ONE KAO DA NE STARE

Fani, Branka, Anica, Lejla... Titule najljepših nosile su prije više od 20 godina, no njihova je ljepota neprolazna

29.09.2020 u 06:49

Bionic
Reading

Nositi titulu Miss Hrvatske oduvijek je bila velika čast. Djevojke iz cijele Hrvatske prijavljivale su se na izbore, sve su željele biti najljepše, a tih 90-ih doista su gotovo sve djevojke koje su nas predstavljale na svjetskom izboru imale i visoke plasmane. Danas je situacija malo drugačija. Krije li se razlog u nekim drugim vremenima, zasićenju izborima ljepote ili nečem trećem, nije poznato, no današnjim misicama rijetki znaju ime

Znate li tko su Katarina Mamić, Ivana Mudnić Dujmina ili Tea Mlinarić? Upravo njih tri bile su izabrane za Miss Hrvatske 2019., 2018. i 2017. godine, no za razliku od nekih svojih prethodnica, nisu stekle takvu popularnost u javnosti. S druge strane, za Anicu Martinović, danas Kovač, Branku Bebić, danas Krstulović ili Fani Čapaliju, i njezinu poznatu izjavu 'It's OK', rijetki nisu čuli, a njihova ljepota očarala je sve i na svjetskom izboru.

Upravo njih tri postigle su najveće uspjehe - Branka i Fani odabrane su među pet najljepših Europljanki, dok je Anica Kovač ponosno ponijela titulu prve pratilje te 1995. godine. Izbor za Miss Hrvatske, kao i izbor za Miss svijeta, nekada su, baš kao i Eurovizija, imali težinu i cijele su ih obitelji pratile s uzbuđenjem, nadajući se kako će upravo naša predstavnica odnijeti pobjedu na svjetskom izboru. Danas se sve promijenilo, no ono što je ostalo isto neprolazna je ljepota svih naših misica, kao što možemo vidjeti i na njihovim profilima na Instagramu.

Dapače, mnogi kažu kako danas, s iskustvom, ali i istančanim modnim ukusom mnoge od njih izgledaju bolje nego u doba u kojem su nosile krunu najljepše. Većina njih udala se i ostvarila kroz majčinstvo, ali i poslovne angažmane, a u nastavku vam donosimo zanimljivosti o nekima od najpoznatijih hrvatskih misica.

Elena Šuran Banović (1992.)

Prva Miss Hrvatske Elena Šuran predstavljala nas je 1992. godine u Bocvani, a mnogi je pamte i kao hostesu u popularnom 'Kolu sreće'. Udala se 1997. godine za Marka Banovića, čiji je brat Fashion Guru, odnosno Boris Banović, i s njim ima troje djece – sinove Svena i Lovru te kćer Noemi. Do 2007. godine živjela je u Americi, nakon čega su se vratili u Hrvatsku.

Fani Čapalija (1993.)

I dandanas svi je se, osim po ljepoti, sjećaju po originalnom odgovoru 'It's OK', koji je dala na svjetskom izboru, a toliko je oduševila žiri da je ušla među pet najljepših djevojaka svijeta. Iako joj se smiješila nevjerojatna karijera u modnom svijetu, ona se odlučila na povučeniji život.

Branka Krstulović (1994.)

Jedna od po mnogima najljepših misica je Branka Bebić, a okrunjena je 1994. godine, kad je kao i Fani postala i najljepša Europljanka. Ona je nakon razvoda od pjevača Sandija Cenova našla bračnu sreću s poduzetnikom Hrvojem Krstulovićem, s kojim ima troje djece i nerado se eksponira u javnosti. Osim u obiteljskom, Branka uživa u uspješnom poslovnom životu.

Anica Kovač (1995.)

Anica Kovač, tada Martinović, 1995. godine uzela je titulu prve pratilje Miss svijeta te je kao Miss Hrvatske donijela svojoj zemlji najveći uspjeh u povijesti izbora za Miss. Uz to što je postala prva pratilja Miss svijeta, dobila je nagradu za najljepšu haljinu na izboru. Iako je postigla velik uspjeh, nikad joj baza života nije bio posao. Udala se za nogometaša Roberta Kovača i imaju troje djece.

Vanja Rupena (1996.)

