PROMJENE U OBITELJI

Djeca Meghan Markle i princa Harryja nakon kraljičine smrti dobit će titulu kakvu ima njihov otac

09.09.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Budući da kraljičina smrt donosi i promjene u naslijeđu trona, promjene će se dogoditi i kod djece princa Harryja, koji sve do sada nisu smjeli imati titulu HRH, odnosno His/Her Royal Highness

Archie Mountbatten-Windsor, sin vojvode i vojvotkinje od Sussexa, smrću kraljice tehnički je postao princ i dobio titulu za koju je Meghan Markle svojedobno tvrdila da mu je prethodno uskraćena zbog njegove rase.

Njegova mlađa sestra, Lilibet Mountbatten-Windsor isto kao i Archie nakon smrti kraljice i nakon što je njezin djed, princ Charles, postao kraljem, ima pravo biti princeza.

To su pravila koja je još 1917. godine postavio kralj George V, a jednostavnim rječnikom rečeno znače da Archie i Lilibet, kao djeca suverena, imaju pravo, ukoliko to žele, koristiti HRH, odnosno His/Her Royal Highness (Njegovo/Njezino Kraljevsko Visočanstvo).

  • +2
Princ Harry napušta Balmoral Izvor: Profimedia / Autor: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Inače, na pitanje je li joj važno da Archieja nazivaju princem, Meghan Markle je ustvrdila kako njoj službene titule ništa ne znače, ali je dodala kako osjeća da 'njihov sin nije siguran, kao i da bi, zbog toga što je prvi 'obojeni' član ove obitelji, mogao ne biti tituliran na način na koji bi bili drugi kraljičini praunuci'.

Uz to, još se tijekom 2021. šuškalo kako je novi britanski kralj Charles III, u pokušaju da ograniči broj ključnih članova kraljevske obitelji, namjeravao u trenutku kada postane monarh napraviti sve da Archie ne postane princ. To nije napravio, jer da je to bi značilo da bi se morala mijenjati stara kraljevska pravila.

Sve dok Charles to ne napravi, Archie i Lilibet ostaju princ i princeza, bez obzira na to hoće li njihovi roditelji koristiti te titule ili ne.