NAJVEĆI ULIČNI TULUM

[FOTO/VIDEO] Plato ispred HNK živi punim plućima kao u najbolje vrijeme Novog vala

13.06.2020 u 09:07

Bionic
Reading

Spontano okupljanje mladih koje je još za vrijeme koronakrize krenulo ispred zagrebačkog HNK u petak je preraslo u najveći ulični tulum u Hrvatskoj

Sedamdesetih godina iznimno popularno okupljalište mladih kod Zdenca života ispred HNK, ovih dana doživljava svoju renesansu. Zahvaliti to može pandemiji koronavirusa koja je pozatvarala kafiće i klubove pa su se mladi spontano počeli okupljati oko Zdenca života.

Iz vikenda u vikend ispred zagrebačkog HNK okupljalo se sve više mladih, a u petak je sve preraslo u najveći ulični tulum u Hrvatskoj. Nisu ga propustili ni glazbenici Mile Kekin i Ida Prester, kao ni nekadašnji aktivisti, a danas političari Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski.

'Zdenac je 70-ih bio polazišna točka, s koje se onda išlo prema Zvečki i Kavkazu, Blatu...', prisjetio se za Jutarnji list fotograf Mio Vesović, koji je 70-ih godina bio student Akademije, dodajući da su okupljanja na tome mjestu počela i prije njegovih studentskih dana, u vrijeme Novog vala.

'Kako je Akademija bila u blizini, često sam prolazio ispred HNK. Imali smo fotografske vježbe, pa bismo uvijek išli snimati tamo. Uvijek bi se našla neka lijepa žena za snimiti', kaže Vesović koji je primjetio da je mjesto ponovno postalo trend.

U međuvremenu su se kraj Zdenca života razmjenjivale šarolike ekipe, a prije pandemije koronavirusa uglavnom se u večernjim satima tamo moglo vidjeti skejtere. Danas je to mjesto susreta brojnih, naizgled nespojivih supkultura.

'Ako su mladi, ali i ljudi svih generacija, pronašli kazalište i prostor oko njega kao mjesto na kojem se osjećaju ugodno i vole boraviti, meni to može biti samo drago', kaže za Jutarnji list Dubravka Vrgoč, ravnateljica zagrebačkog HNK, kojoj je upravo to jedan od glavnih ciljeva još od 2014., kada je sa svojim timom došla u ovu kulturnu ustanovu.

Uoči najvećeg tuluma u Hrvatskoj ispred HNK se održao 'Balet u predvečerje', program u sklopu Ljetnih večeri HNK, koje se održavaju od prošle subote.

'Pripremili smo taj program za vrijeme pandemije, ne znajući da ćemo moći otvoriti kazalište, a tijekom lipnja ga planiramo nastaviti', kaže ravnateljica Vrgoč.

  • +25
Zagreb: Veliki broj mladih na uličnom tulumu ispred HNK Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX