korak po korak

[FOTO] Mate Janković ponudio recept za brzo i ukusno spremanje 'mljevenice'

10.11.2020 u 13:35

Bionic
Reading

Mljeveno meso jako je zahvalna i omiljena namirnica u svakoj obitelji. Idealan je izbor za pripremu neodoljivih jela hrvatske, a i svjetske gastronomije. Jedan od naših najpopularnijih chefova na Facebooku je otkrio svoj recept za 'mljevenicu', kako naziva tu namirnicu

Matu Jankovića mnogi gledatelji su zavoljeli preko emisija 'Masterchef', 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' te 'Kuhan i pečen' u kojima je sudjelovao kao mentor i sudac. Odnedavno je i jedan od sedmorice kuhara koji su na društvenim mrežama pokrenuli projekt 'Chef kuha doma', kroz koji zaljubljenike u kuhanje motiviraju kvalitetnim obrocima i dijelili recepte.

Slavni chef je na svom Facebook profilu svojim pratiteljima dao recept za koji je potrebno imati: limun, couscous, mljeveno janje, čvrsti jogurt, sjeckanu mentu, sjeckani luk, crvena dimljena paprika, slanutak, rajcica, luk, sjeckani šešnjak, limunova korica, kumin, sjeckane sjenenke korijandera, chilli sušeni.

Tostirati couscous u zagrijanoj posudi, miješajte ga. Couscous je osvješten, urban i cool nacin da svijetu prezentirate vaše znanje i kulinarske vještine. Couscous će okolini reći 'ja znam nešto o hrani, brijem onak urbano, fensi, ali ne prefensi i jedem nešto strano, a opet nisam pretenciozan i pazim na troškove', savjetuje Janković.

Zalije se vodom ili temeljcem posoli i popaprite. 'Ako želite održati image osobe koja je kul, fensi i urbana, koristite temeljac po izboru. Sugeriram povrtni. Naglasujuci to, pokazati ćete vašu empatičnu stranu u slučaju da je za stolom osoba koja je vegetarijanac. Pokazati ćete vaše vještine gostoprimstva te pokriti i taj mogući scenarij', poručuje vrsni chef.

Kad se couscous malo ohladi, doda se luk, rajčica i slanutak, nasjeckana menta, nekoliko kapi limuna i maslinovo ulje.

Zatim se stavi jogurt, menta, sol, papar i limunov sok s malo maslinovog ulja.

U meso se stavi luk i začine plus sol, papar i dimljena crvena paprika. 'Kumin i korijander uzazvati će interes kod conoisseura začina. Ovako začinjeno meso poziva na razgovor u kojem se upotrebljavaju tremini poput aryuveda, kintsugi i dinastija Ming', smatra poznati kuhar.

Meso se ispeče, ali ne i prepeče. 'Odlučite se na medium well', napominje Janković.

Ispečeno meso se posluži na couscousu, prelije umakom od jogurta, mente, soli, papar i limunovog soka s malo maslinovog ulja kojeg se prethodno pripremilo. Janković je pokazao kako bi to trebalo izgledati.