ne volim biti među mnogo ljudi, nego okružena svojima najbližima. To više ima veze s mojim karakterom nego s nekom opterećenošću prezimenom', objasnila je Hana.