ZVIJEZDA JE ROĐENA

Dua Lipa pokorila glazbenu scenu: Lijepu Kosovarku kritičari hvale, a publika i kolege obožavaju

23.02.2018 u 06:43

Bionic
Reading

Pjevačici kosovskih korijena pošlo je prošle godine za rukom ono što je prije nje uspjela samo Adele 2015. - imati pjesmu na prvom mjestu britanskih top lista kojim dominiraju muški izvođači. Jedan je to od uspjeha kojim je Dua Lipa obilježila 2017. godinu, a s istom pjesmom 'New Rules' uspjehe je nastavila nizati i u 2018. godini postavši nedavno najmlađa umjetnica koja se može pohvaliti s milijardu pogleda na Youtubeu. Od pet nominacija za Brit Awards, Dua je u srijedu kući odnijela dvije nagrade. Na putu do velikog uspjeha uložila je puno truda, pokazala hrabrost, ali i zrelo razmišljanje o glazbenom žanru u kojemu uspješno pliva

Dua je rođena u Londonu kamo su njezini roditelji, marketinški menadžer i glazbenik Dukagjin i izvršna direktorica u turizmu Anesa, pobjegli 1995. zbog rata u rodnom Kosovu. Ljubav prema glazbi naslijedila je od oca, bivšeg rock glazbenika koji je pjevao u bendu Oda.

Njezini snovi o glazbenoj karijeri poljuljani su još u osnovnoj školi, gdje su joj zbog nemogućnosti pjevanja visokih tonova rekli da nema talenta, a novi udarac uslijedio je 2008. godine kada se kao jedanaestogodišnjakinja s obitelji seli u Prištinu, gdje je otac Dukagjin dobio posao.

'Bez obzira na drukčiji život u Prištini, nastavila sam pjevati, a s 14 godina počela sam objavljivati obrade poznatih pjesama na YouTubeu. Uvijek sam željela pjevati. Ne smijete odustati vjerovati u ono što volite', opisala je Dua za The Sun to razdoblje svog života u kojem se nije dala obeshrabriti.

Prije povratka na Kosovo, Dua je subotama u Londonu pohađala poznatu školu scenskih umjetnosti Sylvia Young Theatre School i kretala se u krugu istomišljenika. U Prištini su joj nedostajale te subote i u njoj je jačala želja za povratkom u rodni grad. Znala je da pred roditeljima mora imati jači razlog pa u planove ubacuje i sveučilišno obrazovanje u Londonu.

Polazi joj za rukom uvjeriti roditelje i uz njihov blagoslov 15-godišnja Dua pakira kofere i vraća se sama u London kod obiteljskog prijatelja. Svoju šansu nije htjela propustiti i ozbiljno se posvetila školovanju na Parliament Hill School bez čije diplome ne bi mogla na fakultet.

  • +14
Dua Lipa Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Učenje i školovanje Dua uspješno balansira s radom u noćnom klubu, a kad bi dolazila kući oko 3 sata, pisala bi pjesme. S pjevačkom karijerom na pameti, Dua se okušala i kao model, a to ju je iskustvo, nakon što su joj rekli da mora smršavjeti, inspiriralo na pisanje pjesme 'Blow Your Mind' 2016. godine.

'Pjesma progovara o tome kako treba ostati svoj, a ne slušati one koji ti govore da se promjeniš da bi udovoljio određenim kriterijima', objasnila je Dua u kojoj su mnoge mlade djevojke pronašle svoj uzor. O tome svjedoče i brojne poruke koje joj redovito šalju djevojke kojima je pomogla, a s mnogima od njih se i sprijateljila.

Planovi sa studiranjem nekako su pali u vodu kad ju je 2015. pod svoje uzeo Warner Music Group. Izdala je te godine singl 'Be The One', a u nedavnom intervjuu za časopis GQ prisjetila se trenutka kad je prvi puta čula svoju pjesmu na radiju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Znala sam da će radijsku premijeru pjesma imati kod Annie Mac. Bila sam u studiju toga dana i točno znala kada će je zavrtjeti. Vozila sam se taksijem i zamolila vozača da uključi radio i na putu do kuće je nisu zasvirali. U kuću sam brzo ušla, uključila radio i tada je zasvirala. Pala sam na pod i zaplakala, jer jednostavno nisam mogla vjerovati što se događa. Bilo je tako uzbudljivo', prepričala je Dua.

Pjesma 'Be The One' osvojila je deveto mjesto na britanskim ljestvicama, a podrška je brzo stigla i s one strane velike bare.

