ŠESTI NASTUP SABATONA

Energični švedski power metalci protresli Zagreb

14.03.2017 u 09:31

Bionic
Reading

Ima li boljeg načina za početak radnog tjedna od vrhunskog koncertnog provoda? Svi koji su sinoć uživali u nastupu švedske live atrakcije Sabaton u zagrebačkom Domu sportova u sklopu aktualne turneje na kojoj promoviraju novi album 'The Last Stand', jednoglasno bi potvrdili da nema!

Miljenici domaće metal publike još jednom su se vratili u Zagreb kako bi održali svoj šesti koncert u Hrvatskoj. Publika željna vrhunskog HM spektakla nije ni trenutka požalila što je radni tjedan odlučila započeti žestoko - adrenalinskim koncertom ovih opakih Šveđana.

Puno se toga promijenilo otkad su Sabaton davne 2007. premijerno nastupili  Zagrebu, kao predizvođač bendova Grave Digger i sympho metalcima Therion, čemu je svjedočila i potpisnica ovih redaka, a otad je njihova vojska obožavatelja u Hrvatskoj rasla iz godine u godinu.

Zato ne čudi da su u Dom sportova pohrlili fanovi svih generacija koji su nestrpljivo u čekali nastup ovog metal benda koji danas uživa reputaciju punokrvne HM atrakcije čiji se koncerti osmišljeni do najmanjih detalja. Dvije predgrupe bile su zadužene za zagrijavanje publike za nastup glavnih zvijezda večeri, a taj su uvijek nezahvalan zadatak muški odradili Twilight Force, švedski symphonic power metal bend i njemačke legende Accept koji su dobro poznati svim ljubiteljima heavy metala s obzirom na to da su na sceni desetljećima.

Na ovoj turneji The Last Tour, koja je dosad oborila brojne rekorde, Šveđani su se osobito potrudili pa na pozornici nije nedostajalo ni statista odjevenih kao vojnici iz različitih povijesnih razdoblja, arsenala oružja i prateće vojne ikonografije koja se odlično uklapa u glazbeni koncept ovog benda.

Metal publika koja se kao i obično pokazala najvjernijom kad su u pitanju koncerti, bez obzira na to radi li se i o neatraktivnom danu poput ponedjeljka, burno je pozdravila izlazak Sabatona na pozornicu.

  • +10
Sabaton u Domu sportova Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Da je ljubav Sabatona i domaće metal publike još uvijek vrlo jaka, dokazao je i sinoćnji impresivni nastup praćen obostranim emocijama. 

Sabaton su započeli svoj furiozni nastup koji se prati u jednom dahu, izredavši žestoku set lista koju čine osim pjesama s novog albuma i stare stvari koje je razgaljena publika pjevala s bendom.

Atmosferu su do usijanja podignule pjesme poput 'Sparte', na kojoj se Joakim pojavio u oklopu poput Spartanca praćen statistima, a energični su nastup nastavili s pjesmama poput 'Ghost Division', 'Swedish Pagans', 'The Last Stand', 'Blood of Bannockburn', 'Carolus Rex', akustičnom verzijom 'The Final Solution'...

Odlično raspoloženi frontmen Joakim Brodén u nekoliko je navrata komunicirao s publikom, oduševljen količinom pozitivne energije u Domu sportova: 'Prijatelji, ovdje je nevjerojatna atmosfera, a j..... je ponedjeljak.'

Nije nedostajalo ni žestokog headbanginga i zbornog pjevanja fanova, a Joakim koji je bio spreman za zafrkanciju demonstrirao nam je koju je novu riječ naučio na hrvatskom. Ovaj metal bend, osnovan još 1999., ima reputaciju velike koncertne atrakcije, a ponovno je potvrdio da je, kad su u pitanju scenski nastupi, u samom vrhu. 

Ukratko, klasičan koncert švedskih HM majstora za koje vjerujemo da će nas sigurno ponovno posjetiti na nekoj od sljedećih turneja.