JODIE FOSTER

Glumila je prostitutku, FBI-jevu agenticu, znanstvenicu... i tijekom gotovo šest desetljeća duge karijere nikada nije pristala na uloge ispraznih ljepotica

06.04.2021 u 06:34

Bionic
Reading

Glumiti je počela sa samo tri godine, da bi već s 13 osvojila prvu nominaciju za Oscara, a zlatni kipić primila je u ruke prvo s 26, potom i s 29 godina. Kada je napunila 50, intenzivno je razmišljala o tome da napusti glumu, no na sreću milijuna njezinih obožavatelja iz cijelog svijeta, Jodie Foster ostala je raditi ono što najbolje zna i s napunjenih 58 godina prihvatila ulogu te briljirala kao odvjetnica Nancy Hollander u filmu 'Mauritanac’, snimljenom po istinitom događaju

Prošlo je točno 30 godina otkako je, za ulogu istražiteljice Clarice Starling u filmu Kad jaganjci utihnu, osvojila prestižnu nagradu Oscar. Ove godine, za ulogu Nancy Hollander u filmu ‘Mauritanac’, osvojila je Zlatni globus u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge.

Tijekom svoje karijere, koja traje gotovo šest desetljeća, prošla je kroz sve uloge - od dječje prostitutke, preko FBI-jeve agentice, znanstvenice koja može komunicirati s izvanzemaljcima, do majke koja traga za svojim djetetom… no uloge ispraznih ljepotica i sličnih nećete naći u njezinoj biografiji. Kako bilo, i dalje ne odustaje od novih izazova.

‘Dugo sam se doista veselila 60-im i 70-im godinama svog života, a sve kako bih dobila zanimljivije uloge, jer u 50-ima je za žene to prijelazno razdoblje i ne postoji pretjerano zanimljivih rola. Uvjerena sam da ću nastaviti snimati i s 80 i s 90 godina, čak još više.’

Tijekom svih tih desetljeća, u kojima je davala sve od sebe i osvajala najprestižnije nagrade, o jednoj je stvari uvijek šutjela - svojoj seksualnosti. Iako se godinama nagađalo da Jodie Foster voli žene, to je priznala tek u 51. godini života, kada je u svom govoru zahvale na Zlatnim globusima potvrdila sve.

Jodie Foster - govor na dodjeli 2013. godine Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

No uzalud je pisati o njezinom životu ako ne počnemo od samog početka i njezinog dolaska na ovaj svijet.

Jodie Foster rođena je 19. studenog 1962. godine kao Alicia Christian Foster, kao najmlađa od četvero djece Evelyn Elle i Luciusa Fishera Fostera III. Njihov brak bio je okončan i prije njezina rođenja, a Jodie s ocem nikada nije ostvarila odnos. Nakon razvoda njezina je majka nastavila odgajati djecu s novim partnerom u Los Angelesu te je radila kao publicist za filmskog producenta Arthura P. Jacobsa. Radila je to sve dok nije shvatila neprocjenjiv talent svoje djece - Alicije, koju je zvala Jodie, te Luciusa, nadimkom Buddy.

Jodie Foster - Coppertone Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Najveći talent krio se upravo u njezinoj najmlađoj kćeri, koja je naučila čitati sa samo tri godine, a pohađala je i francusku školu. Upravo joj je poznavanje francuskog u budućnosti itekako pomoglo da snima filmove na tom jeziku, ali i da sama sebi da glas u francuskim sinkronizacijama američkih filmova.

Nakon mature upisala je Yale te je diplomirala afroameričku književnost. Obrazovanje joj je bilo itekako važno, pa se vratila na taj fakultet kako bi doktorirala 1997. godine.

Što se tiče svoje karijere u zabavljačkoj industriji, u nju je ušla sa samo tri godine, kada je upravo ona odabrana za glavnu ulogu u Coppertoneovoj reklami za kreme za sunčanje. Jodie je zapravo bila iznimno napredno dijete praktički od rođenja - s devet mjeseci počela je govoriti, a kad je napunila tri godine, već je znala čitati. Iako nikada nije pohađala satove glume, talent je bio neosporan, pa je 1968. godine dobila i svoju prvu televizijsku ulogu u seriji Mayberry R.F.D.’, nakon čega su se uloge krenule nizati. Cijelo vrijeme uz nju bila je njezina majka te je odmah preuzela ulogu njezine menadžerice.

Jodie Foster -'Taksist' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

‘Još se uvijek sjećam njezinog utjecaja. Bila je snažna, samouka, no ne i nasrtljiva. Dok sam snimala, ona je bila u kamp kućici i čitala časopise’, prisjetila se svojedobno Jodie Foster.

Nakon toga, 1972., snimila je Disneyjev film Napoleon i Samantha’ te godinu kasnije Jedan mali Indijanac’, cijelo vrijeme radeći na svom obrazovanju i pohađajući privatnu školu Lycee Francais de Los Angeles. Vjerojatno jedna od nezaboravnih, ali i kontroverznih uloga koje je snimila bila je ona kada je imala samo 12 godina.

