KOŠARKAŠKA LEGENDA

Dino Rađa slavi 50. rođendan

24.04.2017 u 12:37

Bionic
Reading

Jedan od najvećih hrvatskih košarkaša, dvostruki europski prvak s Jugoplastikom i najbolji igrač Boston Celticsa, Dino Rađa, danas slavi jubilarni 50. rođendan. Uvijek svoj, bez dlake na jeziku, nekad strastveni motorist, trenutno je u Hrvatskom košarkaškom savezu predsjednik stručnog savjeta, a kao bivši igrač volontira i pomaže hrvatskoj košarci

Teško je uopće reći nešto novo o izuzetnom košarkaškom talentu koji je sakupljao rekorde i najviša sportska priznanja, zato smo se prisjetili njegovih ranijih dana.

Dino Rađa rođen je 1967. u Splitu, završio je srednju autoelektričarsku školu, a košarku je počeo igrati tek s 15 godina. Već godinu dana poslije, 1983., igrao je za prvu momčad Jugoplastike, s kojom je 1989. i 1990. postao dvostruki europski prvak.

U rimskom Messaggeru, s kojim je 1992. osvojio Kup Radivoja Koraća, tri godine bio je najbolje plaćeni europski igrač. Četiri NBA sezone igrao je za slavne Boston Celticse, u kojima je dvije godine bio vodeći igrač. S Panathinaikosom je 1998. i 1999. osvojio dvije titule grčkih prvaka, sa Zadrom 2000. hrvatski kup, a sa Splitom prvenstvo.

Danas je Dino Rađa samozatajan, skroman obiteljski čovjek, a sa suprugom Viktorijom Rađom i dvojicom sinova Rokom i Nikom živi u Splitu. Najstarijeg sina Duju, iz prvog braka sa Željanom, bivšom košarkašicom, poslao je na studij u Ameriku.

Oduvijek je živio punim plućima. Nakon košarkaškog umirovljenja 2003. godine počeo je otkrivati nove sportove: tenis i skijanje, a zaljubio se i u duge vožnje motociklom te postao član splitskog Motokluba Fibra.

Kao strastveni bajker svojedobno je na motoru prošao pola svijeta, no ta se ljubav naglo ugasila nakon prometne nesreće koju je doživio 2014. godine. Poslije toga shvatio je da je vožnja motora preopasan hobi za oca trojice sinova.

Osim motora i košarke, njegova velika ljubav je glazba pa je 2003. godine snimio duet s Petrom Grašom 'Nisam više ja sa njom', za koji je za tportal izjavio da ga se danas srami.

Danas u slobodno vrijeme za svoj gušt svira i sa splitskim glazbenikom Antom Pupačićem Pupijem, inače svojim učiteljem gitare, osnovao je glazbeni sastav Dino i Pupi band. Snimili su i singl znakovita imena 'Da je bajker biti lako'.

Posjećuje razne koncerte, a nerijetko se popne na pozornicu i zasvira s glazbenicima poput Bajage ili na koncertima svoje prijateljice Danijele Martinović.