Britanci tuguju

[FOTO] Bliži se sprovod kraljice Elizabete II: Kralj Charles primio svjetske čelnike u Buckinghamskoj palači

18.09.2022 u 22:59

Bionic
Reading

Kralj Charles priredio je u nedjelju prijem u Buckinghamskoj palači za svjetske čelnike koji su došli na kraljičin pogreb, dok je diljem Ujedinjenog Kraljevstva održana minuta šutnje u znak počasti Elizabeti II

Predsjednici, premijeri i kraljevske obitelji iz cijelog svijeta okupili su se kao gosti monarha u nedjelju navečer. Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden bili su među otprilike 500 ljudi u glavnim prostorijama palače.

Par je pristigao u predsjedničkom automobilu poznatom kao Zvijer nešto prije šest sati poslijepodne. Oko 200-250 svjetskih čelnika je pozvano, od kojih je većina povela svoje supruge, uključujući i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kojem se pridružila njegova supruga, prva dama Brigitte.

  • +25
Svjetski čelnici u Buckinghamskoj palači Izvor: Profimedia / Autor: Dan Charity / PA Images / Profimedia

Princ i princeza od Walesa i drugi članovi kraljevske obitelji, uključujući i grofa i groficu od Wessexa, princezu Anne i vice admirala Sir Tima Laurencea te vojvodu i vojvotkinju od Gloucestera pridružili su se kralju Charlesu i kraljici Camilli u razgovoru s gostima.

Deseci čelnika zemalja Commonwealtha i članovi stranih kraljevskih obitelji također su bili na prijemu. Većina uzvanika bila je odjevena u crno, dok su neki bili u tradicionalnoj odjeći svojih zemalja. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel stigli su u palaču s nekoliko čelnika zemalja Commonwealtha.

Pridružila im se premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern, koja je ušla u palaču s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom. On se kratko nasmiješio novinarima. Također su bili na prijemu britanska premijerka Liz Truss i irski predsjednik Michael D. Higgins.

  • +2
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

U to vrijeme diljem Ujedinjenog Kraljevstva održana je minuta šutnje točno u 20 sati po lokalnom vremenu u znak počasti kraljici Elizabetu uoči sprovoda u ponedjeljak. Londonski Big Ben označio je početak minute šutnje a potom i njezin kraj, prenio je BBC.

zadnji pozdravi

U redu za posjet lijesu kraljice Elizabete II čeka se i po 14 sati, a kralj Charles i princ William ovako su se zahvalili okupljenim građanima

Pogledaj galeriju