INTERVJU

Fani Stipković: 'U Madridu se posljednjih devet, deset mjeseci mijenjao samo policijski sat, svi su oprezni zbog pandemije, ali ne pati toliko kvaliteta života'

14.03.2021 u 16:05

Bionic
Reading

Uspješna je čega god se dohvati, bilo da hoda pistama, bilo da odrađuje modne kampanje, razgovara s velikim svjetskim facama, bori se za prava životinja ili sa zdravstvenim teškoćama. Prije dvije godine Fani Stipković postala je članica izvršnog odbora Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) i to kao jedina žena u povijesti. Razgovarali smo s njom o životu u Španjolskoj u vrijeme koronakrize, ali i poslovnim uspjesima

Fani Stipković nekad je osvajala modne piste, no odavno ih je zamijenila svojom velikom ljubavi - novinarstvom - pa je karijeru nakon emisije 'Red Carpet' na Novoj TV uspješno nastavila graditi u inozemstvu. Točnije u Madridu, u kojem je ova svestrana Korčulanka na Europskom sveučilištu magistrirala produkciju i televizijski menadžment, a specijalizirala se za TV priloge, reportaže i dokumentarce o sportu, gastronomiji i fitnesu, te u kojem je nastavila raditi i živjeti.

Nakratko se 2018. vratila u Hrvatsku zbog nogometnog reality showa 'Utakmica života' te ga je vodila na Hrvatskoj nogometnoj televiziji. Radi za inozemne televizije, najviše prati nogomet, a povremeno piše članke za Huff Post. Britka je na jeziku, s odličnim smislom za humor i dozom cinizma, a ženama prava motivacija za zdrav način života. Jedna je od poznatijih domaćih dama koje su velike zagovornice vježbanja.

Prije dvije godine postali ste članica izvršnog odbora Međunarodnog instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) i to kao jedina žena u povijesti. Uručit ćete nagrade dobitnicima, a osim toga, prihvatili ste ulogu voditeljice tjednih vijesti IFFHS-a. Sve to ima određenu odgovornost. Kako se nosite s time?

Ne gledam na sve to kao na teret, zahvalna sam što sam dobila mogućnost biti na tako odgovornoj funkciji i raditi ono što volim. Naučena sam raditi još jako mlada, od svoje osamnaeste godine, i oduvijek sam na svaki zadatak gledala s jednakom odgovornošću. U zahtjevnoj sam i odgovornoj struci, ali to sam sama izabrala i volim to. Mislim da se ne bih dobro snašla u životu bez obaveza i da ne znam gdje ću sa sobom - odgovorna sam osoba, volim stvarati, raditi, davati, napredovati i osjećati da radim nešto korisno sa životom.

Kako će izgledati dodjela nagrada s obzirom na trenutnu situaciju?

Situacija u svijetu je takva kakva je, tako da joj se moramo prilagoditi. Ne možemo napraviti nikakvo gala događanje u ovim okolnostima, tako da ćemo morati sve odvojeno raditi. Sa svakim klubom i zemljom bit će drugačije. Primjerice nismo mogli putovati u München, jer je Bayern dobio većinu nagrada u prošloj godini, već smo poslali trofeje u klub i oni su sami napravili 'primanje'. Kako se situacija s Covidom mijenja iz dana u dan, tako će vjerojatno biti s klubovima. Nekima ćemo ih osobno uručiti, a nekima ćemo ih poslati.

  • +6
Fani Stipković Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zašto ste odabrali baš sportsko novinarstvo, što ima toliko zarazno u tome?

Kada sam tek došla u Španjolsku, upisala sam magisterij iz produkcije i nakon toga se zaposlila u sportskom programu na Mediasetu, na koji su me poslali s magisterija. Moram priznati da sam proteklih godina također dosta radila istraživačko novinarstvo te intervjue s aktualnim ličnostima za produkcijske kuće i televizije ovdje. No nekako je sport prevladao, najviše sam u sportu i baš uživam to raditi. Teško je živjeti u Španjolskoj i ne zaljubiti se u sport, pogotovo nogomet, jer je dominantan - imamo jednu od najjačih liga na svijetu i najveći klubovi svijeta su ovdje. A budući da ja i privatno toliko sportski živim, nekako se to spojilo jedno s drugim.

Jeste li ostvarili sve što ste željeli i što za vas znači uspjeh?

Naučila sam kroz život da treba biti i ostati ponizan. Istina je da sam oduvijek bila ambiciozna i borbena i sretna sam da sam uspjela u puno stvari, pogotovo jer sam prošla kroz vrlo trnovit put, ali najvažnije je naći neki balans u svemu tome. Mislim da je danas uspjeh baš to, znati biti ponizan, davati, ostati jednostavan, znati dati puno ljubavi u vremenima u kojima su svi prepuni straha i naučiti pronalaziti sreću u sitnicama. Ako ostvarenje mojih ciljeva, odnosno snova može poslužiti nekome kao motivacija, onda je to uspjeh. Ako me pitate jesam li sve ostvarila, odgovorila bih više kroz prizmu toga da imam još puno stvari za stvaranje, davanje i dijeljenje s Hrvatskom i svijetom te ono što je najvažnije - sa svojom obitelji i prijateljima, i privatno i poslovno.

Kakva je sada situacija u Madridu i Španjolskoj kad je riječ o pandemiji?

