NEOBIČNA KRIMI DRAMA

Film 'Lekcije strica Vincenta' prvo će vas navesti da osjetite, a zatim i da promislite

20.10.2022 u 18:48

Bionic
Reading

'Lekcije strica Vincenta' neobično je refleksivna kriminalistička drama o onoj tužnijoj strani Baltimorea

Lekcije strica Vincenta (Luv), kriminalistička je drama festivalskog karaktera (premijerno je prikazana na Maryland Film Festivalu 2012. godine) koja u sebi krije nekoliko lekcija koje nikako ne biste trebali 'preskočiti'.

Što zaista znači biti muškarac?

Woody Watson (Michael Rainey Jr.) simpatičan je jedanaestogodišnji dječak koji zajedno sa svojom bakom i stricem Vincentom (tumači ga poznati američki glumac i reper Common) koji se ranije vratio s odsluženja zatvorske kazne živi u jednoj od unutarnjih četvrti (tzv. inner city) Baltimorea.

Njegovo je djetinjstvo, nažalost, obilježeno traumom koja ga proganja kako na javi, tako i u njegovim snovima u kojima jedino i može biti sa svojom majkom koja trenutačno provodi svoje dane odvikavajući se od droge negdje u bespućima Sjeverne Karoline.

Woody je također i pomalo sramežljiv i nesiguran dječak - jedan od onih koje preplavi sram kada im se djevojčica nasmiješi, a kada to napokon primijeti njegov stric Vincent on odluči nešto poduzeti po tom pitanju, odnosno odluči provesti dan sa svojim nećakom i naučiti ga kako postati muškarac... ili barem kako postati ono što on smatra muškarcem.

Stvari, međutim, nisu toliko jednostavne jer premda Vincent mašta o životu s one dobre strane zakona i otvaranju ribljeg restorana (tzv. crab shack), njegova ga mutna prošlost prati u stopu i to u vidu njegova bivšeg šefa Mr. Fisha (Dennis Haysbert, Apsolutna moć, Daleko od raja, Lucifer) i njegova brata Arthura također (tumači ga legendarni Danny Glover), a za koje će htio-ne htio morati obaviti još jedan "poslić" kako bi dokazao svoju odanost.

S jedne strane napet, tragičan i duboko refleksivan, a s druge, pak, iznenađujuće 'dotjeran' na vizualnom planu, kao i vješto odglumljen (svakako bi valjalo pohvaliti odlične izvedbe glavnih glumaca) Lekcije strica Vincenta film je na koji bi definitivno trebalo 'baciti oko'.

Srećom, to možete učiniti uz malu pomoć streaming servisa Pickbox NOW