Američki bend Maroon 5 tvitnuo je o 'novoj velikoj umjetnici koju vole', a s videom za pjesmu 'New Rules' podrška stiže i s Novog Zelanda od pjevačice Lorde koja je napisala da je to najbolja stvar koju je u posljednje vrijeme čula.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

S tom je pjesmom ovih dana Dua postala najmlađa umjetnica koja se može pohvaliti s milijardu pogleda na Youtubeu. Glazbenica se svojim novim velikim uspjehom pohvalila na društvenim mrežama. 'Podigla sam slušalicu i saznala da sam najmlađa ženska umjetnica koja je postigla milijun pogleda video spota', napisala je pored fotografije.

I sama je Dua sklonija pružanju snažne podrške kolegicama nego suparništvu kojim bi ugrabila koji redak na naslovnicama pa kada ju je prošle godine Taylor Swift skinula s prve pozicije, mlada je pjevačica izjavila kako je vrlo sretna zbog toga jer mnoge velike umjetnice sad mogu malo odmoriti.

Upitana što za nju pop kao žanr znači danas, Dua kaže kako žanr više ne diktira glazbu te kako je ona oličenje umjetnika koji je stvaraju.

'Umjetnici imaju puno više kreativnih mogućnosti, a pjesma koja se ovoga tjedna našla na prvom mjestu ljestvice ne mora zvučati nimalo slično pjesmi koja će na prvo mjesto zasjesti idući tjedan. Mislim da je vrlo čarobno to što se događa, jer nikad ne znate što će biti sljedeća velika stvar', kaže Dua za GQ i objašnjava kako zbog toga želi stalno biti sposobna ponovno otkrivati sebe, a da pritom ne gubi na autentičnosti.

U vremenima kada brojne pop zvjezdice žele uspjeh preko noći, Dua je odgodila izlazak svog debitantskog albuma jer se nije osjećala spremnom. Album je konačno objavljen prošloga ljeta i do sada je samo u Velikoj Britaniji prodala više od četiri milijuna singlova.

  • +17
Dua Lipa Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

‘Moja ideja o popu su P!nk, Christina Aguilera, Destiny's Child i Nelly Furtado, ali ovaj moderniji uvrnuti koji vam dopušta malo više avanturizma i da progovarate o različitim osobnim iskustvima, ono što je P!nk tako savršeno učinila. Osjećam da smo danas stvarno u stanju razgovarati o svemu i svačemu u nadi da će se netko možda poistovjetiti s tim. Ali ne želim se ograničiti samo na pisanje osnažujućih pjesama, želim pisati i one koji na neki način mogu donijeti bol. Želim se poigravati sa svime i objavljivati glazbu jer to volim, a ne nužno da bih završila na radiju’, kaže Dua kojoj je ta glazbena zaigranost donijela pet nominacija za ovogodišnje nagrade Brit Awards.

Dua priprema materijale za svoj drugi album, a u posljednje vrijeme društvo joj prave velike zvijezde. Na svom Instagramu objavila je sliku s Katy Perry, na podu glazbenog studija sjedi s Diplom i Markom Ronsonom, a djelila je i fotografije s Arianom Grande i Samom Smithom.

Objavu dijeli DUA LIPA (@dualipa)

Na svečanosti dodjele Brit Awards u srijedu pozornicu u londonskoj O2 Areni Dua je dijelila s Edom Sheeranom, Samom Smithom, Stormzyjem i Foo Fightersima, a kući je ponijela dvije nagrade - onu za najbolju britansku glazbenicu i za najveći proboj na glazbenoj sceni.

U kategoriji najbolje britanske solo umjetnice pobjedila je Jessie Ware, Kate Tempest, Lauru Marling i Palomu Faith. Za prestižnu glazbenu nagradu imala je najviše nominacija, uz osvojene nagrade još i za najbolji album, singl i video godine, no samo jednu nominaciju manje od nje imao je Ed Sheeran koji je iz O2 Arene otišao praznih ruku.

  • +9
Brit Awards 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Voljela bih jednoga dana otići na veliku dvoransku svjetsku turneju, s takvom karijerom koja će mi omogućiti i nastup u njujorškom Madison Square Gardenu', otkriva Dua svoje snove koji bi joj se obzirom na popularnost pjesme 'New Rules' u SAD-u vrlo lako mogli i ostvariti.

Obzirom kako je započela svoju glazbenu karijeru, ni najveći Duin cilj, osvajanje Grammyja, ne zvuči nimalo nerealno.