LEKCIJA IZ PROGNOZE

Dunja Mazzocco Drvar ispravlja 'krive drine': 'Munju i grmljenje zajedno zovemo grmljavinom'

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Siniša Pašić

Posljednjih dana svjedočili smo olujama i opasnim vremenskim uvjetima. U jednom od svojih zadnjih objava, poznata RTL-ova meteorologinja odlučila je svojim pratiteljima na društvenoj mreži dati malu lekciju na temu gromova i grmljavine. Dunja Mazzocco Drvar za tportal je detaljno pojasnila o kakvim je pojavama riječ

Mnogima nisu jasni meteorološki pojmovi koje često slušamo zadnjih dana. Tim povodom nastala je zadnja objava Dunje.

'Glede nazivlja olujnih procesa u atmosferi, (a i inače), puno je onih koji misle da su napisi po novinama krivi i da se oni ispravno sjećaju lekcije iz 4. razreda osnovne škole. E, pa, vrijeme je da ispravimo neke krive drine!', poručila je na svom Twitter profilu.

'Jedna od najčešćih jezičnih zabluda u meteorologiji vezana je uz nazive pojava koje zajedno čine grmljavinske oluje. U medijima često čitamo da je nešto, a na žalost i nekoga, udario grom, a meni se tada javljaju pratitelji, čitatelji i gledatelji koji smatraju da je to pogrešno jer je, kažu, grom zvučni efekt koji imamo za vrijeme trajanje oluje. To je mišljenje netočno, a ono što je napisano je točno! Naime, svjetlost koja nastaje električnim pražnjenjem u zraku, u oblacima ili između oblaka i zemlje naziva se munja, to je neprijeporno. Međutim, zvuk koji tada čujemo, a nastaje zbog naglog širenja zračnog kanala kako bi struja prošla kroz njega, naziva se grmljenje. Munju i grmljenje zajedno zovemo grmljavinom i to je ono što najčešće prognoziramo. Grom je električno praženjenje na zemlji odnosno udar munje u zemlju ili predmet na zemlji. To je ono što ne volimo i ne želimo prognozirati, ali ipak želimo da znate točan naziv ove nemile pojave', pojasnila nam je popularna meteorologinja.

  • +10
  • +7

Dunja Mazzocco Drvar

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Gaurina / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!