korak po korak

[FOTO] Mate Janković ponudio recept za brzo i ukusno spremanje 'mljevenice'

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL, Društvene mreže/Facebook

Mljeveno meso jako je zahvalna i omiljena namirnica u svakoj obitelji. Idealan je izbor za pripremu neodoljivih jela hrvatske, a i svjetske gastronomije. Jedan od naših najpopularnijih chefova na Facebooku je otkrio svoj recept za 'mljevenicu', kako naziva tu namirnicu

Matu Jankovića mnogi gledatelji su zavoljeli preko emisija 'Masterchef', 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' te 'Kuhan i pečen' u kojima je sudjelovao kao mentor i sudac. Odnedavno je i jedan od sedmorice kuhara koji su na društvenim mrežama pokrenuli projekt 'Chef kuha doma', kroz koji zaljubljenike u kuhanje motiviraju kvalitetnim obrocima i dijelili recepte.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Blivajs / CROPIX

Slavni chef je na svom Facebook profilu svojim pratiteljima dao recept za koji je potrebno imati: limun, couscous, mljeveno janje, čvrsti jogurt, sjeckanu mentu, sjeckani luk, crvena dimljena paprika, slanutak, rajcica, luk, sjeckani šešnjak, limunova korica, kumin, sjeckane sjenenke korijandera, chilli sušeni.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Tostirati couscous u zagrijanoj posudi, miješajte ga. Couscous je osvješten, urban i cool nacin da svijetu prezentirate vaše znanje i kulinarske vještine. Couscous će okolini reći 'ja znam nešto o hrani, brijem onak urbano, fensi, ali ne prefensi i jedem nešto strano, a opet nisam pretenciozan i pazim na troškove', savjetuje Janković.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Zalije se vodom ili temeljcem posoli i popaprite. 'Ako želite održati image osobe koja je kul, fensi i urbana, koristite temeljac po izboru. Sugeriram povrtni. Naglasujuci to, pokazati ćete vašu empatičnu stranu u slučaju da je za stolom osoba koja je vegetarijanac. Pokazati ćete vaše vještine gostoprimstva te pokriti i taj mogući scenarij', poručuje vrsni chef.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Kad se couscous malo ohladi, doda se luk, rajčica i slanutak, nasjeckana menta, nekoliko kapi limuna i maslinovo ulje.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Zatim se stavi jogurt, menta, sol, papar i limunov sok s malo maslinovog ulja.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

U meso se stavi luk i začine plus sol, papar i dimljena crvena paprika. 'Kumin i korijander uzazvati će interes kod conoisseura začina. Ovako začinjeno meso poziva na razgovor u kojem se upotrebljavaju tremini poput aryuveda, kintsugi i dinastija Ming', smatra poznati kuhar.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Meso se ispeče, ali ne i prepeče. 'Odlučite se na medium well', napominje Janković.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Ispečeno meso se posluži na couscousu, prelije umakom od jogurta, mente, soli, papar i limunovog soka s malo maslinovog ulja kojeg se prethodno pripremilo. Janković je pokazao kako bi to trebalo izgledati.

tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!