POMOĆ U PANDEMIJI

Glazbenicima dodijeljen novac za koncerte; evo tko je dobio čak 300.000 kuna potpore

11.01.2021 u 23:42

Bionic
Reading

Novom mjerom potpore kulturnom i kreativnom sektoru, ugroženom uslijed pandemije, potaknut će se odvijanje koncertne aktivnosti. Financijska potpora u obliku bespovratnih sredstava namijenjena je za pomoć pri organizaciji koncerata tijekom pandemije, a sredstva za navedeni projekt u ukupnom iznosu od 5.226.000,00 kuna osiguralo je Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom

Kako je navedeno na službenoj internetskoj stranici HGU-a, zaprimljeno je ukupno 259 prijava, a odobrene su 92 prijave za 166 koncerata. Pravo podnošenja prijava na Poziv imali su samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, pravne i fizičke osobe koje obavljaju izvođačku ili drugu, s izvođačkim aktivnostima povezanu, djelatnost u kulturi, pravne i fizičke osobe koje raspolažu koncertnim prostorima.

Najveće potpore u iznosu od 300.000 kuna dobili su koncerti Prljavog kazališta, Gibonnija, Tonyja Cetinskog i Petra Graše u pulskoj Areni koji se trebaju održati u svibnju i lipnju 2021. te organizacija koncerta Parnog valjka u Areni Zagreb u svibnju 2021.

Osigurano je dodatnih 125.000 kuna za organizaciju koncerta Prljavog kazališta na Trgu pet bunara u Zadru planiranog za svibanj ili lipanj, te 125.000 kuna za organizaciju Grašinog koncerta u Zadru u istom razdoblju, kao i Gibonnijeve koncerte u Osijeku, Dubrovniku i Solinu.

Za organiziranje Thompsonovog koncerta u Spaladium Areni u Splitu planirane za veljaču 2021. također je izdvojeno 150.000 kuna.

Po 100.000 kuna dobili su organizatori koncerata Hladnog piva, Darka Rundek & Ekipe, Bare & Majki, Josipe Lisac, Damira Urbana, Tomislava Bralića i klapa Intrade, Leta 3, Massima i 4 Tenora.

Iznos od 80 tisuća kuna stiže dvodnevnom festivalu Antivalentinovo u veljači (sviraju Psihomodopop i Let 3), Nini Badrić, Miji Dimšić i Marku Tolji, svima za koncerte na ljetnoj pozornici u Opatiji.

70.000 kuna dobit će FIBRA Festival Split i Damir Kedžo. Dodatnih 50 tisuća kuna dobit će organizacija koncerta Nine Badrić u Solinu, isti iznos za Solin će dobiti i organizator koncerta Damira Urban te grupe Silente, Amire Medunjanin, Pipschips&Videoclipsa, Brkova, Massima i još jednom Mije Dimšić.

Potrebno je naglasiti da su se neki izvođači našli više puta na ovoj listi jer su dobivali različite novčane poticaje za različite projekte, a neki će potpore koje su dobili utrošiti na više nastupa. Kompletna lista svih izvođača i programa s iznosima dodijeljenih sredstava mogu se naći na web stranici Ministarstva.

'Zbog velikog broja interesantnih i relevantnih prijedloga, Stručna komisija je bila prinuđena dodjeljivati iznose niže od zatraženih ili smanjivati broj koncerata u odobrenim projektima', javljaju iz Hrvatske glazbene unije.