JASNA NANUT I HRVOJE OSVADIĆ

Provjerili smo je li dvojac koji stoji iza domaće komedije 'Sedmo nebo' duhovit kao na platnu

30.10.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Komedija 'Sedmo nebo' ostvarila je velik uspjeh u Hrvatskoj i inozemstvu, a tajne iza kulisa otkrili su Jasna Nanut i Hrvoje Osvadić

Redateljica Jasna Nanut i producent Hrvoje Osvadić potpisuju scenarij nove domaće komedije 'Sedmo nebo' koja se bavi Ninom Radmanom, čovjekom s previše žena i premalo vremena.

Pokušavajući priznati ženi da se zaljubio u drugu, Nino traži pomoć 'stručnjaka' čiji ga savjeti vode u još veći kaos, a on se pretvara u tempiranu bombu koja bi mu mogla eksplodirati ravno u lice.

Nakon uspješne premijere na Pulskom filmskom festivalu gdje je film oduševio publiku i većinu kritičara uključujući našu Zrinku Pavlić, te svjetske premijere na Cineast Film Festivalu u Luksemburgu, 'Sedmo nebo' 6. studenog otvara Zagreb Film Festival, a potom konačno stiže u domaća kina.

Nakon prvih uspjeha kod domaće i strane publike, provjerili smo je li dvojac koji stoji iza 'Sedmog neba' duhovit kao na platnu.

Kad je Jasna Nanut u sedmom nebu, a kada Hrvoje Osvadić?

Jasna: Rijetko, ali ima tih trenutaka. Kad putujem. Kad sam zaljubljena. Kad pojedem nešto jako fino. Kad moja kći dobije pet iz matematike.

Hrvoje: Svaku večer i jako rano ujutro kada ne zvone mobiteli.

Što je za vas sedmo nebo?

Hrvoje: Opasna ideja koja čovjeka može zavesti da postoji nešto bolje od ovoga i da onda poželi učiniti promjenu.

Jasna: Stanje vrhunaravne sreće, Hrvoje! Itekako postoji, ja svjedok.

Djelujete kao dream team, kad se očekuje raskol?

Hrvoje: Naša suradnja je temeljena na tisućama malih raskola koje onda šijemo koncem humora.

Jasna: Bio jedan nekidan.

Hrvoje: Čekamo sljedeći.

Tko je od vas dvoje sličniji glavnom liku?

Hrvoje je otkrio kako je svom liku Jasna sličnija fizički, a on emotivno, no Jasna se nije složila.

'Kajgod. Ja emotivno, Hrvoje karijerno. Riba sam po horoskopu, podznak djevica - to vam je točno na 180 stupnjeva u zodijačkom krugu. Ispoljava se kao kontradikcija. U vječnom sam Kierkegaardovom ili-ili, kao i glavni lik Nino', kaže Nanut.

Jasna Nanut istaknula je i kako obožava komedije 'Riba zvana Wanda', 'Desetka', 'Aferim!' te da voli Dudleya Moorea, Alberta Brooksa, ranog Noaha Baumbacha i hladni skandinavski humor, a da joj je Ruben Östlund uzor po tom pitanju. S druge strane, Hrvoje Osvaldić ispričao je kako je odrastao na profinjenoj kombinaciji Monty Pythona, jugoslavenskog crnog vala, britanskih serija poput 'Mućki' i uz veliki utjecaj Davea Allena.

Bavite se odnosima, kakvi su vaši?

Hrvoje: Duboki, nadam se.

Jasna: Ja sam hipersenzitivac, imam ultrasonične senzore pa si možete misliti. Jednom davno ušla sam s prijateljem u kafić, na zidu je visio periodički sustav elemenata, a on je uskliknuo: "Evo Jasna, tvoja paleta osjećaja!" (Hrvoje koluta očima.) ◦

Ljubav i što s njom?

Jasna: Da se izrazim poetično: "Žene bez ljubavi gube sjaj u očima, žene bez ljubavi umiru dok su još žive". Elena Ferrante.

Hrvoje: Konzumirati je u što većoj mjeri, bez fige u džepu. To je kompletno uputstvo za upotrebu, a nuspojave... O tome se pišu knjige, pjesme, vode ratovi i snimaju filmovi.

Mislite da je preljub normalna stvar u današnjem društvu?

Hrvoje: Oduvijek je bio u društvu, ali društvo ga nikada nije voljelo jer nakon preljuba ostaju povrijeđeni ljudi. Ima ga i bit će ga i dalje, sve više. Da preljub čine samo preljubnici, a u brakovima ostaju samo oni koji su vjerni (nazovimo ih "vjernici"), tada više preljub ne bi bio problem. Međutim, to nije tako pa onda možemo reći kako vjernost kao društveno prihvaćeno ponašanje ipak ima prednost pred nevjerom i time nevjera postaje nešto što nije normalno.

Jasna: Što dodati na ovako duboke misli?

Neka iskustva po tom pitanju tj. rješenja?

Jasna: Preljub je agonija, istovremeno si u sedmom nebu i grižnji savjesti. Prekrasno mi je kako to u "Olive Kitteridge" ostaje na platonskoj razini, ona nikad ne prijeđe crtu, radije pati cijeli život. No, mi smo u "Sedmom nebu" išli do kraja.

Hrvoje: Što prije izaći iz odnosa u kojem vam nije dobro i slušati Arsena Dedića minimalno godinu dana.

Kako je vaša kći reagirala na film

Hrvoje: Nemam kći, ali imam prijatelja Gorana koji je malo mlađi od mene i emotivno je na razini desetogodišnjakinje, njemu se jako svidio.

Jasna: Smijala se. Mi odrasli smo klincima smiješni u nastojanjima da dohvatimo dugu. Nismo kul kao oni.

Zagrebačka kino premijera "Sedmog neba" se bliži, kako su reagirali gledatelji na festivalima na kojima ste bili?

Hrvoje: Zadnje što su nas molili u Luksemburgu je da snimimo drugi dio.

Jasna: Smiju se grohotom gdjegod dođemo, to znači da smo uspješno obavili misiju.

Na presici na pulskom festivalu spomenuli ste seriju, koju i hoćete li je zajedno raditi?

Hrvoje: Naravno da hoćemo, ne možemo više raditi bez onih tisuća malih raskola iz trećeg pitanja, kad čovjek jednom to postigne teško se toga odreći. Serija je humoristična i naslanja se na život našeg poznatog pisca Pavla Svirca. Jasna će detaljnije.

Jasna: Vjerojatno ga poznajete s društvenih mreža gdje objavljuje duhovite postove pod pseudonimom "Književna groupie". To je humoristična serija o muškoj verziji Carrie Bradshaw, kolumnistu koji traži književnu slavu u gradu bez seksa. Spreman je pretrpjeti najveća poniženja kako bi se uklopio u zagrebačku hipstersku kulturnu scenu, ali kad neočekivano ostane bez krova nad glavom, morat će odgoditi svoje snove i upotrijebiti vještine preživljavanja kako bi riješio temeljnu životnu zagonetku pronalaska krova nad glavom u jeku nekretninske krize.