tamo je od prvog dana

[FOTO] Tea Blažević javila nam se iz Glasgowa i ispričala svoje dojmove s klimatske konferencije koja je okupila svjetsku elitu

05.11.2021 u 12:39

Bionic
Reading

Meteorologinja N1 televizije već nekoliko dana nalazi se u Škotskoj gdje prati jedan od najvažnijih događaja godine, klimatski sastanak svjetskih čelnika - COP 2. Tea Blažević ispričala je za tportal svoje prve utiske, kakva je organizacija summita i epidemiološke mjere te kako je doživjela Glasgow

Gledatelji na N1 televiziji mogu pratiti posebne emisije o našoj klimatskoj budućnosti iz Zagreba i Glasgowa odakle se Tea Blažević javlja uživo, a njoj je to prva COP konferencija.

'Oduševljena sam tolikim brojem motiviranih ljudi, kad su u pitanju klimatske akcije. Ovdje u Glasgowu okupio se izuzetno velik broj ljudi, i to nisu samo političari, već i privatni poduzetnici, nevladini aktivisti, novinari, znanstvenici. Svi s jednim ciljem - kako zaustaviti klimatske promjene i prilagoditi se postojećim. Ponosna sam što sam dio tima koji potiče na velike promjene', rekla nam je. Kaže kako je organizacija odlična.

'Nema velikih čekanja kad su u pitanju predavanja, osigurali su nam besplatan prijevoz tramvajima, autobusima i vlakovima i u Glasgowu i u Edinburghu, gdje sam ja smještena. Svakodnevno i snimatelj i ja putujemo iz Edinburgha do Glasgowa, do SEC-a gdje se održava konferencija uz velike mjere sigurnosti. Ne možete ući u kampus bez dokaza o negativnom testu na Covid, koji radimo svako jutro, obvezna je potvrda o cijepljenju kao i iskaznica kojom dokazujete da ste akreditirani. Tu su i velike provjere od strane policije na ulasku, gdje se temeljito provjerava naša televizijska oprema, torbe, laptopi, sve!', opisala je Splićanka koja svojim pratiteljima na Instagramu svakodnevno pokazuje kako joj izgleda boravak ondje.

'Ustajem jako rano ujutro, često i prije 5 sati, ovisno o live javljanjima. Smještena sam u Edinburghu odakle idem vlakom do Glasgowa gdje provodim cijeli dan na konferenciji. Tamo pratim predavanja, pronalazim zanimljive sugovornike, pratim ostale medije koji izvještavaju s konferencije, pripremam se za emisiju uživo u 21:00, specijalno izdanje Klimatske budućnosti COP 26. Mnogo mi pomažu kolege iz Zagreba, Hrvoje Krešić, projekt produkcijski vodi Nera Valentić. Ekipa za budućnost', ponosno se smije.

Zamolili smo je za komentar oko licemjerstva desetaka 'zelenih' izvršnih direktora velikih korporacija koji su stizali privatnim zrakoplovima u Glasgow te predviđanjima da će flota od oko 400 privatnih zrakoplova izbaciti ukupno 13.000 tona ugljičnog dioksida (što je ekvivalentno količini emisija koju godišnje konzumira više od 1600 Britanaca).

'Da, avion, kad je u pitanju prijevoz, najgori je po pitanju emisija ugljičnog dioksida i svi bismo trebali biti svjesni toga te letjeti baš kad je to najnužnije. U budućnosti bismo to mogli riješiti električnim avionom, ako su u pitanju kraća putovanja ili za dulja, recimo, sintetičkim avio gorivom dobivenim iz obnovljivih izvora energije', rekla je.

U Škotsku se, priznaje, zaljubila na prvi pogled, iako većinu dana provodi na konferenciji. 'Edinburgh mi je čak ljepši od Glasgowa. Oduševile su me zgrade, svaka mi je prekrasna, vrijeme me služi, nije prehladno, a ljudi su iznimno ljubazni, zbog čega se osjećam kao doma i sigurno prije svega. Ukusna je i hrana, osobito fish&chips, a naći ću vremena i za degustirati whiskey', ističe Tea Blažević.

  • +6
Tea Blažević Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić