intervju

Vinko Ćemeraš: 'Naučio sam kako 'zaustaviti' vrijeme ili, bolje rečeno, kako ga 'usporiti'. Ne želim biti osoba koja će samo gledati u kalendar i brojati dane koji prolaze'

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Na kraju pandemijske godine mlada glazbena nada Vinko Ćemeraš i njegova grupa Talvi Tuuli ponosno su dočekali izlazak albuma prvijenca 'Na putu'. Zadovoljan je time kako je publika prihvatila dosadašnje singlove, ali mu je žao što album trenutno ne mogu koncertno predstaviti. Skroman, samozatajan glazbenik, kojeg je publika upoznala, zavoljela i nagradila pobjedom u trećoj sezoni showa 'The Voice Hrvatska', za tportal je ispričao sve o nastajanju albuma za vrijeme pandemije, što se u njegovu životu dogodilo otkad je proglašen najboljim u showu te kako mu trenutno izgledaju dani

Već neko vrijeme hrvatsku glazbenu scenu obogaćuje Vinko Ćemeraš, mladi talentirani glazbenik iz Čapljine. Nakon pobjede u 'Voiceu' ne prestaje sanjati, ali isto tako ne prestaje realizirati svoje snove. Jedan od njih svakako je bio izlazak albuma za čiju je produkciju zaslužan Srđan Sekulović Skansi, autor većine materijala. Uz njega, tri pjesme kreirao je Aljoša Šerić dok Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli autorski potpisuju dvije pjesme. Doprinos u kreiranju albuma dao je i niz domaćih glazbenika/ca, među kojima su Gina Viktorija Damjanović, Dominik Žagmešter, Dalibor Grubačević, Matej Milošev, Nikša Bratoš i Miroslav Lesić.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Kako ste, s obzirom na situaciju u kojoj se svi nalazimo?

Već sam se priviknuo, teško je povjerovati da sve ovo traje skoro godinu dana, jedino je teško to neznanje do kada će potrajati ovakva situacija. A pored toga nastojim što bolje provoditi ovo vrijeme, raditi na novim stvarima i biti kod kuće, što je trenutno i više nego dobro.

Iako im vremena baš ne pogoduju, glazbenici ne odustaju od izdavanja novih materijala, a među njima ste i vi. Zašto ste baš sada odlučili objaviti album?

A naravno da ne odustaju/odustajemo, to jedino možemo raditi. (smijeh) Već nekoliko dana poslije završetka 'The Voicea' odlučili da idemo s albumom u toj godini, imali smo dobar osjećaj i vjerovali smo u te pjesme. Istina, cijela ova situacija malo nam otežava da ga na još bolji način, to jest koncertima promoviramo, ali mišljenja sam da će sve to s vremenom doći na svoje i da neće biti potrebe govoriti da je album izdan u doba korone.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Za one koji ga nisu čuli, kako biste ga vi predstavili i na koji način ćete ga promovirati s obzirom na pandemiju?

Najbolje bi bilo da ga poslušaju. (smijeh) Kao prvo, rekao bih da je za mene žanrovski to alternativni pop-rock. Ali teško je osim toga govoriti kako ga ja vidim i kako bih ga predstavio, za mene je to skup emocija sa svim ljudima koji su radili na njemu. Uživao sam od rada na prvoj pjesmi (Dan pod dan) sa Skansijem, ne znajući da time započinjemo rad na prvom albumu, pa onda isto toliko na ostalim pjesmama, a svaka je nosila drugu atmosferu i drugu emociju u tom trenutku. Zahvaljujući vama medijima promoviranje će nam biti dosta lakše, a mi ćemo pokušati ne biti dosadni i napominjati ljudima da poslušaju bar jednom sve to dok koncerti ne dođu na red.

Izvor: Društvene mreže

Što se sve promijenilo u vašem životu od pobjede u showu?

Promijenio se život ukratko. (smijeh) Cijeli tim Gopca ostao je uz mene i olakšao mi ovaj novi svijet. Dobio sam onu potrebnu pažnju koju sam htio i prije showa, samo u puno većoj količini koja mi je omogućila sve ovo što mi se dogodilo u prethodnoj godini. Rad na albumu, rad na spotovima s velikim umjetnicima, pjevanje u Veloj Luci Oliveru u čast, pa izdavanje albuma 'Na putu' te nominiranje za novo lice Zlatnog studija i nominacija za pjesmu godine za nagradu Cesarica. To su samo neke promjene koje nisam mogao ni sanjati u bližoj prošlosti.

Što je granica ispod koje nećete ići kad je riječ o glazbi?

Granica ispod koje neću ići - jednostavno bih rekao da neću ići ispod sebe, raditi nešto za što osjećam da nije dobro. Drago mi je što vjerujem svojim osjećajima i što će se tako jako teško dogoditi da se razočaram u sebe.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Da se ne bavite glazbom, koje bi bilo vaše idealno zanimanje?

Kad bih birao u ovom trenutku, da se ne bavim glazbom, bavio bih se nekim sportom, točnije nogometom, možda s ciljem da budem trener, ili bih bio farmer. (smijeh) Sve ovisi o tome u čemu bih bio bolji, ali oboje bi mi dalo mir i zadovoljstvo koje imam sada u glazbi. Ako ništa, i u jednom i u drugom zanimanju uvijek bih imao publiku za neki privatni koncert. (smijeh)

Možete li zamisliti vlastitu glazbenu budućnost bez koncerata ili s izmijenjenim pravilima?

Iskreno, jako teško. Bavim se glazbom zbog koncerta, a emocije i atmosfera koje doživimo na koncertima neprocjenjive su. Evo, skoro godinu dana traje ova situacija u kojoj smo, mogu reći, imali sreću i nastupali nekoliko puta ljeti, ali jako je teško jer ne možeš raditi ono što kao prvo voliš, a onda i želiš, naravno tako je i svim ostalim ljudima, bez obzira na karijeru. Nastojim razmišljati pozitivno, da će ovo uskoro završiti i da će se vratiti sve u normalu.

  • +3

Vinko Ćemeraš

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Kako komentirate stanje u glazbenoj industriji zbog koronavirusa? I umjetnost se, kao i sva druga zanimanja, morala prilagoditi novoj situaciji. Što će se promijeniti za vas i ostale glazbenike u vremenu koje dolazi?

Dosta toga nam se već promijenilo, pod kočnicom smo svi. Situacija u glazbenoj industriji je da ne kažem loša, reći ću da je teška, izazovna. Kako u glazbenoj, tako i u mnogim drugima. Htjeli bismo raditi, nastupati. Ne znam što će se promijeniti u vremenu ispred nas, vjerujem da će biti izazovno za sve, ali da će postati bolje i lakše.

Izvor: Društvene mreže

Većina onih s kojima razgovaramo pronašla je novi način za provođenje vremena te otkrivanje novih talenata. Je li se i vama dogodilo nešto slično?

Naučio sam kako 'zaustaviti' vrijeme ili, bolje rečeno, kako ga 'usporiti'. Više uživam radeći stvari koje volim, više proživim dan. To sam uvijek nastojao popraviti, ne biti osoba koja će samo gledati u kalendar i brojati dane koji prolaze.

Kakve su vam želje, planovi?

U ovom trenutku više pažnje dajem jednoj želji nego mnogim planovima - ako se želja ostvari, a to je da bude zdravlja, i planovi će se moći ostvariti, a njima se uvijek veselim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!