Prelijepa Umažanka Vanja Rupena krunu je 1996. preuzela od Anice Kovač. Kasnije je bila jedna od najpoznatijih hrvatskih manekenki u Italiji. Probila se na milansku modnu scenu, a danas svoje znanje prenosi budućim generacijama manekenki. Udala se za Talijana Raffaela Francoisa, a 2012. dobili su sina.

Martina Todorić (1997.)

Godine 1997. sa samo 18 godina titulu Miss Hrvatske dobila je Martina Novosel. Samozatajna Zagrepčanka brzo je nestala s modne scene, udala se za sina Ivice Todorića, Antu, i posvetila se bračnom životu te majčinskim obavezama. U braku su dobili troje djece, a uoči njegove 15. godišnjice, 2017., podnijeli su papire za razvod.

Lejla Filipović (1998.)

Godine 1998. izbio je skandal jer je za Miss Hrvatske proglašena Lejla Šehović, danas Filipović. Dubrovkinja je postala Miss Hrvatske, no kruna joj je oduzeta i predana prvoj pratilji Ivani Petković. Lejla se nije htjela odreći krune te je ipak predstavljala Hrvatsku na izboru za Miss svijeta. Bila je tri godine u braku s Dadom Majolijem, s kojim ima sina Dinu, a danas je u sretnom braku s poznatim glumcem i voditeljem Tarikom Filipovićem, s kojim je dobila sina Armana.

Ivana Petković Čevra (1999.)

Ivana Petković je nakon skandala s krunom Lejle Šehović bila prva pratilja Miss Hrvatske 1998. godine, a sljedeće godine otišla je na svjetski izbor. Nakon svega ostvarila je uspješnu manekensku karijeru, skrasila se u Zagrebu, udala se za menadžera Ivana Čevru i s njim dobila dvoje djece, ali i postala uspješna PR menadžerica.

Andreja Ćupor (2000.)

'Milenijska misica', pobjednica 2000. godine bila je Andreja Ćupor iz Ozlja. Nakon izbora diplomirala je ekonomiju i zaposlila se. Udala se za bivšeg nogometaša Ognjena Vukojevića, s kojim je dobila sina, no prije nekoliko mjeseci podnijeli su papire za razvod.

Rajna Raguž (2001.)

Svoj san živi Rajna Raguž, Miss Hrvatske 2001. godine. Nakon izbora za Miss diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti te se udala za ekonomista Tomislava Čuljka, s kojim ima troje djece. Kroz izbor i manekenstvo, Rajnu je privukla fotografija, u koju se zaljubila i kojom se danas bavi.

Nina Slamić Gudeljević (2002.)

Nakon što je osvojila titulu 2002. godine Nina Slamić nešto je kratko plovila manekenskim vodama da bi se potom udala za poduzetnika Hrvoja Gudeljevića i s njim dobila djecu. Živi mirnim i povučenim životom i rijetko je se može vidjeti na događanjima.

Aleksandra Grdić (2003.)

Svoju titulu odnijela je 2003. i nakon toga bila jedna od traženijih manekenki u Hrvatskoj. Slikala se za Playboy, tulumarila, a onda se skrasila u Virovitici, u kojoj danas živi mirnim, povučenim životom. Atraktivna crnka s dugogodišnjim partnerom Markom Šiljakovićem ima troje djece.

Ivana Žnidarić (2004.)

O dotičnoj Ivani Žnidarić malo se zna, a u povijest hrvatskog izbora ušla je kao misica koja je dobila titulu u hotelskoj sobi. Nedugo nakon toga za medije je ispričala kako je došlo do toga: 'Dosta sam se skrivala od javnosti s obzirom na sve to što se tada dogodilo. Mislila sam da idemo na razgovor o pripremama za izbor, a kada sam došla, vidjela sam da je u hotelskoj sobi samo osam cura. Oni su tada odlučili da ja idem na izbor.'

Maja Cvjetković (2005.)

Još jedna Šibenčanka, ovoga puta Maja Cvjetković, na izboru je pobijedila 2005. godine, nakon čega se bavila manekenstvom. Posljednjih godina povukla se iz javnog života i udala se za poduzetnika Andriju Kevića, s kojim je dobila kćerkicu.

Ivana Ergić (2006.)

Lijepa Vodičanka 2006. godine ponijela je titulu Miss Hrvatske. Danas je aktivna u svijetu mode, povremeno nosi revije i snima editorijale, bavi se izradom unikatnih lampi, no ono u čemu Ivana Ergić posebno uživa je volontiranje.