POGLED U LOŠE STARE DANE

'Crna smrt' - zastrašujuće filmsko putovanje na koje biste se ipak trebali odvažiti

20.01.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Premda prije svega fiktivan, 'Crna smrt film' je koji veoma uspješno dokazuje da će mračni srednji vijek ipak biti najbolje iskusiti putem malog ekrana čak i ako u nekoj dalekoj budućnosti napokon izumimo vremenski stroj

Crna smrt (Black Death), višestruko nagrađivani avanturistički film s elementima horora iz 2010. godine nastao pod budnim okom američkog redatelja Christophera Smitha uzbudljivo je, turobno i zastrašujuće filmsko putovanje u loše stare dane na koje biste se svakako trebali odvažiti.

Ljubav (i smrt) u doba bubonične kuge

Godina je 1348. ljeta Gospodnjeg i iako više-manje cijela Europa muku muči s bubonskom kugom – u narodu znanom i kao 'Crna smr' - koja će u periodu od svega nekoliko kratkih godina života lišiti negdje od polovine do trećine europske populacije, svakodnevica ipak djeluje posebno beznadno u zemlji budućeg Big Bena, dvokatnih autobusa i fish and chipsa, odnosno, naravno, u Engleskoj.

Tamo, u relativnoj sigurnosti mračnog samostana svoje monotone dane provodi novozaređeni Osmund (Edmund Redmayne, Jadnici, Teorija svega, Čudesne zvijeri i gdje ih naći) uopće ne sluteći da će se njegov život uskoro korijenski promijeniti - i to ne samo zahvaljujući dolasku zanosne Averill (Kimberley Nixon, Američka nevjesta, Buntovnica u internatu), mlade djevojke u potrazi za utočištem, a s kojom će veoma brzo započeti tajnu ljubavnu vezu.

Naime, nedugo zatim na vrata samostana 'pokucat' će i kuga zbog koje će Osmund Averill nagovoriti da se skloni u obližnju šumu, a odmah nakon toga pokucat će i biskupov izaslanik Ulric (Sean Bean) u potrazi za vodičem koji će njega i njegove hrabre vitezove uspješno odvesti do misterioznog te kugom naizgled nezahvaćenog obližnjeg sela.

Protumačivši Ulricov dolazak kao znak od Boga, odnosno izgarajući od želje da ponovno ugleda lice svoje voljene Averill, Osmand će ulogu vodiča spremno prihvatiti pritom uopće ne sluteći kakve se sve opasnosti kriju na njihovom krajnje nepredvidljivom putu...

Hoće li se Averill i Osmand ponovno ujediniti? Hoće li Osmand i Urlic možda pronaći lijek za Crnu smrt? Hoće li Sean Bean preživjeti?

Odgovore na ova, kao i na mnoga druga pitanja možete saznati putem streaming servisa Pickbox NOW na kojem vam je Crna smrt trenutačno ekskluzivno dostupna!