ODMOR NA VALOVIMA

Evo na kakvim brodovima ljetuju poznati Hrvati

23.07.2017 u 10:40

Bionic
Reading

Svake godine na Jadranu gledamo sve više jahti i brodova na kojima se odmaraju brojni turisti koji si to mogu priuštiti, a mi otkrivamo koji poznati Hrvati prednost daju takvom tipu odmora, s kime najradije plove te gdje vole baciti sidro u ljetnim mjesecima

Najveća jahta na svijetu 'Eclipse' u vlasništvu je Romana Abramoviča i duga je čak 162 i pol metra. Iako ruski bogataš itekako prednjači u luksuzu, i mnogi se naši istaknuti glumci, glazbenici, političari, poduzetnici i sportaši mogu pohvaliti svojim plovilom koje im u ljetnim mjesecima osigurava željeni mir od znatiželjnih pogleda.

Jedan od onih koji istinski uživaju na pučini je i pjevač Željko Bebek. Na svojoj 'Pahuljici' on i njegova obitelj već tradicionalno provode najljepše godišnje doba. Po cijele dane pecaju jer o ulovu ovisi što će tog dana pojesti, a s broda silaze samo po osnovne namirnice – voće, povrće i vodu.

'Volim reći da sam ostvario svoj san iz djetinjstva. Rođen sam u planinama, ali sam oduvijek obožavao more. Imati svoj brod na moru, to je nešto najljepše što čovjek poput mene može doživjeti. Stoga, čim moj sin Zvonimir i kći Katarina  završe školu, supruga Ružica i ja se s njima selimo na more, a s broda se ne mičemo do početka nove školske godine', izjavio je 71-godišnji Sarajlija jednom prilikom za naše medije.

'Pahuljicu' ima već dvadeset godina. Prošao je s njom neverine, burine i oluje. Plovidba mu je, kaže, veliki užitak, a najdraže mu je kad po bonaci doplove do neke vale, bace sidro, kupaju se i uživaju u ribi koju su sami ulovili. U ribolov ide sa sinom. Često s prijateljima idu u tunolov. S Pahuljicom najčešće plovi u akvatoriju srednje Dalmacije.

  • +4
Željko Bebek brod Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Stari morki vuk' Oliver Dragojević najviše voli 'otpartiti' na svoj najdraži otok. U Veloj Luci ima dvije kuće, ali on i njegova supruga Vesna stalno su na brodu 'Marko', koji je dobio ime po Oliverovu pokojnom ocu.  

'Imam mali i veliki brod u Veloj Luci. Budući da imam veliku obitelj – sinove, nevjeste, unuke, oni velikim brodom idu na kupanje, a ja malim na drugu stranu. Za ručak se sastanemo, podružimo i onda ja ponovno odem o svom poslu. Maknem se i uživam u uvalama, u kojima nema nikoga', rekao je jednom prilikom omiljeni glazbenik.

Najpoznatiji jedriličar među domaćim glumcima i pjevačima je 61-godišnji Frano Lasić. Iskusni moreplovac vrlo dobro poznaje jadranske vjetrove pa ga se tijekom ljeta može vidjeti na raznim jedrilicama

'Lijepo je jedriti s nekim tko voli more, a ne s osobom kojoj se povraća čim stane na brod. U životu treba tražiti partnera koji voli stvari koje i vas vesele, inače sve nema smisla', izjavio je ranije. Jedrenje mu, rekao je, pruža smirenje i sreću i to je za njega vrhunska vještina, ali i životni stav.

  • +3
Frano Lasić brod Izvor: Pixsell / Autor: Tino Juric/PIXSELL

Marijan Ban se od djetinjstva bavio jedrenjem. S 15 godina počeo je jedriti, kasnije je postao i kormilar, a 1978. godine bio je juniorski prvak Hrvatske, kao i reprezentativac. Radio je razne poslove kako bi zaradio nekakav džeparac, tako je Ban čistio tapete, nosio cement i bio skiper. 

'Džeparac sam zarađivao vadeći prstace, čisteći tapete, noseći cement, a od osnutka ACI-ja (Adriatic Croatia International) kao skiper. Najčešće sam prebacivao jedrilice do Rovinja, Portoroža i Dubrovnika. Tako, a i jedreći po regatama krstaša, upoznao sam čitavu našu obalu.' To je vidljivo iz autentičnosti njegovih pjesama u kojima, sasvim opravdano, 'bura, more i brod postaju živući, ponekad jedini suputnici čovjeka koji plovi', izjavio je ranije.

Marijan Ban na svom brodu Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Australski nogometni reprezentativac hrvatskih korijena Mark Viduka, koji je svojedobno igrao i za Dinamo, osim što ima kuću u mjestu Lozica kraj Dubrovnika, rado provodi ljetni godišnji odmor sa suprugom Ivanom na svojoj 20-metarskoj jahti 'Jolim'. U društvu najbližih par obožava istraživati skrivene uvale i otočje južne Dalmacije.

  • +2
Mark Viduka brod Izvor: Pixsell / Autor: Paval Sain/PIXSELL

Ljubav prema plovidbi već godinama ne skriva i nekadašnja misica Maja Cvjetković, čiji suprug, poduzetnik Andrija Kević, također ima brod. Iako su svake godine navikli ploviti i obilaziti najljepše jadranske uvale, ova je godina za njih ipak malo mirnija. Budući da Maja u rujnu treba roditi, cijeli ljeto provest će u Vodicama i rodnom Šibeniku.

Dino Rađa je najstrastveniji nautičar među košarkašima. Košarkaš svjetske karijere, diplomirani profesor kineziologije, i nekadašnja pjevačica i voditeljica Viktorija Rađa strastveni su moreplovci. Na dvadeset metara dugoj jahti Duje, nazvanoj po njihovu sinu, pokraj otoka Korčule 20. kolovoza 2001. čak su izmijenili bračne zavjete. Na pučini su nerijetko uživali s prijateljima Petrom Grašom i Danijelom Martinović.

  • +3
DIno Rađa Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Splitski poduzetnik i bivši gradonačelnik Željko Kerum sa svojom suprugom Fani svaki slobodan trenutak tijekom ljeta provodi na svojoj luksuznoj jahti 'Joke' koju je navodno platio 10 milijuna eura, a unutrašnjost broda elitno je opremljena te ima čak osam kabina za putnike.

  • +2
Željko Kerum brod Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL