NAKON MASTERCHEFA

Časlav ima velike gastronomske planove za budućnost

04.12.2012 u 13:43

Bionic
Reading

Najpozitivniji finalist 'Masterchefa', Časlav Matijević, u nedjelju je napustio šou, no ne žali ni zbog čega, dapače, nakon ovog iskustva planira s kćeri otvoriti klub ljubitelja hrane i vina. No dok još nije otvorio klub, Časlav je s nama podijelio Masterchef-iskustva

Izašli ste iz kuće nakon deset tjedana. Jeste li zadovoljni boravkom u njoj?

Apsolutno, to je bilo prekrasnih deset tjedana s divnim ljudima.

Dojma sam da je vaš izlazak ujedinio sve ukućane u – suzama. Je li vam bilo teško rastati se od njih? Njima je očito bilo.

Mi smo u tih deset tjedana postali obitelj i bilo mi je teško. Ali ja imam svoju pravu obitelj kojoj sam se jedva čekao vratiti, jednostavno sam iz jednog privremenog raja išao u stalni obiteljski raj.

Nakon izlaska vašeg kompanjona Stanka, ostali ste jedini 'zreli' natjecatelj. Kako ste se snašli u mlađahnom društvu?

Na mladim ljudima ostaje svijet, to se oduvijek zna. A mladi ljudi koji su bili u 'Masterchefu' toliko su pozitivno razigrani, puni želje i volje da je s njima bilo divno dijeliti svakidašnje izazove i slobodne trenutke. S njima sam se poistovjetio, našli smo zajednički jezik i imali smo jednu zdravu i opuštajuću komunikaciju koja nas je sve ohrabrivala i punila nam baterije.

Kako ste provodili vrijeme iza kamera? Je li bilo kulinarskih tuluma?

Bilo je, kad god smo imali slobodne trenutke eksperimentirali smo, radili neke stvari koje inače ne stignemo i ne možemo. Svih deset tjedana smo razmišljali samo o kuhanju i kuhinji, tako da je svašta mirisno i zanimljivo izlazilo iz MCH vile.

Vi ste bili najpozitivniji natjecatelj 'Masterchefa'. Je li vas ipak koji put štrecnula kritika žirija? Kad? Koja?

Hvala vam na komplimentu. Inače se trudim gledati na stvari/život/svijet pozitivno i to je za mene jedini način za opstanak. Uglavnom sam prihvaćao savjete i kritike žirija. Jedna kritika me malo 'štrecnula'. Naime, radi se o kombinaciji plave ribe i sira – kad sam to odnio pred žiri, 'pale su teške riči'. Smatram da se to može lijepo izbalansirati i da je rezultat u najmanju ruku zanimljiv i naravno jestiv. Iz svih ostalih kritika sam izvukao pouku i naučio nešto novo.

Jeste li osjećali ponekad napetost i tenzije u kući?

Nisam, u kući je vladala pitoma obiteljska atmosfera puna smijeha.

Kako gledate danas na cijeli šou?

Svakako pozitivno, to je za mene jedno veliko, mogu reći i životno iskustvo. Promijenila su mi se neka gledišta o kuhanju i o suživotu s ljudima. Svakako smatram i da je šou 'MCH' potreban našoj naciji jer je edukativan za gledatelje i širi kulturu stola koja je možda danas zanemarena u ovom užurbanom svijetu. Mislim da i gledatelji dobiju neke nove ideje ili uvid u nove namirnice. Naša država skriva gastronomsko blago koje bi svatko trebao otkriti, meni je 'MCH' otvorio tu veliku škrinju s blagom.

Osim što ste odlično kuhali, doimali ste se kao veliki znalac – jedenja. U čemu više uživate?

Kuhanje i jedenje se nadovezuje, ne bih znao jesti da ne znam kuhati. Volim pripremati neke nove stvari s neotkrivenim začinima, namirnicama i naravno da onda jedva čekam probati taj uradak. To je kao lonac i poklopac, dakle volim oboje i oboje me strastveno veseli.

Čemu se okrećete nakon šoua? Spremate kuhaču ili?

Kuhaču nikad neću spremiti jer je to moja ljubav i strast. Jedino što ću napraviti je zamijeniti stare drvene kuhače onim silikonskim u bojama. Usto ću s kćeri Lucijom koja je sommelierka najvišeg stupnja u Hrvatskoj otvoriti klub ljubitelja hrane i vina, gdje će se skupljati iskreni obožavatelji strastvene, iskrene i obojene kuhinje.