Martin Scorsese upravo je nju odabrao 1976. da odglumi dječju prostitutku koja postaje opsesija glavnog lika, kojeg je utjelovio Robert De Niro, u kultnom ‘Taksistu’. Iako je to izazvalo brojne kontroverze, uživljavanje Jodie Foster u tu ulogu donijelo joj je prvu nominaciju za Oscara, ali je i postavilo kao najveću tinejdžersku filmsku zvijezdu tih vremena, omogućujući joj da počne birati što će glumiti.

  • +25
Jodie Foster Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON

Uloge su se nizale, no slava koja je dolazila glumici se nikako nije svidjela. Jodie Foster jednostavno se nije osjećala ugodno. Dapače, uživala je u svojoj anonimnosti. Sve se zakompliciralo 1981., kada je John Hinckley Jr., muškarac s psihičkim problemima, pokušao atentat na tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Razlog? Njegova opčinjenost mladom glumicom vodila ga je do toga da je atentatom pokuša impresionirati. Dok je studirala, pisao joj je ljubavna pisma, konstantno je zvao telefonom, a ona je na kraju svjedočila protiv njega.

Jodie Foster - 'Optužena' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nakon diplome Foster je bila spremna na tranziciju iz dječje zvijezde u glumicu na koju se može računati i to se ubrzo i obistinilo 1988., kada je odglumila žrtvu silovanja Sarah Tobias u filmu ‘Optužena’. Koliko je bila uvjerljiva, govori i to da je osvojila Zlatni globus, ali i svog prvog Oscara, i napokon postala glumica na koju se doista može računati. Tri godine kasnije uspjeh je ponovila ulogom FBI-jeve agentice Clarice Starling u blockbusteru ‘Kad jaganjci utihnu’, snimivši ga rame uz rame s legendom Anthonyjem Hopkinsom. Ta uloga donijela joj je i drugi zlatni kipić.

Potom se okrenula režiranju i debitirala filmom ‘Mali čovjek Tate, u kojem je i sama glumila, a potom je osnovala producentsku kuću Egg Pictures. Filmovi su se nizali, a onda je početkom 2000-ih došlo do malog zasićenja. Sve to dovelo je do toga da je Jodie Foster otkazala već dogovorene filmske projekte, ali i zatvorila producentsku kuću. No pristala je na četiri komercijalno iznimno uspješna trilera - 'Soba panike' (2002.), 'Red letenja' (2005.), 'Insider' (2006.) i 'Neustrašiva' (2007.).

Jodie Foster - 'Kad jaganjci utihnu' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U siječnju 2013. Jodie Foster dobila je priznanje kojem se mnogi nadaju - nagradu Cecil B. DeMille. Riječ je o počasnoj nagradi koja se dodjeljuje svake godine na Zlatnim globusima za ‘izvanredan doprinos svijetu zabave’.

U svom je govoru Jodie zahvalila i bivšoj partnerici, filmskoj producentici Cydney Bernard, opisujući je riječima ‘moja životna ljubav’, ‘moj heroj i najbolji roditelj’, ‘moja bivša ljubav, no srodna duša zauvijek’, ‘najbolji prijatelj posljednjih 20 godina’. Taj je govor zapravo bio njezina prekretnica jer je prvi put javno priznala svoje seksualne sklonosti. Upravo je s Cydney Bernard odgojila njihovu dvojicu sinova: ‘Ponosna sam na našu modernu obitelj, na naše nevjerojatne sinove Charlieja i Kita, koji su moj razlog zašto dišem i razvijam se, moja krv, moje duše.’

Jodie Foster - 'Mauritanac' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Taj njezin istup itekako je iznenadio sve jer je Jodie Foster tijekom desetljeća rada u Hollywoodu pomno birala što će reći u javnosti. Najpoznatija je upravo po toj svojoj samokontroli, kao i odluci da nikada neće biti dijelom te celebrity igre i raditi ono što se očekuje od nje. Dijelom u te njezine odluke, koje se kose s ‘pravilima igre u Hollywoodu’, zasigurno spada i prijateljstvo s Melom Gibsonom, kojeg posljednjih godina mnogi smatraju čudakom. No ne i ona. Jodie Foster angažirala ga je za svoj film Da:bar iz 2011., kada je on već odavno bio persona non grata u Hollywoodu, ponajviše zbog svojih rasističkih, antisemitskih i seksističkih skandala.

  • +3
Jodie Foster i Alexandra Hedison Izvor: Profimedia / Autor: NBC / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

58-godišnja Jodie Foster danas je najviše posvećena svojim sinovima, 22-godišnjem Charlesu i 19-godišnjem Kitu, za koje kažu da su sušta suprotnost. Charles je već zainteresiran za glumački svijet dok Kit, zbog svoje sramežljivosti, o tome ne razmišlja.

Uz sve to, glumica je u sretnom braku s fotografkinjom Alexandrom Hedison, za koju se udala u travnju 2014. na privatnoj ceremoniji, nakon samo šest mjeseci veze.