Otkako smo izašli iz karantene krajem svibnja prošle godine, situacija je zapravo jako dobra. U posljednjih devet, deset mjeseci mijenjao se samo policijski sat i otpočetka su obavezne maske, ali sve ostalo zapravo je dosta dobro. U Madridu se više nismo vraćali u karantenu, sve je otvoreno, sve radi i baš svi kažu da je u Madridu u ovim vremenima, u odnosu na druge velike gradove u zemljama s visokim brojem oboljelih, baš jako kvalitetan život. Svi su oprezni zbog pandemije, ali ne pati toliko kvaliteta života.

U posljednjih godinu dana svima se promijenila svakodnevica. Kako se vi nosite s time? Uživate li u trenutku, kako ste se uopće prilagodili 'novom normalnom'?

Naučila sam se već na to i više mi nije čudno. Prilagodila sam se i navikla da se dosta stvari radi virtualno, da postoje neka privremena ograničenja i to je to. Nemam ništa od 'žaljakanja' i prigovaranja jer time ništa ne mogu promijeniti. Živim u trenutku i izvlačim najbolje od njega. Možda je ovo baš dobar period da se svi više okrenu sebi i što kvalitetnijem životu te boljem odnosu sa samim sobom, a samim time i boljim međuljudskim odnosima.

Izolaciju ste, izjavili ste, među ostalim iskoristili za usavršavanje jezika i kuhanje. Jeste li u međuvremenu, s obzirom na situaciju, otkrili još neki novi talent?

Moram priznati da sam se dosta poboljšala u kuhanju, uživam sve više kuhati zdrave recepte i vidjeti kako sve te kvalitetne stvari koje unosiš u tijelo i način na koji njeguješ duh mogu promijeniti kvalitetu života na bolje. Ne kažu uzalud da si ono što jedeš, a ja bih još dodala da si svakako i ono što misliš. Što se tiče novih talenata, mislim da sam se svakako najviše dala sportu te najviše napredujem i vidim svoje rezultate na tom području. Sada sam nedavno krenula i s plesom i voljela bih se usavršiti. Ples poboljšava taj neki unutarnji osjećaj slobode i potiče kreativnost. Dobro je raditi stvari izvan svoje zone komfora jer nam pomažu u evoluciji osobnosti.

Svojim primjerom zdravog načina života mnogima ste postali uzor i potaknuli ih na vježbanje. Planirate li možda knjigu o svojim iskustvima ili kanal s vježbama na YouTubeu?

Sretna sam ako mogu biti uzor ili motivacija mnogima, a ako sam potaknula ljude na vježbanje, to me tek čini sretnom. Volim zdrav život i vježbanje je dio moje svakodnevice. Planiram već neko vrijeme pisati knjigu i moram ozbiljno odvojiti vrijeme za to. A i kanal s vježbanjem je u planu, no za sada radim videa koja povremeno objavim na društvenim mrežama i na Youtubeu, ali voljela bih dobiti konstantu. Eto, prihvaćam novi izazov. Od četvrtog mjeseca - svaki tjedan video o vježbanju i zdravom životu na YouTubeu.

Stalno se govori o tzv. ageismu, fenomenu da se ženama u poslu i životu sudi po izgledu, odnosno godinama, a muškarcima je 'dopušteno' starjeti?

Iskreno mislim da je i ženama dozvoljeno starjeti, pa pogledajmo samo J.Lo, Oprah, Meryl Streep i puno svjetski utjecajnih žena koje su primjer toga da su godine samo broj. Pretpostavljam da to ovisi o tome je li sredina ili zemlja u kojoj živiš više šovinistička ili feministička. Živim u epicentru feminizma, u kojem neke od najpoznatijih voditeljica i uspješnih žena općenito imaju preko pedeset ili šezdeset godina. Smatram da si mlad ili star onoliko koliko sam to misliš.

S kojom biste snažnom ženom voljeli otići na večeru i čuti njezine tajne uspjeha?

Sigurno s Oprah. Sviđa mi se njezina inspirativna priča o tome da je uspjela unatoč svim poteškoćama koje je proživjela i da je pronašla način da svoje rane i bol pretvori u svoju mudrost. Bila je silovana, proživjela je maltretiranje, odbacivali su je na poslu, ali umjesto da ostane ogorčena i nesretna te da mrzi cijeli svijet, izdigla se iz toga, naučila lekciju i pronašla inspiraciju u svojim neuspjesima te je danas jedna od najutjecajnijih žena na svijetu. Takvi ljudi su mi inspiracija.

Sljedeće godine obilježavate 10 godina od svog dolaska u Madrid. Rekli ste da se ne planirate vratiti u Hrvatsku. Jeste li promijenili mišljenje?

Hrvatska je za mene oduvijek bila i zauvijek će biti moj dom. Ne razmišljam o povratku iako mi nedostaju obitelj i prijatelji, ali nikada ne znaš što ti život nosi. Živim u sadašnjem trenutku i trenutno me sve drži ovdje, i posao i privatni život. Ako se nešto od toga promijeni i odvede me u Hrvatsku ili negdje drugdje, pratit ću to. Život se može promijeniti u jednoj sekundi. Postoji ta neka viša mudrost koja dobro zna kamo te vodi, a najvažnije je da pratiš taj neki osjećaj unutar sebe i sve ostalo će se posložiti onako kako treba.