dječački dani

Fotografija iz rane mladosti: Ovakvog Božu Vreću još nismo vidjeli

29.05.2020 u 10:02

Bionic
Reading

Mnogi ga prepoznaju po dugoj kosi, bradi, odjevenog u ekstravagantne kreacije, a evo kako je bosanskohercegovački umjetnik i autor sevdalinki izgledao u svojim najranijim danima

Zvijezda world music scene gotovo nikad ne objavljuje fotografije iz prošlosti, a u jednoj od najnovijih objava odlučio je fanovima pokazati jednu iz dječačkih dana. Na njoj je mali Božo s dječačkom frizurom i nije nimalo nalik umjetniku kakvog danas poznajemo. 'Kad sam bio mali dječak', kratko je opisao crno bijelu fotografiju.

View this post on Instagram

Kad sam bio mali dječak🤍

A post shared by Vreco Bozo (@bozovreco) on

Božo Vrećo je odrastao u Foči s majkom i dvije starije sestre, a otac mu je preminuo kada je imao pet godina. Majka je slikarica i uvijek mu je pružala podršku da se bavi umjetnošću, a upravo ona mu je usadila i ljubav prema sevdalinci. U najranijem djetinjstvu je otkrio i muško-žensku dualnost svoje prirode, koja mu je danas umjetnički zaštitni znak - iako je u konzervativnoj sredini zbog nje trpio brojne uvrede, poniženja, prijetnje i maltretiranja.

View this post on Instagram

L'amour, est- il un art?!🤍

A post shared by Vreco Bozo (@bozovreco) on

'Ništa nije lako u životu, znate? Ali moraš se tome prepustiti tako da ti to pričinjava zadovoljstvo. Da te to možda rasterećuje, možda i ogoli tako da nekom drugome pomogneš, da naprosto poletiš prema svom nekom boljem sutra. Tako je s mojim tekstovima. Nastaju upravo iz mojih emocija, svega onoga što sam pročitao, što sam opazio, iz nekih drugih sudbina koje se događaju i koje čujem pa nađem negdje neku poveznicu. Sve se to negdje u meni preoblikuje i stvori se takav tekst koji stimulira, koji motivira, daje dodatnu hrabrost, dovoljno stimulansa da kreneš u neke projekte, tjera da zakoračiš, da neke veze u kojima možda nema dovoljno ljubavi ostaviš iza sebe. Jer samo je tvoja ljubav bitna, ono što ti daš. Ne ono što ćeš primiti. Zato uvijek kažem: 'Volite vi, nije bitno hoćete li dobiti ljubav u toj mjeri. Voljeti beskrajno i bezuvjetno, to je najbitnije', ispričao je ranije za tportal.